iPhone 6s op tafel

Vier dingen die de iPhone 7 kan leren van de iPad

De iPad heeft in het verleden al veel geleerd van de iPhone, maar nu is het de beurt aan de iPhone. Wat kan de iPhone allemaal leren van de nieuwste iPads?

iPhone 6s op tafel

De iPad heeft in het verleden veel functies overgenomen van de iPhone. Toen de iPad net verscheen, vonden veel mensen dat het simpelweg een grote versie van de iPhone was. Functies die op de iPhone werden geïntroduceerd, kwamen pas later ook op de iPad beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan de Touch ID-sensor, die pas een jaar na de iPhone ook op de iPad beschikbaar kwam. Nu beide apparaten volwassen zijn geworden, vragen wij ons af: kan de iPhone nog iets leren van de iPad? Jazeker, vooral sinds de komst van de iPad Pro.

Wat kan de iPhone leren van de iPad?

De iPad Pro is de eerste iPad met nieuwe hardwarefuncties die je nog niet op de iPhone vindt. Voorheen was het meestal omgekeerd. Met de iPhone 7 in het vooruitzicht zijn er best wat functies die Apple toe kan voegen om de iPhone nog beter te maken.

#1 Meer speakers voor beter geluid

Apple heeft de laatste jaren sterk de focus gelegd op een mooi en helder scherm. Van een Retina-scherm in de iPhone 4 tot een Retina HD-scherm in de iPhone 6. Maar voor de beleving van video’s is geluid bijna net zo belangrijk. Met de grote iPad Pro heeft Apple voor het eerst vier speakers aan het apparaat toegevoegd, waardoor het geluid luider en beter klinkt dan ooit.

Ook op het kleinere model van de iPad Pro werkt dit prima, met als resultaat een mooi helder geluid. Nu de iPhone waarschijnlijk geen koptelefoonaansluiting krijgt, is er op die plek in ieder geval ruimte voor een tweede speaker. Vier speakers is bij een iPhone waarschijnlijk niet haalbaar vanwege de beperkte ruimte.

Met betere speakers klinken video’s en muziek beter dan ooit, terwijl ook gesprekken over de speakers luider kunnen klinken. Accessoiremakers maken zich al klaar voor een tweede speaker, zo blijkt uit de eerste mogelijke hoesjes voor de iPhone 7.

iPad Pro-speakers

#2 True Tone voor de iPhone

Nieuw in de 9,7-inch iPad Pro is de True Tone-techniek. Hierdoor past het scherm zich automatisch aan het omgevingslicht aan. Niet alleen de helderheid, maar ook de schermkleuren veranderen, zodat ze in elke situatie natuurgetrouw zijn, net als bij een vel papier.

Aangezien je een iPhone ook in verschillende lichtomstandigheden gebruikt (misschien nog wel meer dan een iPad), zou de True Tone-techniek niet misstaan op de iPhone 7. Uit mijn eerste ervaringen van de nieuwe iPad Pro blijkt True Tone prettig te werken, dus dat belooft veel goed voor de iPhone.

Night Shift en True Tone

#3 Smart Connector voor slimme accessoires

De Smart Connector op de iPad Pro wordt op dit moment alleen door Apple en Logitech gebruikt voor een fysiek toetsenbord, verwerkt in de hoes. De Smart Connector staat echter open voor iedere accessoiremaker om er wat mee te doen.

Op de iPhone lijkt een cover met een fysiek toetsenbord wat onlogisch, maar Apple zou in een soort slimme cover wel andere toepassingen kunnen bedenken. De popSLATE 2-case bracht al een E-Ink scherm op de achterkant van de iPhone, maar Apple zou dit idee zelf ook op één of andere manier kunnen verwerken. Er zijn bijvoorbeeld zat redenen te bedenken waarom Apple een Always On-display zou kunnen toevoegen.

Er wordt bovendien al gesproken over een Smart Connector voor de iPhone 7, als we de geruchten mogen geloven.

Bovendien heeft Apple al sinds de iPad 2 de Smart Covers in het assortiment. Dankzij deze handige covers over je beeldscherm, hoef je deze alleen maar open te slaan om het scherm te activeren. Zo’n Smart Cover zou ook op de iPhone niet misstaan, al dan niet in combinatie met de Smart Connector. Het biedt op een elegante manier extra bescherming voor het scherm van je iPhone, terwijl je hem ook razendsnel kunt activeren.

#4 Multitasking-functies voor sneller werken

Sinds iOS 9 hebben de nieuwste iPad-modellen ondersteuning voor multitasking-functies. Dankzij Slide Over kun je een app aan de rechterkant van het scherm over een andere app leggen, zodat je de huidige app niet per se af hoeft te sluiten. Met Split View gebruik je twee apps gebroederlijk naast elkaar, wat handig is op het grote scherm van de iPad. Picture in Picture zorgt er vervolgens voor dat je een video in een hoek van het scherm kunt afspelen, terwijl je een andere app gebruikt.

Vooral laatstgenoemde functie kan best eens de overstap maken naar de iPhone. Op de iPad kun je bijvoorbeeld een FaceTime-gesprek in de hoek van het scherm laten afspelen en ook op de iPhone is daar best ruimte voor, zeker op de grotere Plus-modellen. Een app als YouTube laat je bovendien al een video afspelen in de app zelf, terwijl je ondertussen op zoek gaat naar een andere video. Het is niet ondenkbaar dat elke video dit straks standaard kan en dat apps aangepast kunnen worden voor deze extra functie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 april 2016, 17:51
Categorieën Achtergrond, iDevices
Onderwerpen ipad pro, iPhone 7

iPad Pro

De iPad Pro is Apple's grootste en meest uitgebreide iPad, bedoeld voor professionals. De iPad Pro komt in twee formaten: 11- en 12,9-inch. Lees alles over de verschillende generaties iPad Pro, geschikte accessoires, prijzen en meer.

iPad Pro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.