Koogeek klimaat monitor HomeKit

Apple onderzoekt HomeKit-apparaten bedienen door iPhone erop te richten

Patent beschrijft iPhone als remote

Apple kan het aansturen van HomeKit-apparaten makkelijker maken met een nieuwe manier van bedienen: door je iPhone er gewoon op te richten. Het is iets wat we al gewend zijn van afstandsbedieningen voor de tv, dvd-speler of het tv-kastje van je kabelaanbieder. Die richt je op een apparaat en vervolgens druk je op een knop.

Het is te lezen in een patent dat Apple toegewezen heeft gekregen van het Amerikaanse patentbureau USPTO. het patent met de naam ‘Controlling electronic devices based on wireless ranging’ beschrijft hoe je een apparaat ergens op kunt richten, om vervolgens een commando te geven. Dit zou een afstandsbediening kunnen zijn, maar ook een iPhone. Deze maakt draadloos verbinding en moet binnen een bepaald bereik zijn van het apparaat dat je wilt bedienen. Ook komen er sensoren aan te pas, zoals een kompas, versnellingsmeter, gyroscoop, nabijheidssensor en eventueel radiosignalen. De afstandsbediening kan de richting en positie ten opzichte van de omgeving bepalen.


Een universele afstandsbediening is een herkenbaar apparaat, waar bijna iedereen wel mee kan omgaan. Zo’n afstandsbediening heeft echter z’n beperkingen. Zo vinden veel mensen de vele knopjes nogal verwarrend. Ook kan het zijn dat het verkeerde apparaat wordt geactiveerd: je wilt de tv aanzetten, maar in plaats daarvan gaat de dvd-speler aan. Apple’s patent lost ook het wisselen tussen meerdere apparaten op. De iPhone weet naar welk apparaat je aan het richten bent. Heb je een hele stapel apparaten boven op elkaar staan, zoals bij een home entertainment-systeem, dan zou het ook probleemloos moeten werken.

Apple patent afstandsbediening

Om de herkenning van een apparaat te initiëren zou je een gebaar kunnen gebruiken, zoals een snelle veeg. Ook zou je een roterende beweging kunnen maken om bijvoorbeeld een lamp te dimmen. Helemaal nieuw is dat idee niet, want we hebben op iCulture al eens de Nederlandse vinding Spin Remote besproken, een universele afstandsbediening voor slimme apparaten in huis. Je kon de Spin Remote in de lucht houden en ronddraaien om de lichtsterkte aan te passen, zoals op de foto hieronder is te zien.

Spin Remote: draaien om de kleur te veranderen

Apple voert het idee nog iets verder door. Zo zou je een virtueel object kunnen gebruiken voor een apparaat dat verderop in de kamer staat, waardoor je er wat minder goed je iPhone op kunt richten. De iPhone is een logische afstandsbediening omdat je die toch al in de hand hebt en al gebruikt voor het aansturen van allerlei apparaten. En het feit dat er al een kompas, gyroscoop en versnellingsmeter in zit, is dan mooi meegenomen. Apple moet nog wel een oplossing verzinnen om de fysieke locatie van hardware in de omgeving te kunnen bepalen, maar wellicht kan dat op basis van Bluetooth- en Wi-Fi-signalen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.