iPhone 8 concept

‘iPhone 8 krijgt functiepaneel, geen Touch ID-knop’

Apple wil de Touch ID-knop in de iPhone 8 vervangen door een functiepaneel met virtuele knoppen, zegt analist Ming-Chi Kuo.

Volgens analist Ming-Chi Kuo gaat de iPhone 8 er heel anders uitzien. Apple zou van plan zijn om de thuisknop met Touch ID-sensor te vervangen door een ‘function area’ waarin alle functies zijn ingebouwd. Het nieuwe toestel zal minstens $1.000 gaan kosten, schat Kuo.

iPhone 8 concept

Functiepaneel in plaats van thuisknop

Apple stopt volgens Kuo dit jaar met de bekende thuisknop onder het scherm. In plaats daarvan komt er een functiepaneel met virtuele knoppen. Dat staat te lezen in een notitie aan investeerders, geschreven door KGI-analist Kuo. Iets dergelijks zou nog nooit zijn vertoond bij een iPhone.

Het toestel zal qua afmetingen even groot zijn als de huidige 4,7-inch iPhone 7, maar heeft een groter 5,8-inch OLED-scherm. Dit is lijkt op het eerste gezicht groter dan de huidige Plus-modellen, maar volgens Kuo ligt het gedeelte dat actief als scherm gebruikt kan worden eerder in de richting van 5,15 inch. Een strook onder het scherm is bedoeld voor systeemfuncties zoals virtuele knoppen. Het zou gaan om statische systeemfuncties, dus het is niet vergelijkbaar met de Touch Bar op de nieuwste MacBooks. Onduidelijk is of er ook functies op zitten voor andere activiteiten, zoals het afspelen van video’s of het spelen van games.

iPhone 8-functiepaneel volgens Ming-Chi Kuo

Twee biometrische technieken
Kuo’s voorspellingen komen overeen met eerdere geruchten, waarin werd gesproken over virtuele knoppen onder het scherm. Omdat de huidige Touch ID-knop vervalt, verwacht Kuo dat de iPhone 8 andere biometrische technieken zal gebruiken voor inloggen en zaken als Apple Pay. Daarbij zou je kunnen denken aan 3D-laserscans van je gezicht, al weidt Kuo daar zelf verder niet over uit. Vorige maand schreef hij in een andere notitie wel dat Apple een dubbel biometrisch systeem wil introduceren, bestaande uit optische vingerafdruklezers en gezichtsherkenning.

Touch ID bestaat al sinds 2013, toen het geïntroduceerd werd in de iPhone 5s. Eind vorig jaar werd de technologie voor het eerst toegevoegd aan de MacBook. De naam Touch ID zal waarschijnlijk wel gehandhaafd blijven, ook al ziet het er straks anders uit.

Misschien niet geheel toevallig kreeg Apple eerder deze week een patent voor LED-schermen die aanraking en vingerafdrukken kunnen herkennen, door gebruik te maken van speciale infrarode diodes. Het gaat eigenlijk om een vinding van LuxVue, een bedrijfje dat Apple heeft overgenomen en dat gespecialiseerd was in energiezuinige schermtechnologie en toepassingen die in OLED-schermen zijn verwerkt.

Verder voorspelt Kuo dat de iPhone 8 minstens $1.000 gaat kosten, een bedrag dat al eerder werd genoemd in verband met de jubileumeditie ‘iPhone X’. Dit zou te maken hebben met 50% tot 60R hogere productiekosten ten opzichte van LCD-toestellen. Over de naam zijn de analisten het nog niet eens: wellicht kiest Apple voor de naam iPhone 8, maar als het iets heel bijzonders wordt zouden ze ook voor iPhone X kunnen gaan, het Romeinse cijfer 10.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 februari 2017, 6:30
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen iPhone 8, Ming-Chi Kuo, touch id

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.