iPad Pro 2021 gebruiker

Softwarebeperkingen: waarom apps op de iPad Pro 2021 bekneld worden

Apps kunnen maar 5GB RAM gebruiken
Appmakers worden beperkt in het gebruik van de volledige potentie van de iPad Pro 2021. Opnieuw blijkt dat de iPadOS-software appmakers tegenhoudt, ondanks de grote hoeveelheid beschikbare RAM in de iPad Pro 2021. Apps kunnen maar 5GB RAM gebruiken.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Software gebruikt maximaal 5GB RAM

De iPad Pro 2021 is het eerste mobiele apparaat waar Apple openlijk aangeeft hoeveel werkgeheugen erin zit. De iPad Pro 2021 heeft 8GB en 16GB RAM, voor respectievelijk de lagere (128GB, 256GB, 512GB) en hogere (1TB, 2TB) configuraties. Dat is een behoorlijk hoeveelheid RAM, dat gelijk staat met de hoeveelheid dat beschikbaar is in veel MacBooks. Gecombineerd met de M1-chip, die je ook in MacBooks vindt, is de iPad Pro 2021 in potentie een echte krachtpatser. Hoewel de nieuwste iPad Pro in de praktijk inderdaad erg krachtig is, kunnen ontwikkelaars geen gebruikmaken van de volledige mogelijkheden. De hoeveelheid RAM dat beschikbaar is voor apps is namelijk onveranderd gebleven.

RAM in iPad Pro 2021: ontwikkelaars worden beperkt

Procreate, een bekende en populaire creativiteitsapp voor de iPad, heeft onlangs een update gekregen. De nieuwste versie is geoptimaliseerd voor de M1 iPad Pro, zodat de app goed draait. Het was de verwachting dat apps door het toenemende aantal werkgeheugen (de vorige generatie iPad Pro had 6GB RAM) ook zwaardere en geavanceerdere taken konden doen. Maar een maker van de Procreate-app laat op het forum weten dat apps nog altijd maar 5GB RAM mogen gebruiken op de nieuwe iPad Pro, ondanks dat er dus veel meer werkgeheugen beschikbaar is.

In vergelijking met de vorige generatie iPad Pro kunnen apps nu een halve gigabyte meer RAM gebruiken. Zelfs op het model met 16GB RAM, mogen ontwikkelaars voor apps maar 5GB RAM gebruiken. Hierdoor worden apps beperkt in de mogelijkheden. Aan de hardware ligt het dus niet, want het is de software die apps niet toestaat om meer werkgeheugen te gebruiken. Als een app dat wel doet, crasht deze zodra hij meer RAM gaat gebruiken.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Je vraagt je misschien af waar die extra hoeveelheid RAM in de iPad Pro 2021 dan voor gebruikt wordt. iPadOS zelf heeft wel volledig toegang tot de extra hoeveelheid RAM, waardoor meer apps op de achtergrond kunnen draaien en actief zijn. Ze hoeven dan bijvoorbeeld minder vaak te herladen zodra je ze uit het geheugen opstart.

Pro-gebruikers hopen al jaren dat Apple stappen gaat zetten met iPadOS, onder andere op het gebied van multitasking en het benutten van de krachtige hardware. De roep op dat laatste is sinds de komst van de iPad Pro 2021 alleen maar luider geworden. Hopelijk kondigt Apple tijdens de WWDC voor iPaOS 15 grotere veranderingen aan. Lees ook onze iPadOS 15 vooruitblik voor de verwachtingen.

Bekijk ook

Aftellen naar WWDC: Vooruitblik op iPadOS 15

In deze vooruitblik op iPadOS 15 lees je de verwachtingen, mogelijke verbeteringen en onze wensen voor de volgende update voor de iPad. We kijken naar de gelekte functies, maar ook naar waar we op hopen.

iPad Pro 2021

De iPad Pro 2021 is een iPad voor professionals en is de opvolger van de iPad Pro 2020. Dit model met M1-chip is verkrijgbaar in twee formaten: 11- en 12,9-inch. Een reden om voor de 12,9-inch uitvoering te kiezen is het mini-LED-scherm voor verbeterde helderheid. Dit vind je niet op het 11-inch exemplaar. In onze vergelijking iPad Pro 2022 vs 2020 ontdek je wat de belangrijkste verbeteringen zijn. Of bekijk onze pagina's iPad vergelijken en iPad kopen als je op zoek bent naar meer koopadvies. Dit model is inmiddels opgevolgd door de iPad Pro 2022.

iPad Pro 2021

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.