Uitgelicht
Apple's maart 2024-aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts
Apple Card

‘Apple wil stoppen met Goldman Sachs, AMEX heeft geen interesse’

Apple's samenwerking met Goldman Sachs voor de Apple Card gaat mogelijk stoppen. Apple heeft volgens de Wall Street Journal een voorstel naar de bank gestuurd om in de komende 12 tot 15 maanden uit de overeenkomst te stappen. Wat wordt de nieuwe partner?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 8 december 2023: American Express lijkt niet erg geïnteresseerd in een samenwerking met Apple Card. Dat blijkt uit uitspraken van CEO Steve Squeri. Squeri gaf aan dat zijn bedrijf zich meer richt op samenwerkingen die meerwaarde bieden en zich richten op premium klanten. Dat botst met Apple’s plannen: een van de conflictpunten tussen Apple en Goldman Sachs was de brede acceptatie-eis die Apple oplegde. Daardoor werden klanten te makkelijk toegelaten, wat leidde tot grote verliezen. Squeri wil zich met de AMEX-kaarten niet op iedereen richten.

Update 4 december 2023: Volgens Mark Gurman van Bloomberg zou Chase een ideale partner kunnen zijn om de Apple Card van Goldman Sachs over te nemen. Concrete aaanwijzingen daarvoor zijn er niet. Gurman redeneert simpelweg dat Apple en Chase al lang samenwerken. Chase was een van de eerste partners voor Apple Pay, het bedrijf beheert Apple’s bankrekening van 60 miljard dollar en werkte al eens aan het Ultimate Rewards-programma, waarbij je korting krijgt op Apple-producten. Chase is ook een van de grootste partners voor creditcardtransacties in de Apple Stores en de App Store. Pluspunt daarbij is dat Chase al gebruik maakt van het Mastercard-netwerk, zodat Apple niet hoeft over te stappen op VISA of American Express.

De overstap kan ook gunstig zijn voor Apple Cash, omdat Chase een sterk netwerk van debitcards heeft en toegang kan geven tot geldautomaten. Chase zal waarschijnlijk minder staan te springen om de Apple Savings-spaarrekening aan te bieden, die met een jaarlijkse rente van 4,15% veel hoger ligt dan wat Chase zelf aanbiedt. Maar het is mogelijk dat de spaartegoeden over meerdere banken worden verdeeld, zodat Chase zich alleen op de Apple Card hoeft te richten.

Update 30 november 2023: Apple heeft mogelijk al een partner gevonden voor de Apple Card: het Braziliaanse Pismo zou interesse hebben. Dit blijkt uit een vacature van Apple uit augustus, waarin een medewerker voor betaaloplossingen wordt gezocht, zo ontdekte 9to5Mac. Deze medewerker gaat nauw samenwerken met Pismo, dat recent is overgenomen door VISA. Pismo werkt wereldwijd en heeft een cloudgebaseerd netwerk voor bank- en betaaloplossingen gebouwd.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 29 november 2023.

Apple en Goldman Sachs stoppen samenwerking

Het is op dit moment onduidelijk wat de consequenties zijn voor gebruikers en of Apple al een andere bankpartner voor de Apple Card heeft gevonden. Het nieuws over komt een jaar nadat Apple en Goldman Sachs hun samenwerking tot 2029 verlengden, meldt de Wall Street Journal. De afgelopen maanden was meermaals in het nieuws dat Goldman Sachs miljarden dollars heeft verloren aan de samenwerking en er het liefst onderuit wilde. American Express dook daarna op als mogelijke kanshebber, maar die deal lijkt nog niet rond te zijn en gaat mogelijk helemaal niet door. De afspraak is namelijk dat Apple Card tot 2026 op het concurrerende Mastercard-netwerk moet draaien. Apple zal dan ook het contract met Mastercard moeten openbreken om naar Amex te kunnen overstappen.

Verliesgevende business

Apple is afhankelijk van Goldman Sachs vanwege de bankvergunning die nodig is om creditcards te kunnen uitgeven en een spaarrekening te kunnen aanbieden. De twee bedrijven werken sinds 2019 samen en dat was vooral in het voordeel van Apple. Goldman Sachs lijkt er minder gelukkig mee: uit kwartaalcijfers bleek dat alle consumentenactiviteiten van de bank (waaronder de Apple Card) zwaar verliesgevend zijn. De bank wil daarom de consumer finance-activiteiten afslanken.

Apple Card op iPhone en Apple Watch

Een van de wijzigingen die Goldman Sachs wilde doorvoeren is het moment waarop de creditcardrekening wordt gestuurd. Dit gebeurt voor alle klanten aan het begin van de maand, terwijl andere creditcardbedrijven het verspreid over de maand doen. Dit zorgt ervoor dat de klantenservice gelijkmatig wordt belast. Bij de Apple Card is dat niet zo: de klantenservice wordt aan het begin van de maand overspoeld met telefoontjes, terwijl het team de rest van de maand niets te doen heeft. Een andere klacht van Goldman Sachs is het acceptatiebeleid: Apple bepaalt welke klanten worden goedgekeurd en dat levert ook veel klanten op waar ze niets aan verdienen.

Kan Apple zomaar stoppen met de Apple Card?

Hoe dan ook, Apple staat voor een keuze: stoppen met de Apple Card of een nieuwe partner zoeken. Er dient zich daarbij nog een nieuwe kanshebber aan: Synchrony Financial. Dit bedrijf werkt al samen met Amazon en PayPal voor de uitgifte van creditcards, maar heeft uiteraard niet het ‘dure’ imago van zakenbank Goldman Sachs. Apple wilde de berichtgeving van de Wall Street Journal niet bevestigen, maar gaf wel een algemene verklaring dat ze aangaven dat de kaart erg succesvol is en dat ze een waanzinnige ervaringen willen bieden aan klanten.

“Apple and Goldman Sachs are focused on providing an incredible experience for our customers to help them lead healthier financial lives. The award-winning Apple Card has seen a great reception from consumers, and we will continue to innovate and deliver the best tools and services for them.”

– Apple in reactie op de Goldman Sachs-geruchten

Toch is stoppen nog steeds een optie, al betekent het wel gezichtsverlies voor Apple en kost het miljarden. Apple koopt dan de lopende contracten af en stopt gaandeweg met de uitgifte van creditcards. Het zal echter een hele klus zijn om met een overtuigend marketingverhaal te komen, waarom Apple ondanks het enorme succes van de creditcard toch wil stoppen.

Apple Card betaling met iPhone

Dit verandert er voor Apple Card-gebruikers

Voor klanten met een Apple Card verandert er voorlopig niets. Het duurt nog zeker 12 tot 15 maanden voordat Goldman Sachs uit de samenwerking is gestapt en Apple heeft daardoor alle tijd om een nieuwe bankpartner te vinden. Daarna zullen er mogelijk wat aanpassingen in de voorwaarden volgen. Voor Europeanen heeft het hele gebeuren nog minder impact, aangezien de Apple Card alleen in de VS wordt uitgegeven en het vrij ingewikkeld is om er eentje te bemachtigen. Bovendien heeft de Apple Card geen lucratief puntensysteem, dat je wel bij veel andere creditcards vindt.

Meer over de Apple Card lees je op onze aparte pagina en in ons overzicht van Apple’s financiële activiteiten.

Bekijk ook

Apple als bank: met deze financiële diensten wordt Apple slapend rijk

Apple is tegenwoordig veel meer dan een technologiebedrijf dat mooie producten maakt. Er komen steeds meer diensten bij, waaronder financiële diensten om je te helpen met betalen, sparen en uitgaven spreiden. Op deze manieren probeert Apple een voet tussen de deur te krijgen bij jouw financiële zaken!

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 04 december: Nieuwe geruchten over Chase als ideale partner, we hebben het artikel bijgewerkt.
  • 2023 - 04 december: Nieuwe geruchten over Chase als ideale partner, we hebben het artikel bijgewerkt.
  • 2023 - 04 december: Nieuwe geruchten over Chase als ideale partner, we hebben het artikel bijgewerkt.

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.