iTunes zonder App Store

iTunes 12.7 zonder App Store: wat betekent het voor jou?

iTunes 12.7 bevat geen App Store en ringtones meer. Wat betekenen de veranderingen concreet voor jou? We hebben het uitgezocht.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple bracht eerder deze week versie 12.7 van iTunes uit, waarbij de App Store en ringtones zijn verdwenen. Wat betekent het voor je dagelijkse gebruik van iTunes?


Update oktober 2017: Inmiddels heeft Apple een speciale versie van iTunes uitgebracht, waarin de App Store terug is. Daarmee kun je ook weer de map Mobile Applications gebruiken.

iTunes zonder App Store

Dit is een herpublicatie, waarbij we de impact van de veranderingen wat uitgebreider uitleggen.

iTunes 12.7: dit werkt nog gewoon

Gelukkig zijn er allerlei functies die nog steeds werken:

iTunes versleutelde backups

  • Muziek, podcasts, audioboeken en allerlei andere iTunes-content beheren is ook nog steeds mogelijk.
  • Eigen boeken, audioboeken, foto’s en films kun je nog steeds handmatig beheren.
  • Documenten op je toestel zetten via iTunes-bestandsdeling, dankzij de nieuwe menu-optie Bestandsdeling (zie hieronder).

iTunes-bestandsdeling nieuw

iTunes 12.7: dit werkt niet meer

Hieronder zie je de functies die niet meer werken in iTunes 12.7:

  • Icoontjes op het beginscherm van je iPhone of iPad anders indelen.
  • IPA’s van oudere apps beheren, waardoor je dus moeilijker terug kunt naar een oude versie van een app.
  • Apps vanaf de desktop op je iPhone of iPad installeren.
  • De App Store bekijken op de desktop (losse apps bekijken kan alleen nog via de browser, zoals via deze link).

Veranderingen niet zo ingrijpend
Je kunt dus nog steeds je iPhone synchroniseren en (versleutelde) backups maken in iTunes, waarbij ook meteen je wachtwoorden kunt opslaan. De veranderingen hierboven zullen voor de meeste mensen niet zo heel erg ingrijpend zijn. Wanneer was voor jou de laatste keer dat je je beginscherm opnieuw zat in te delen via iTunes? Wij kunnen het ons niet meer herinneren. En ook het handmatig beheren van IPA’s is iets wat maar weinig mensen doen (waarbij het ons niets zou verbazen als maar weinig mensen weten wat een IPA is).

IPA bestanden in iTunes

Voor de kenners: de map Mobile Applications is nog steeds aanwezig onder je iTunes-map, maar de map heeft geen functie meer en je zult het toch niet meer gebruiken.

Je kunt nog wel items handmatig naar iTunes slepen om ze op een iPhone te installeren, legt Apple uit in een nieuw supportartikel. Maar daarbij wordt met geen woord gerept over apps.

De grootste verandering van iTunes 12.7: apps installeren duurt langer

Er is eigenlijk maar één groot verschil waar je mee te maken krijgt en dat is als je een nieuwe iPhone in gebruik neemt. De apps zullen dan niet meer via je Mac naar het toestel worden gestuurd, maar moeten via Wi-Fi worden gedownload. Dat kan iets meer tijd in beslag nemen. Bij een flinke hoeveelheid apps moet je ongeveer rekenen op 15GB aan data, die na het installeren van de nieuwe iPhone nog via Wi-Fi moeten worden opgehaald. Het zal ongeveer een halfuur duren voordat je toestel echt klaar is voor gebruik. Heb je geen Wi-Fi beschikbaar (bijvoorbeeld omdat je op vakantie bent), dan is het wel iets vervelender. Het kan uren duren om de apps via trage Wi-Fi op je hotelkamer te downloaden.

Geen apps meer in iTunes

In iTunes draait het niet langer om apps. “Als je voorheen iTunes gebruikte om apps of ringtones met je iOS-apparaat te synchroniseren, gebruik dan de nieuwe App Store of geluidsinstellingen in iOS om ze opnieuw te downloaden, zonder een Mac”, zegt Apple op een uitlegpagina. Je bent voor het beheren van je apps dus volledig aangewezen op iOS.

iTunes 12.7

iTunes 12.7 kan nog wel toestellen met iOS 11 synchroniseren, al zou dat op termijn ook kunnen verdwijnen.

Verder zullen Windows-gebruikers niet langer hun iBooks zien in iTunes. Je bent daarvoor dus volledig aangewezen op iOS.

Nieuwe functies in iTunes 12.7

Er zitten ook nieuwe functies in. Zo zijn er sociale netwerkfuncties toegevoegd, waarmee je als abonnee van Apple Music profielen kunt maken en elkaar kunt volgen. Deze functie was eerder dit jaar al aangekondigd tijdens WWDC.

De software ziet er ook iets anders uit en sommige onderdelen zijn nu op andere plekken te vinden. Voor internetradio moet je nu bij muziek zijn en voor iTunes u-content word je verwezen naar Podcasts. Apple lijkt minder de nadruk te leggen op internetradio, waarbij je de functie ook helemaal onzichtbaar kunt maken.

Je kunt iTunes 12.7 gratis downloaden uit de Mac App Store.

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 14 september: We hebben in dit artikel duidelijker uitgelegd hoe de veranderingen van invloed zijn op je dagelijkse gebruik.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iTunes

Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en de huidige software voor Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac, maar op Windows is het programma nog altijd beschikbaar.

iTunes
70 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.