iPhone op vakantie

‘Vanaf volgend jaar 90 dagen roaming binnen de EU zonder extra kosten’

De roamingkosten voor het gebruik van je mobiele telefoon binnen de EU gaan volgend jaar veranderen. Volgens een concept blijkt dat providers voor negentig dagen per jaar geen extra kosten in rekening mogen brengen voor roaming binnen de EU.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

Het gebruik van je mobiele telefoon in het buitenland gaat vanaf volgend jaar veranderen. De Europese Commissie heeft een conceptdocument opgesteld waarin vermeld staat dat roaming binnen de EU gedurende negentig dagen per jaar niet meer mag kosten dan in Nederland. Providers mogen daardoor geen extra kosten in rekening brengen gedurende deze periode.

iPhone op vakantie

Eerder vandaag maakte KPN bekend dat je met je eigen nationale bundel ook binnen de EU gebruik kunt maken van je belminuten, sms’jes en mobiele internet. KPN stelde daarbij een limiet van 60 dagen per jaar. Ze zullen echter hun voorwaarden weer moeten aanpassen naar 90 dagen als de plannen van de EU in juni volgend jaar definitief worden.

Dataroaming in EU 90 dagen per jaar

Het concept van de EU is een stap in het definitief afschaffen van hoge roamingkosten. Het plan is om gebruik van je mobiele telefoon binnen de EU niet duurder te maken dan het in Nederland is. Het tarief dat je in het buitenland betaalt, is daardoor dus even hoog als het nationale tarief.

De limiet van negentig dagen per jaar is bedoeld om te voorkomen dat gebruikers misbruik maken van goedkopere tarieven. Zonder deze limiet zou je bijvoorbeeld een budgetabonnement in het buitenland kunnen afsluiten en er vervolgens in Nederland gebruik van maken. Bovendien kun je niet langer dan dertig dagen achter elkaar gebruikmaken van je mobiele telefoon zonder extra te hoeven betalen. Is het gebruik in de EU langer dan dertig achter elkaar of voor meer dan negentig dagen in een heel jaar, dan mogen er wel extra kosten in rekening gebracht worden.

Wel extra kosten
Bij verbruik buiten je bundel mogen providers bovendien extra kosten in rekening brengen. Deze liggen voor internet maximaal op €0,0085 per MB. Bij bellen en sms’en gelden tarieven van respectievelijk €0,05 en €0,01. In december zouden de nieuwe regels vastgesteld kunnen worden. Ook wordt nog gekeken naar een fair-use policy, waardoor je niet je hele eigen bundel in het buitenland op maakt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 september 2016, 20:00
Categorie Achtergrond
Onderwerpen buitenland, europa, roaming

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.