App Store appicoontjes

Apple verwijderde al meer dan 100.000 apps, ook van template-diensten

Apple heeft al 100.000 apps verwijderd uit de App Store. Ook apps die met templates en appgenerators zijn gemaakt zullen verdwijnen.

Apple is nog steeds druk bezig met het verwijderen van verouderde apps. In aanloop naar de release van iOS 11 pakken ze ook meteen verouderde 32-bit apps mee, omdat die niet langer worden ondersteund. Verder hebben ze klonen, spamware en andere rommel opgeruimd. In totaal gaat het om meer dan 100.000 apps.

App Store appicoontjes

Ruim 100.000 apps verwijderd

Apple beroept zich op de App Store Review Guidelines, die ze momenteel extra streng toepassen op nieuw ingediende apps, maar ook op bestaande apps die al jarenlang niet meer worden bijgewerkt. Klonen van apps en slordig gemaakte apps die op basis van templates zijn gemaakt, zullen worden weggehaald. Regel 4.2.6 verbiedt apps die gemaakt zijn met een commercieel template of met diensten om apps te genereren. Er zijn een aantal aanbieders waarmee je heel gemakkelijk een app kunt genereren, bijvoorbeeld met het Nederlandse AppMachine of met PhoneGap en TapJet. Of apps van dergelijke diensten ook gevaar lopen, is nog niet helemaal duidelijk. TechCrunch denkt van wel.

Klonen niet langer toegestaan
Eerder waren template-gebaseerde apps wel toegestaan en ondernam Apple eigenlijk weinig maatregelen tegen klonen. Er verschenen bijvoorbeeld heel wat varianten op de game Flappy Bird, die allemaal probeerden mee te liften op de bekendheid van de originele app. Dergelijke apps gebruiken vrijwel dezelfde naam en hebben een appicoontje dat er sterk op lijkt, om mensen op het verkeerde been te zetten. Erg sjiek is het niet, maar Apple stond het altijd toe. Nu gaat dat veranderen. Apps die spammen, gestolen content gebruiken en die recent nooit meer gedownload worden kunnen ook uit de App Store verwijderd worden. Sinds afgelopen september is Apple er al mee bezig en in totaal staat de teller nu dus op meer dan 100.000.

In iOS 11 gaat Apple ook een nieuw uiterlijk invoeren voor de App Store, die mensen moet uitnodigen om vaker de app te openen. Het uiterlijk lijkt meer op Apple Music, met grote tussenkopjes en aanbevelingen van een redactie. Het is de eerste keer sinds 2008 dat de App Store een nieuw uiterlijk krijgt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 juni 2017, 11:30
Categorieën Apple, Apps
Onderwerpen app store, namaak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.