HomePod China op Instagram

Opinie: Apple moet meerdere timers in iOS mogelijk maken

Apple zou in iOS meerdere timers tegelijk moeten toestaan. Ook op de HomePod zou dit handig zijn, vooral voor mensen die de speaker in de keuken willen gebruiken.

In de keuken wil je meerdere timers
Heb je de iPad wel eens tijdens het koken gebruikt? Dan zul je gemerkt hebben dat het niet zo’n beste kookwekker is. Moet je het ene gerecht 30 minuten in de oven laten staan en het andere over 5 minuten doorroeren, dan is het niet mogelijk om daarvoor twee losse timers in te stellen. Nu de HomePod bijna uitkomt, valt nog eens extra op hoe onhandig dat is. Apple zou meerdere gelijktijdige timers moeten ondersteunen in iOS en op de HomePod.


De HomePod is een ideale speaker om in de keuken neer te zetten. Ik heb al heel wat mensen gehoord die in hun huiskamer een goede stereo-installatie hebben staan, die ze niet willen inruilen voor een HomePod. Maar in de keuken zou het ideaal zijn. Je kunt Siri vragen om eenheden om te rekenen, timers in te stellen en muziek af te spelen, zonder dat je met vieze handen het apparaat hoeft aan te raken. Ideaal!

Behalve dat het voor timers niet goed werkt.

HomePod China op Instagram

Wil je de iPhone of iPad als kookwekker gebruiken, dan zijn daarvoor verschillende alternatieven beschikbaar, zoals KitchenPad Timer en Thyme. Die tonen meerdere kookplaten met klokjes, die je afzonderlijk van elkaar kunt instellen.

Thyme kookwekker op iPhoneThyme kookwekker op iPhone

Ook niet op de HomePod
Superhandig natuurlijk, maar daar heb je niks aan op de HomePod, want daar kun je geen apps op installeren. Terwijl het op speakers met Amazon Alexa wel mogelijk is om meerdere timers in te stellen, elk een andere naam te geven en tussendoor de resterende tijd op te vragen. Bij de HomePod kan dat niet. Bij het instellen van een tweede timer zegt de speaker dat er al een timer loopt en dat je deze zult moeten vervangen, zo blijkt uit de HomePod-review van Apple-kenner John Gruber (hier te lezen).

Gruber schrijft:

One of the most common uses for these voice assistant devices is setting timers, particularly in the kitchen. It’s really convenient to be able to set timers — and check on them — verbally. Alexa, however, lets you set multiple timers. HomePod doesn’t. If you try to set a second timer, HomePod tells you that you already have one (and updates you on how much time is left) and asks if you want to replace it.

Terwijl het toch zo simpel is. Als Apple een stopwatch met meerdere rondetijden kan maken, moet het ook lukken om meerdere timers in iOS te ondersteunen.

De workaround: herinneringen gebruiken
Er is wel een oplossing mogelijk bij de HomePod. Je zult met Siri herinneringen moeten instellen, elk met een eigen looptijd. Dit levert wel vervuiling op in je Herinneringen-app, terwijl het om timers gaat die je maar eenmalig gebruikt totdat je eitje klaar is. Je kunt vervolgens met het commando ‘Hey Siri, toon me alle herinneringen in het komende uur’ opvragen welke timers er lopen. Je hoort dan niet de nog resterende tijd, maar zult op de klok moeten kijken.

Met herinneringen is het ook lastiger om tussentijd te pauzeren, weer verder te gaan of de tijdsduur iets te verlengen. Bij een losse timer kan dat gemakkelijk, bij herinneringen is het net wat meer gedoe. Het wachten is dan ook op het moment dat Apple meerdere timers toestaat. Hopelijk in iOS 12?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.