iPhone 8-concept met draadloze oplader.

‘Apple werkt met vijf teams aan techniek voor draadloos opladen’

Apple zou met vijf teams bezig zijn met het ontwikkelen van techniek voor draadloos opladen. Dat laat zien dat Apple serieus inzet op deze manier van opladen en in de toekomst de techniek nog verder ontwikkelt. Maar hoe werkt het met de iPhone 8?

Welke vorm van draadloos opladen zit straks verwerkt in de iPhone 8? Wordt het inductief laden of wordt het laden op afstand? Het lijkt de kant van de eerste optie op te gaan, maar Apple hield bij de ontwikkeling van de iPhone 8 alle opties open. Volgens Reuters werkt Apple met vijf teams aan technieken voor draadloos opladen.

iPhone 8-concept met draadloze oplader.

Draadloos opladen in iPhone 8: welke techniek wordt het?

Draadloos opladen kan op allerlei manieren. Veel smartphones die draadloos opladen ondersteunen, maken gebruik van inductief laden. Dit wil zeggen dat de smartphone contact maakt met bijvoorbeeld een laadstation. Je hoeft deze er alleen op te leggen, zodat je geen kabel in het toestel hoeft te steken. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt bij de Apple Watch. Er is ook een methode om toestellen op afstand draadloos op te laden, zoals de techniek van Energous. Geruchten gingen dat Apple gebruik zou maken van deze techniek, maar inmiddels lijken de aanwijzingen toch de richting van inductief opladen te wijzen.

Apple sloot zich aan bij het Wireless Power Consortium. Deze organisatie zet zich in voor een standaard voor draadloos opladen, genaamd Qi. Dit wordt in een aangepaste vorm al gebruik in de Apple Watch. Maar volgens Reuters werkt Apple achter de schermen met vijf teams aan de techniek voor draadloos opladen. Dit kan betekenen dat Apple nog allerlei mogelijkheden onderzoekt, hoewel de gebruikte techniek voor de iPhone 8 inmiddels wel vast staat. Het feit dat Apple met vijf teams aan technieken voor draadloos opladen werkt, bewijst in ieder geval dat Apple in draadloos opladen de toekomst ziet en dat dit nog verder verbeterd gaat worden.

Reuters merkt in het verslag verder op dat een record aantal iPhone-gebruikers een toestel heeft van twee jaar of ouder. Maar liefst 40% van de iPhones is ouder dan twee jaar. Dit heeft geresulteerd in de hoge aandelenkoers, omdat investeerders verwachten dat veel mensen in september over zullen stappen naar de nieuwe iPhone 8. Apple is relatief langzaam met het toevoegen van nieuwe functies in de iPhone, zoals draadloos opladen. Terwijl concurrerende smartphones dit al ondersteunen, heeft Apple duidelijk gewacht op het goede moment.

Nieuwe vorm van Touch ID dankzij geluidsgolven

De iPhone 8 lijkt de grootste vernieuwingen te krijgen sinds jaren. Naast een OLED-scherm, krijg Touch ID mogelijk ook een andere werking. Hoewel er gekozen lijkt te worden voor een functiepaneel, zal Touch ID mogelijk niet helemaal verdwijnen. Uit een patent blijkt dat Apple ook nadenkt over andere methoden om een vingerafdruk te analyseren door gebruik te maken van ultrasone techniek, ook wel geluidsgolven. Dit zorgt ervoor dat je de vingerafdruk kunt vastleggen vanaf elk oppervlak van het scherm en daardoor niet gebonden bent aan een enkele plek in bijvoorbeeld een homeknop. De sensoren analyseren verandering in de geluidsgolven, zodat een vingerafdruk geregistreerd kan worden.

De techniek bleek vandaag uit een patentaanvraag van Apple, maar het lijkt nog wat vroeg voor een eventuele toepassing in de iPhone 8. Het blijft echter onwaarschijnlijk dat Apple Touch ID helemaal in de ban doet met de komst van de iPhone 8, ook al zijn er geruchten voor gezichtsherkenning, irisscanner en het verdwijnen van de homeknop. Een tussenoplossing voor Touch ID ligt dan meer in de lijn der verwachting, mede doordat veel apps en diensten als Apple Pay leunen op de snelle herkenning en het gemak van Touch ID.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 februari 2017, 17:09
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen draadloos opladen, iPhone 8

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.