Cardiogram slaapapneu en hoge bloeddruk.

‘Apple Watch detecteert diabetes met 85% nauwkeurigheid’

Uit onderzoek blijkt dat de Apple Watch met een nauwkeurigheid van 85% diabetes kan detecteren dankzij de app Cardiogram. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van de hartslagsensor van de Apple Watch. De app wist al eerder aan te tonen dat de Apple Watch gezondheidsklachten kon detecteren.

Elke Apple Watch is uitgerust met een hartslagsensor. Sinds watchOS 4 is de Hartslag-app op de Apple Watch flink uitgebreid, waardoor je bijvoorbeeld ook de hartslag in rust en bij wandelgemiddelde kan meten. Opnieuw blijkt dat de hartslagsensor van de Apple Watch nog meer zegt over jouw gezondheid. Uit het onderzoek van de app Cardiogram is gebleken dat de Apple Watch diabetes met 85% nauwkeurigheid detecteert.

Apple Watch detecteert diabetes

Het onderzoek maakt deel uit van de DeepHeart-studie. Er wordt gebruikgemaakt van een neuraal netwerk om de gegevens van de hartslag te interpreteren. De DeepHeart wordt getraind met 70% van de metingen van in totaal 14.000 Apple Watch-gebruikers, dat vervolgens bij de overige 30% getest wordt. Op deze manier zijn er al eerder conclusies getrokken wat betreft Apple Watch-metingen, maar deze keer is er gekeken of de Apple Watch diabetes kan vaststellen.

Bij 462 mensen werd door de Apple Watch diabetes gedetecteerd. Uiteindelijk wist de Apple Watch een score van 85% te behalen. Dat wil zeggen van dat bij veruit de meeste mensen waarbij eerder diabetes vastgesteld is, de hartslagsensor van de Apple Watch dit ook kon meten. Alle gegevens van de hartslagsensor worden door een algoritme gehaald, waar dus uiteindelijk de conclusie diabetes aan gekoppeld wordt. Uit een eerdere studie bleek namelijk dat de hartslag in rust en hartslagvariabiliteit diabetes kan voorspellen.

Cardiogram slaapapneu en hoge bloeddruk.

Volgens het Diabetes Fonds heeft 1 op de 14 Nederlanders last van diabetes. Dat komt er dus op neer dat ruim 1,2 miljoen Nederlanders te maken krijgen met deze ziekte. Het meten van diabetes kan ingewikkeld zijn, omdat je er vaak bloed voor moet prikken. Apple zou al een hele tijd werken aan een diabetesoplossing voor de Apple Watch, waardoor bloedprikken niet meer nodig is. Er is een speciaal diabetes-team bij Apple actief, al hebben we hier de laatste tijd minder over gehoord.

Eerdere resultaten Cardiogram
Het onderzoek van Cardiogram heeft eerder al andere resultaten opgeleverd. Zo bleek eerder al dat de Apple Watch hartritmestoornissen met maar liefst 97% nauwkeurigheid kan detecteren, terwijl ook slaapapneu en hoge bloeddruk vastgesteld kon worden. Overigens gelden de resultaten van de studie van vandaag naar diabetes ook voor andere wearables met een vergelijkbare hartslagsensor, waaronder fitnesstrackers en andere smartwatches.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.