EU wil gebruikersdata makkelijker kunnen achterhalen

De EU wil makkelijker data beschikbaar kunnen stellen aan overheden en politie, voor opsporingswerk. Ze hebben daarvoor 3 opties, die in verschillende mate ingrijpend zijn.

Na de recente terroristische aanslagen grijpt de EU de kans om makkelijker toegang te krijgen tot data. Er zijn drie voorstellen gedaan, die het politiewerk makkelijker moeten maken. Het is de bedoeling om het begin 2018 bij wet te regelen.

Drie opties voor EU-datadelen

De EU wil makkelijker data van bedrijven zoals WhatsApp, Google en Facebook in handen kunnen krijgen. De drie opties die ze daarbij overwegen zijn verschillend van insteek. De eerste houdt in dat overheden in de ene EU-lidstaat data kunnen vragen aan bedrijven in een andere lidstaat, zonder dat hiervoor toestemming bij de autoriteiten hoeft te worden gevraagd. De tweede optie houdt in dat bedrijven data moeten overhandigen na een gerechtelijk bevel en de derde optie vereist een achterdeurtje, zodat autoriteiten rechtstreeks toegang hebben tot data in de cloud.

Vera Jourova, EU

Volgens EU-commissielid Vera Jourova is de derde optie “een soort noodmaatregel, waarvoor extra maatregelen nodig zijn om de privacy van de mensen veilig te stellen.” Er moet nog worden gesproken over het type data dat onder de nieuwe wetgeving moet vallen. Jourova ziet het liefste dat de meest uitgebreide maatregel beschikbaar komt door grote dreigingen en voor zware criminelen zoals terroristen. Zij ziet daarom het liefst dat persoonlijke data beschikbaar komt. Maar informatieverzoeken moeten wel noodzakelijk zijn en binnen proportie blijven, aldus de politica. “Je kunt niet massaal data gaan verzamelen voor toekomstig gebruik”.

Vorig jaar boekte Microsoft in de VS een overwinning, toen ze weigerden om e-mailberichten op een server in Ierland beschikbaar te stellen aan het Amerikaanse Ministerie van Justitie. Microsoft, Intel en Oracle willen nu via de gezamenlijke organisatie BSA The Software Alliance meer duidelijkheid vanuit de EU. “We dringen er bij de EU-wetgevers op aan om duidelijkheid en voorspelbaarheid te verschaffen, zonder dat de aanbieders in conflict komen met de wet”, aldus Thomas Boue van de BSA.

Reacties: 35 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.