Alternatieven voor Facebook

Facebook en Twitter steeds minder populair bij Nederlandse tieners

Snapchat en Instagram groeien

Facebook en Twitter zijn steeds minder populair onder Nederlandse jonge tieners tussen de 12 en 15 jaar. Tegelijkertijd blijven Instagram en Snapchat stijgen, terwijl ook Apple's eigen apps meer jongeren bereiken.

Uit een nieuw onderzoek van Telecompaper blijkt dat zowel Facebook als Twitter steeds minder populair worden onder Nederlandse tieners tussen de 12 en 15 jaar. Het percentage jongeren in deze leeftijdscategorie die de Facebook-app op zijn of haar telefoon heeft staan, is in drie jaar tijd gedaald met ruim 40%. De daling bij Twitter is nog veel groter met 67%.

Facebook en Twitter minder populair bij tieners

Facebook is nog steeds één van de grootste sociale netwerken in Nederland. Eind 2014 had 80% van de tieners tussen de 12 en 15 jaar de app van Facebook op zijn of haar smartphone geïnstalleerd. In drie jaar tijd is dit gedaald naar 46%, nog niet eens de helft van alle tieners. De gegevens zijn afkomstig van eind 2017, dus nog voordat Facebook en Cambridge Analytica in opspraak kwamen. Let er wel op dat het alleen gaat om het aantal tieners dat de app niet meer op zijn of haar telefoon heeft staan. Dat wil dus nog niet zeggen dat ze massaal hun Facebook-account verwijderd hebben. Naast Facebook zelf is er ook een daling te zien bij Facebook Messenger. Eind 2017 is dit gedaald van 50% naar 33%.

Voor Twitter is er nog minder goed nieuws. De Twitter-app staat eind 2017 nog maar bij 18% van de tieners geïnstalleerd, een daling van 67% ten opzichte van begin 2014. Toen had nog 55% van de kinderen tussen de 12 en 15 jaar de app van Twitter.

Instagram en Snapchat groeien nog steeds
Voor zowel Instagram als Snapchat is er beter nieuws. Onder deze groep jongeren groeit het percentage met de Snapchat- en Instagram-app nog steeds. Het percentage jongeren met de Instagram-app is verdubbeld in dezelfde periode als de daling bij Facebook. In drie jaar tijd is het percentage namelijk gestegen van 43% naar 86%. Voor Snapchat is de groei bij deze groep ook fors: van 48% naar 77% in drie jaar tijd. De top drie sociale apps bij deze tieners bestaat dus uit Instagram, Snapchat en WhatsApp. Laatstgenoemde staat op de eerste plek met een percentage van 98%.

Apple-apps bereiken meer jongeren
Uit een eerder onderzoek bleek al dat de iPhone de populairste smartphone onder Nederlandse jongeren was, met een percentage van 52%. Dat betekent logischerwijs ook dat meer jongeren iMessage en FaceTime op hun toestel hebben staan. Het nieuwe onderzoek zegt echter niets over het gebruik van deze apps, waardoor je over de populariteit van deze diensten onder deze groep op basis van dit onderzoek weinig kunt zeggen. Sinds iOS 10 is het mogelijk om standaardapps te verwijderen, maar dat geldt niet voor de Berichten-app waar iMessage in verwerkt zit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 april 2018, 9:02
Bron Bron Telecompaper
Via Via Emerce
Categorieën Apps, Diensten
Onderwerpen facebook, jongeren, nederland, onderzoek, twitter
2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.