Swift Playgrounds

Apple kondigt Swift Playgrounds-app voor kinderen aan

Apple stimuleert kinderen om spelenderwijs te leren programmeren in Swift met hun nieuwe app Swift Playgrounds. Ze leren aan de hand van een spelletje.
Eveline Meijer - · Laatst bijgewerkt:

Apple heeft een eigen taal om applicaties in te programmeren: Swift. Tijdens WWDC kondigden ze echter een geheel nieuw onderdeel van Swift aan, speciaal voor kinderen: Swift Playgrounds. Met deze app kunnen kinderen leren om in Swift te programmeren aan de hand van een spelletje.

Swift Playgrounds

Kinderen leren programmeren met Swift Playgrounds

In Swift Playgrounds is je karakter een beer die edelstenen (gems) moet verzamelen. De beer laat je bewegen aan de hand van programmeercode, die kinderen zelf schrijven. Dat schrijven doen ze aan de hand van verschillende lessen en een klik-en-sleep-interface.

Swift Playgrounds

In een eerste les zie je dat de beer drie stappen naar voren moet doen om de edelsteen te bereiken. Om dit te doen, moet je dit dus aangeven in code. Via een menu met allerlei commando’s kies je “move forward” en klikt deze drie keer aan. De kinderen zien de code en leren zo spelenderwijs hoe programmeren in elkaar zit.

Nadat ze een level hebben afgerond, hebben kinderen twee keuzes. Ze kunnen doorgaan met de volgende les, maar ze kunnen ook kiezen om een andere les uit de lijst te gaan doen. Als voorbeeld wordt een level getoond waarin de beer de acties die er al staan vier keer moet herhalen. Uit het menu kiest het kind  een “for-loop” en zet deze bovenaan de code neer. Mooi is dat je de onderkant van de loop vervolgens kunt oppakken en om de rest van de code heen kunt slepen. Klik vervolgens op het nummer, kies vier en je bent klaar.

Physics Emoji’s
Voor kinderen die iets geavanceerder kunnen werken is onder meer Physics Emoji’s ontwikkeld. Hiermee leren kinderen namelijk om zelf natuurkundige regels te gebruiken in games en apps. Zo kunnen kinderen spelen met zwaartekracht en aangeven dat wanneer de iPad opgepakt wordt alle emoji’s mee bewegen.

Swift Playgrounds

Voor Swift Playgrounds is ook een nieuw toetsenbord uitgebracht, speciaal voor ontwikkelaars. Hier vind je de meest belangrijke functies overzichtelijk op één plek of onder duidelijke sneltoetsen.

Swift Playgrounds templateSwift Playgrounds template

Swift Playgrounds is vanaf vandaag beschikbaar als ontwikkelaarsversie op de iPad. In juli komt de publieke bèta-versie, in september is de app voor iedereen gratis beschikbaar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 juni 2016, 23:54
Categorie Apps
Onderwerp wwdc 2016

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.