iPhone 8 concept

‘Alle iPhones krijgen in 2017 snelladen via Lightning-poort’

Alle iPhones krijgen in 2017 snelladen via de Lightning-poort, zo beweert analist Ming-Chi Kuo.

Alle iPhones die in 2017 verschijnen krijgen de mogelijkheid van snelladen via de Lightning-poort. Dat zegt analist Ming-Chi Kuo, die daarmee meteen duidelijk maakt dat hij geen USB-C-aansluiting verwacht, zoals gisteren werd gesuggereerd door de Wall Street Journal.

iPhone 8 concept

Snelladen via Lightning-poort

De Lightning-poort blijft wat Kuo betreft aanwezig op de drie nieuwe iPhones die in 2017 zullen verschijnen. Maar de onderliggende technologie gaat veranderen. Apple zou zogenaamde Type-C Power Delivery-technologie willen gebruiken om ervoor te zorgen dat je je iPhone veel sneller kunt opladen. Daarbij gebruik je een kabel die aan de ene kant is voorzien van een Lightning-aansluiting die je in de iPhone steekt en aan de andere kant een USB-C-aansluiting die je in de muuradapter stopt.

Het sneller opladen komt vooral van pas als je onderweg bent en een paar minuten hebt om via het stopcontact op te laden. Een paar minuten laden om vervolgens weer een paar uur ermee te kunnen werken is in zo’n geval ideaal. Over Apple’s oplossing is nog weinig bekend, maar gelukkig kunnen we bij de concurrentie al wel informatie vinden hoe zoiets kan gaan werken.

Qualcomm Quick Charge 4

Ter vergelijking: snelladen op Android-toestellen

Op Android-toestellen is snelladen vaak al beschikbaar. Daarbij wordt in de meeste gevallen gebruik gemaakt van Quick Charge van Qualcomm, een tweestaps proces waarbij je veilig je telefoon snel kunt opladen. De komende Snapdragon 835-processoren ondersteunen Quick Charge 4.0, de snelste en meest veilige variant van Quick Charge tot nu toe. Het is 20% sneller en 30% efficiënter dan Quick Charge 3 en houdt je toestel vijf graden koeler. Daarnaast zit er een batterijbesparende functie in, die moet voorkomen dat de levensduur van je batterij hard achteruit holt als je regelmatig gebruik maakt van snelladen.

Bij Quick Charge 4.0 hoe je maar 5 minuten te laden om je telefoon vervolgens weer 5 uur te kunnen gebruiken. Qualcomm heeft een eigen algoritme voor energiebeheer ontwikkeld, met de naam Intelligent Negotiation for Optimum Voltage (INOV). Daarnaast wordt de temperatuur nauwkeurig geregeld, zodat je toestel niet oververhit raakt. De eerste toestellen met QC 4.0 zijn vanaf de eerste helft van 2017 verkrijgbaar. De huidige toestellen werken nog met Quick Charge 3.0, dat eind 2015 verscheen. Daarmee kun je in 35 minuten je toestel opladen van 0% naar 35%.

Qualcomm Quick Charge

Snelladen: meer slijtage voor de batterij?

Bij snelladen zit de technologie voornamelijk in de stroomadapter – het gedeelte dat je in het stopcontact steekt. Bij de meeste adapters heb je te maken met 5 Volt en 1 Ampere, terwijl er ook wel adapters zijn van 5 Volt en 2,1 Ampere. De iPhone 7 kan deze hogere stroomsterkte aan en is dan ook geschikt voor snelladers die je bijvoorbeeld voor de auto kunt kopen. Bij Qualcomm controleert de adapter de huidige status van je batterij en regelt vervolgens intelligent de stroomtoevoer. Bij het opladen van 0% naar 60% batterijstatus gaat het opladen sneller dan van 70% naar 100%. Vandaar dat fabrikanten wel opscheppen over de snelheid waarmee ze je batterij tot bijvoorbeeld de helft opladen, maar vaak niet zeggen hoe lang het duurt om tot 100% te gaan.

Een puntje van aandacht is dat snelladen meer kwaliteitsverlies van je batterij oplevert, waardoor de levensduur kan afnemen. Het is daarom beter om je toestel ‘s nachts langzaam op te laden, in plaats van haastig opladen overdag. Bij langzaam opladen treedt minder slijtage op en bovendien wordt het toestel minder heet, wat beter is voor de elektronica zelf. Ben je van plan om je smartphone maximaal 2 jaar te gebruiken en daarna van de hand te doen, dan hoef je je geen zorgen te maken over verminderde levensduur van de batterij door snelladen. Mensen die van plan zijn om hun toestel jarenlang te gebruiken en eventueel door te geven aan familieleden, kunnen beter wat zuiniger doen met hun toestel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 maart 2017, 16:33
Categorie Geruchten
Onderwerp iPhone 8

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.