Box Island: kinderen leren programmeren met spelletje

Box Island leert kinderen programmeren

Box Island is een leuke game waarmee kinderen leren programmeren. De app bevat puzzels waarmee kinderen de principes van programmeertalen leren.

Apple’s nieuwe Swift Playgrounds-app is leuk, maar het duurt nog wel even voordat deze beschikbaar komt voor kinderen. Ondertussen zitten je kinderen met de zomervakantie voor de boeg te popelen om óók te leren programmeren. Met Box Islands kunnen ze nu al aan de slag. Deze app werd de afgelopen twee jaar ontwikkeld, dus nog voordat Apple eigen plannen voor een programmeer-game onthulde.

Box Island: kinderen leren programmeren met spelletje

Het is zeker niet de eerste kinderprogrammeerapp, want we schreven eerder al eens over Hopscotch en hebben zelfs een lijst met apps voor kinderen die willen leren programmeren. Maar Box Island is van al die apps wel het mooist uitgevoerd en het meest doordacht.

Box Island: kinderen leren programmeren in het bos

Box Island: spelenderwijs leren programmeren

Wat ons alleen een beetje tegenvalt bij Box Island is dat de app is vertaald in het Koreaans, Turks, IJslands en alle Scandinavische talen, maar Nederlands zit er helaas niet bij. Je kinderen zullen daarom in een taal die ze wel vertrouwd is (bijvoorbeeld Engels) aan de slag moeten gaan. Box Island is eigenlijk een programmeercursus vermomd als game. Er zitten puzzel-levels in waarmee je de principes van het programmeren leert.

Box Island is gemaakt door het IJslandse bedrijf Radiant Games (vandaar de ondersteuning voor zoveel noordelijke talen), die ervoor heeft samenwerkt met Code.org. Kinderen leren de basisprincipes van algoritmes, patroonherkenning, sequenties, loops, conditionele waarden en andere kennis die je moet hebben om een goede programmeur te worden – terwijl ze ondertussen leuke puzzels oplossen. Er zitten grappige karakters in de game die in de steeds moeilijker wordende levels ervoor zorgen dat kinderen de rode draad blijven zien. De makers hebben ervoor gezorgd dat elk level uitdagend is, zonder dat het frustrerend wordt.

Puzzelen met kubussen
De hoofdpersoon in Box Island is Hiro, een kubus-achtig poppetje. In een 3D-wereld ga je de geleerde principes toepassen. De eerste tien levels zijn gratis om te spelen. Is je kind na die levels nog niet afgehaakt, dan kun je €7,99 er tegenaan gooien om te zorgen dat ze alle 100 levels kunnen spelen. Uitgangspunt is dat Box Island geschikt moest zijn voor jongens én meisjes, zodat kinderen niet met de geijkte stereotypen om de oren worden geslagen.

Box Island: programmeren in de oase

Leuke leerervaring
Volgens de makers hebben ze de levels in de game zo opgebouwd dat kinderen betrokken en gemotiveerd blijven tijdens het leren. Dat zit zo: als je eerste ervaringen met programmeren niet goed zijn, vind je het ook niet leuk om ermee door te gaan, aldus de makers. Radiant Games, is net als Tim Cook ervan overtuigd dat kinderen al jong moeten leren programmeren zodat ze de beste toekomstkansen hebben in een maatschappij waarin technologie steeds belangrijker wordt.

Kinderen kunnen nu al met Box Islands aan de slag gaan, voordat ze straks beginnen met Apple’s Swift Playgrounds. De app is getest met honderden kinderen in verschillende landen. Niets weerhoudt je natuurlijk om als volwassene ook met deze programmeer-app aan de slag te gaan, voordat je doorgaat met het echte werk, zoals de Swift-cursus van Stanford.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juni 2016, 12:40
Categorieën Achtergrond, Apps
Onderwerpen developers, kinderen, programmeren

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.