Een hoge hartslag gemeten op een Apple Watch.

‘Apple Watch detecteert hartritmestoornissen met 97 procent nauwkeurigheid’

Gecombineerd met een algoritme kan de ingebouwde hartslagmeter van de Apple Watch met 97 procent nauwkeurigheid een veelvoorkomend hartritmestoornis detecteren, blijkt uit de resultaten van een omvangrijk onderzoek dat vorig jaar van start ging.

Een hoge hartslag gemeten op een Apple Watch.De ingebouwde hartslagmeter van de Apple Watch kan, gecombineerd met een algoritme, één van de veelvoorkomende hartritmestoornissen detecteren met een nauwkeurigheid van 97 procent. Dat zou blijken uit een onderzoek dat het afgelopen jaar van start is gegaan. De eerste resultaten hiervan zijn deze week gepresenteerd op een wetenschappelijk congres over hartritme. Het zijn veelbelovende resultaten, maar er is nog meer vervolgonderzoek nodig.

Deep learning met Apple Watch-gegevens

De resultaten zijn afkomstig van het mRythm-onderzoek, een samenwerking tussen de Universiteit van Californië en de Amerikaanse start-up Cardiogram. Voor de studie maken ruim 6100 deelnemers gebruik van de app Cardiogram om hun hartslag bij te houden en door te sturen. Met deep learning worden gegevens van deelnemers aan het onderzoek en normale gebruikers gecombineerd en wordt naar verbanden gezocht. Dankzij het algoritme zou het team nu in staat zijn om met 97 procent precisie boezemfibrilleren te detecteren. Hierbij is de hartslag onregelmatig en veel te hoog. Dit komt vooral voor bij ouderen en bij mensen met ernstig overgewicht.

Vaak geen symptomen
Boezemfibrilleren is een van de meestvoorkomende vormen van hartritmestoornissen bij mensen. Dit kan gepaard gaan met symptomen als hartkloppingen en moeheid, maar in tien tot twintig procent van de gevallen ervaart de patiënt helemaal geen symptomen. Dit maakt de diagnose vaak ingewikkeld en doet bovendien geen alarmbellen rinkelen bij de huisarts, terwijl er wel iets aan de hand zou kunnen zijn. Alleen al in de Verenigde Staten lijden 2,7 miljoen Amerikanen aan boezemfibrilleren.

Smartwatches bieden unieke kans
Medici en wetenschappers zien in het groeiende gebruik van smartwatches met gezondheidsfuncties, zoals de Apple Watch, dan ook een belangrijke mogelijkheid om iets te kunnen doen aan veelvoorkomende publieke gezondheidsrisico’s. Hoofdauteur en dokter Gregory M. Marcus:

Onze resultaten laten zien dat veelgebruikte draagbare trackers zoals smartwatches een unieke kans voor het monitoren, verzamelen en aansporen tot actie bij boezemfibrillatie bieden, zonder dat de patiënt zich daarvoor (extra) moet inspannen. Hoewel mobiele technologie conventionele methoden voor monitoring niet zal vervangen, heeft het wel de potentie om risicogevallen te screenen en het aantal ongediagnosticeerde gevallen van boezemfibrillatie te kunnen verkleinen.

Overigens is het onderzoek, voor zover wij hebben kunnen controleren, (nog) niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. In de wetenschap is het gebruikelijk dat collega’s (peers) een zogeheten peer-review uitvoeren waarin onder meer de gebruikte methode en de conclusies onder de loep genomen worden. Hoewel dit geen garantie is voor een feilloos onderzoek voorkomt het doorgaans wel veelvoorkomende fouten.

Gevalideerd model
Om te kunnen vaststellen of de gevonden resultaten betrouwbaar zijn is het ontwikkelde model gevalideerd met behulp van gegevens uit zogeheten ‘cardioversions’. In een cardioversion wordt het hartritme van patiënten die aan boezemfibrilleren lijden handmatig hersteld. Dat kan chemisch zijn, maar ook met een schok van een defibrillator. Voorafgaand en na het boezemfibrilleren werd van 51 patiënten met een Apple Watch het hartritme vastgelegd en vergeleken met de data van de reguliere gebruikers. Daarmee werd een precisie van 97 procent gemeten, wat beter zou zijn dan bestaande methoden.

Het hartritme bij iemand die lijdt aan boezemfibrilleren

Het onderzoek maakte daarnaast ook gebruik van data van gekeurde mobiele hartslagmeters, die een veel hogere nauwkeurigheid hebben. Tweehonderd Cardiogram-gebruikers uit dezelfde steekproef, die al aan boezemfibrilleren lijden, kregen een AliveCor mobiel ECG-apparaat voor het maken van een elektrocardiogram (hartfilmpje). Daarmee werden in totaal 6.338 mobiele ECG’s verzameld.

Meldingen sturen naar gebruikers
Een percentage van 97 procent lijkt veel, maar dat betekent dat er dus nog sprake is van een foutmarge van drie procent. Op duizend patiënten zouden er dus 30 patiënten zijn waarbij de stoornis niet wordt gedetecteerd. De makers van Cardiogram willen dat de app op termijn bij hartritmestoornissen ook meldingen kan sturen naar de gebruiker om contact te zoeken met een huisarts. Maar voordat het zover is, is eerst nog vervolgonderzoek nodig. Zo moet men eerst zeker weten dat het algoritme ook in andere condities werkt, bijvoorbeeld tijdens het slapen, rennen of autorijden. Ook de schaalbaarheid naar alle gebruikers van de app vormt op dit moment nog een obstakel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 mei 2017, 12:26
Categorie iDevices
Onderwerpen apple watch, gezondheid, hartslag, onderzoek

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015, met daarna elk jaar een nieuw model. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, activiteiten bijhouden, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en ermee betalen met Apple Pay. Lees hier alles over de Apple Watch.

Apple Watch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.