Uitgelicht
Apple's maart 2024-aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts

Hou je binnenklimaat in de gaten met Koogeek Monitor en Enviro+

Werkt met HomeKit
Met de Koogeek Smart Environment Monitor en de Enviro+ kun je het binnenklimaat in huis beter in de gaten houden. Zo kun je bijvoorbeeld op basis van de luchtkwaliteit en temperatuur aanpassingen doen via je andere HomeKit-apparaten.

Of een woning prettig is om in te wonen, hangt van allerlei factoren. Vooral het binnenklimaat speelt daarbij mee: temperatuur, lichtintensiteit, luchtkwaliteit, geluidsoverlast en dergelijke zijn zaken om rekening mee te houden. Er zijn nu twee nieuwe producten om dit te meten: de Koogeek Smart Environment Monitor voor mensen die graag een kant en klaar product hebben en de Enviro+ voor de knutselaars. We beginnen met de Koogeek. Dit is een 6-in-1 sensor die nu voor het eerst bij Amazon in Europa verkrijgbaar is. De HomeKit-uitvoering kost 119,99 euro en staat sinds afgelopen november op Apple’s officiële lijst van geschikte HomeKit-accessoires. Eigenlijk zou het accessoire al vanaf mei verkrijgbaar zijn, maar er is wat vertraging opgetreden. Je kunt op basis van geluid, lichtintensiteit en dergelijke ander HomeKit-apparaten laten reageren.

Koogeek Smart Environment Monitor

Koogeek is vooral bekend van de slimme stekkers die ook met HomeKit werken. Dit nieuwe accessoire maakt via Wi-Fi verbinding en geeft realtime metingen door over temperatuur, luchtvochtigheid, deeltjes in de lucht (PM2.5 en PM10), lichtintensiteit en geluidsniveau. Er zit ook een LCD-schermpje in om gegevens af te lezen als je de iPhone niet bij de hand hebt.

Koogeek klimaat monitor HomeKit

Daarnaast meet de Koogeek de tijd en kun je de accustatus op afstand uitlezen via de Koogeek Home-app op de iPhone. Het doet tegelijk dienst als nachtlampje. Als er beweging is zal het led-nachtlampje oplichten zodat je ‘s nachts niet op de tast naar de wc hoeft te lopen. Dit nachtlampje kun je eventueel uitschakelen. Hij gaat automatisch in standby-modus als er 10 minuten geen acties worden uitgevoerd. Je kunt de Koogeek op twee manieren gebruiken: aangesloten op het lichtnet of met de ingebouwde accu.

Koogeek klimaat monitor HomeKit

Alternatieven zijn de Eve Degree (69 euro) die de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk meet en de Eve Room (99 euro), eveneens geschikt voor luchtkwaliteit, luchtvochtigheid en temperatuur.

De Koogeek ligt voor €119,99 in de schappen bij Amazon.

Enviro+ is nieuwe klimaatsensor voor Raspberry Pi

Voor mensen die liever zelf aan de slag gaan is er de Enviro+, een nieuwe klimaatsensor die een stuk goedkoper is. Het kost 51 euro en wordt op de markt gebracht door Raspberry Pi-leverancier Pimoroni. Je gebruikt dit sensor-bord in combinatie met de Raspberry Pi Zero W. Er zit een LCD-schermpje van 160 x 80 pixels in. Binnenin vind je sensoren voor temperatuur, luchtdruk en vochtigheid, een licht- en nabijheidssensor, een analoge gassensor, een microfoon en poorten om een deeltjesmeter aan te sluiten.

Enviro+

Je kunt hier ook je binnenklimaat mee in de gaten houden. Aan de hand van twee tutorials (Getting Started en Outdoor Air Quality Station) kun je aan de slag gaan. Verder heb je HomeBridge nodig om je Raspberry Pi en HomeKit te laten samenwerken.

Bekijk ook

Haal met Homebridge meer uit HomeKit en Siri

Met HomeBridge en een Raspberry Pi 3 kun je apparaten die normaal niet met HomeKit werken toch geschikt maken. Dit artikel helpt je op weg met HomeBridge.

HomeKit

Ontdek alles wat je met HomeKit kunt doen, Apple's overkoepelende systeem voor slimme apparaten in huis. HomeKit en de Woning-app zijn de basis van Apple's smart home-platform, waarin je slimme lampen, deursloten, sensoren, raambekleding, camera's en meer aan elkaar kan koppelen en met elkaar kan laten samenwerken. Apparaten met HomeKit-ondersteuning werken ook met Siri. Bovendien werken accessoires die geschikt zijn voor de de smart home-standaard Matter ook compatibel met HomeKit en de Woning-app. Onze belangrijkste artikelen over HomeKit en smart home, overzichtelijk op een rijtje.

HomeKit

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.