Mac App Store

Mac App Store bestaat 5 jaar, tijd voor een feestje?

De Mac App Store bestaat 5 jaar, maar er is weinig reden voor een feestje. Sinds 2012 verlaten steeds meer ontwikkelaars de Mac App Store uit onvrede en Apple lijkt de softwarewinkel een beetje te hebben verwaarloosd.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Mac App Store

OPINIE – De Mac App Store bestaat 5 jaar. Normaal gesproken is dat reden voor een feestje, maar bij de Mac App Store staan de ontwikkelaars niet op een swingende party met cocktails en een hippe dj. Het lijkt eerder op een Hollandse verjaardag, waarbij iedereen op tuinstoelen in een kring zit en oom Henk voor de zoveelste keer vertelt over zijn knieoperatie. Er wordt voornamelijk geklaagd over de App Store en de belangrijkste nieuwsfeiten van de afgelopen tijd hebben vooral te maken met ontwikkelaars die zijn opgestapt.

Eerder schreven we op iCulture al welke problemen de nieuwe App Store-baas Phil Schiller zou moeten fixen. Bij de Mac App Store hadden we een flinke lijst, die we hieronder kort samenvatten:

  • Betaalde updates.
  • Sneller en beter voorspelbaar reviewproces bij Apple.
  • Meer betrokkenheid vanuit Apple.
  • TestFlight beschikbaar maken voor Mac-apps.
  • Analytics beschikbaar stellen voor Mac-apps

Daarnaast noemen ontwikkelaars ook problemen zoals:

  • Te veel beperkingen voor ontwikkelaars, o.a. door sandboxing.
  • Geen appbundels, zoals in de iOS App Store.
  • Geen testversies van apps, geen betaalde updates.
  • Geen mogelijkheid om op reviews te reageren.

De afgelopen jaren zijn er al behoorlijk wat apps vertrokken uit de App Store. Het meest recente geval was ontwikkelaar Bohemian Coding, die de app Sketch terugtrok uit de Mac App Store. Eerder vertrokken Realmac, Panic en Smile, de maker van TextExpander.

5 jaar terug: Mac App Store startte met 1000 apps

Vijf jaar geleden ging de Mac App Store van start met 1000 apps. De iOS App Store was in 2008 geopend en was al erg succesvol op het moment dat de Mac App Store erbij kwam. De nieuwe softwarewinkel werd aangekondigd op Apple’s ‘Back to the Mac’-evenement eind 2010. Het plan was om Mac-software meer voor het voetlicht te brengen via een eigen App Store. Voorheen was je aangewezen op website van ontwikkelaars en softwareverzamelsites, waardoor een versnipperd aanbod was ontstaan. De nieuwe App Store zou niet alleen goed zijn voor gebruikers, maar ook voor ontwikkelaars. Een paar dagen na de opening bracht Apple al een persbericht uit dat er in de eerste 24 uur al meer dan een miljoen downloads hadden plaatsgevonden. Ontwikkelaars vertelden dat ze in plaats van een stuk of tien verkopen opeens honderden verkopen per dag zagen. De ontwikkelaar van Pixelmator verdiende binnen een maand meer dan 1 miljoen dollar.

‘Miljoenen downloads’

Updates van OS X kwamen sinds 2011 ook beschikbaar via de Mac App Store, te beginnen met OS X 10.7 Lion. In de eerste 24 uur hadden meer dan 1 miljoen mensen de nieuwste OS X-versie al gedownload. Drie maanden later stond de teller al op 6 miljoen. Eind 2011 waren meer dan 100 miljoen apps gedownload via de Mac App Store. Na dat eerste jaar zijn er eigenlijk geen hoogtepunten meer geweest: Apple heeft niets meer bekendgemaakt over downloadcijfers en het installeren van OS X is zo gebruikelijk geworden dat er geen speciale aandacht meer aan besteed wordt. Het enige nieuws in de afgelopen tijd was vooral negatief: betaalde apps bleken opeens weggehaald (later keerden ze terug) en er was gedonder met certificaten waardoor mensen bepaalde apps opnieuw moesten installeren. Ook moest Apple terug naar een minder goed beveiligd certificaat (op basis van SHA-1 in plaats van het aanbevolen SHA-2).

Maar: het kan uiteindelijk nog goed komen. Phil Schiller heeft de leiding gekregen over alle App Stores en is ook verantwoordelijk voor de developerrelaties. Hij snapt hopelijk dat er iets moet gebeuren om te zorgen dat de Mac App Store een plek wordt, waar je weer graag komt.

Via: Macstories

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 juni 2016, 22:09
Categorieën Apps, Diensten, Mac & macOS
Onderwerp mac app store

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.