App Store opruiming

‘App Store-najaarsschoonmaak treft 750.000 apps’

Zo'n 750.000 apps zullen uit de App Store verdwijnen als Apple begint aan de grote najaarsschoonmaak. Apps met een te lange naam en apps die lange tijd niet zijn bijgewerkt, worden verwijderd.

Apple gaat de bezem door de App Store halen en dat zou wel eens 750.000 apps kunnen treffen. Die schatting doen de analisten van AppFigures na onderzoek. Apple zou al behoorlijk bezig zijn met de grote schoonmaak, want er zijn al duizenden apps verwijderd. In 11% van de gevallen gaat het om app met een te lange naam en games worden het hardst getroffen.

App Store opruiming

750.000 apps moeten het veld ruimen

In het verleden wilde Apple nog wel eens opscheppen over de grote hoeveelheid apps die je kunt downloaden. Maar nadat de grens van 1 miljoen apps was gepasseerd (in 2013 alweer) voegt het niet zoveel meer toe om met nóg grotere aantallen te pochen. Het aantal apps is niet zo belangrijk, het gaat er meer om dat je vindt wat je zoekt.

Ontwikkelaars van apps die niet voldoen aan de kwaliteitseisen zullen een waarschuwing krijgen. Nemen ze geen actie, dan verwijdert Apple de app. Het gaat om apps die al jarenlang niet zijn bijgewerkt, niet meer geschikt zijn voor de huidige toestellen of te lange namen hebben. Apps die meteen crashen bij het opstarten worden zonder pardon geruimd.

Bij apps is het niet langer toegestaan om een naam te hanteren van meer dan 50 karakters. Dat is bij ongeveer 11 procent van de apps het geval, heeft App Figures becijferd.

Lange appnamen - App Figures

Het gaat daarbij vooral om games:

App Store lange namen: voor bij games.

Meer dan 25% van de games heeft een te lange naam. Het betreft meer dan 100.000 games. Ook valt op dat het vaak onbekende apps zijn. De apps die in de top 100 staan hebben overtreden deze regel meestal niet, maar zelfs bij deze apps zijn de namen nog relatief lang: gemiddeld 31 karakters. Ontwikkelaars voegen vaak nog extra informatie toe, om beter te worden gevonden. Een fotofilter-app met een fantasienaam voegt bijvoorbeeld een beschrijving met ‘effects’ en ‘filters’ toe achter de naam.

Sterk verouderde apps

Een andere regel is dat apps regelmatig geüpdatet moeten worden. Apps die meer dan 2 jaar niet zijn bijgewerkt, moeten vertrekken uit de App Store. Dit is veruit het grootste deel van de 750.000 apps. App Figures schat dat minstens 560.000 apps het veld moeten ruimen.

App Store: laatste update

Het gaat daarbij om apps die uit tijd- of geldgebrek niet meer worden onderhouden, of die ooit zijn gemaakt om te proberen. De ontwikkelaar had er geen serieuze plannen mee. Er staan ook apps tussen die in het verleden succesvol waren, zoals Tiny Wings (laatste update augustus 2014), Temple Run (september 2013) en Infinity Blade (februari 2012!). Ook hier zijn games de grootste boosdoeners.

Verouderde apps per categorie

In de blogpost van App Figures lees je nog meer interessante feitjes over deze grootste App Store-opruiming ooit. En dan hebben we het niet over koopjes.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 september 2016, 17:17
Categorie Apps
Onderwerp app store

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.