App Store featured

‘Apple spoort ontwikkelaars aan om over te stappen op app-abonnementen’

Besproken in geheime bijeenkomst

Apple wil dat ontwikkelaars meer betaalde diensten gaan aanbieden in apps, in plaats van eenmalige aankopen om de app te kunnen gebruiken. Apple sprak hierover met ontwikkelaars tijdens een geheime ontmoeting in New York.

Apple introduceerde in 2016 het nieuwe abonnementenmodel voor apps. Waar voorheen slechts een beperkt aantal apps betaalde diensten kon aanbieden, denk aan Netflix en Spotify, kunnen nu nagenoeg alle apps dit model aanbieden, waarbij je voor een vast bedrag per maand of per jaar gebruik kan blijven maken van de functies van een app. In 2017 spoorde Apple de ontwikkelaars aan om over te stappen op dit verdienmodel.


Geheime bijeenkomst over app-abonnementen
Business Insider meldt dat deze geheime bijeenkomst in april 2017 plaatsvond in een loft in New York. Op uitnodiging van Apple waren meer dan dertig ontwikkelaars hierbij aanwezig. Ze wisten van tevoren niet waarvoor ze naar New York afgereisd waren, maar al snel bleek dit te gaan over het invoeren van betaalde diensten in apps. Het waren voornamelijk kleinere ontwikkelaars die bij de bijeenkomst aanwezig waren, zo’n twee maanden voor de WWDC.

Apple probeerde de ontwikkelaars ervan te overtuigen dat apps met betaalde diensten op de lange termijn meer opleveren dan eenmalige aankopen. Als gebruikers slechts één keer voor een app betalen, heb je als ontwikkelaar zijnde geen verdere inkomsten meer. Een ander voordeel dat Apple tijdens de bijeenkomst benadrukte, is dat je als ontwikkelaar ook gemotiveerd wordt om te blijven vernieuwen en nieuwe functies toe te voegen. Als er immers geen ontwikkelingen meer zijn, is de kans groot dat iemand stopt met het maandelijks of jaarlijks betalen voor een app.

Betaalde diensten in apps zijn een succes
Tijdens de laatste kwartaalcijfers maakte Tim Cook bekend dat er inmiddels 30.000 apps beschikbaar zijn die dit verdienmodel gebruiken. Zo’n 300 miljoen mensen betalen maandelijks een bedrag via de App Store. Veel daarvan is voor Apple’s eigen diensten, waaronder Apple Music, maar er is dus ook een flink deel dat via dergelijke apps maandelijks of jaarlijks betaalt. Een bekend voorbeeld is FaceTune, een fotobewerkingsapp. De eerste versie kost eenmalig €4,49, maar bij de tweede versie betaal je maandelijks of jaarlijks respectievelijk €5,99 of €35,99. Inmiddels zit deze versie op meer dan 500.000 actieve gebruikers.

Afgelopen voorjaar hielden we op iCulture een peiling over aan welke Apple-diensten jij allemaal geld uitgeeft. Apps en abonnementen staan daarbij op de tweede plaats. Geef jij inmiddels ook de voorkeur aan betaalde diensten in de hoop op langere ondersteuning met nieuwe functies, of betaal je liever eenmalig?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 augustus 2018, 10:20
Bron Bron Business Insider
Categorie Apps
Onderwerp app store
24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.