Apple reageert in open brief op FBI-verzoek

Apple heeft een open brief gepubliceerd, waarin ze aangeven dat de FBI-zaak waarin ze een iPhone moeten ontgrendelen vergaande gevolgen heeft voor de privacy van klanten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple heeft een open brief gepubliceerd, nadat een rechter ze heeft gesommeerd om de FBI te helpen bij het ontgrendelen van een iPhone. Het is “een stap zonder precedent waardoor de veiligheid van onze klanten in gevaar komt”, schrijft Apple.


Bekijk ook

Apple moet FBI helpen met ontgrendelen iPhone van terrorist

Een Amerikaanse rechter heeft Apple gevraagd om technische assistentie te leveren bij het ontgrendelen van de iPhone van een terrorist. Apple heeft echter eerder al gezegd dat alleen de gebruiker toegang heeft tot de gegevens van een vergrendelde iPhone.

Zoals eerder vanochtend bekend werd moet Apple de FBI gaan helpen bij het ontgrendelen van een iPhone. Deze iPhone was in bezit van een terrorist, die aanslagen pleegde in San Bernardino. Volgens Apple heeft dit bevel van de rechtbank gevolgen die ver zullen strekken, verder dan de rechtszaak die nu aan de hand is. Als publieke reactie hebben ze de brief gepubliceerd, ondertekend door Tim Cook.

Open brief in FBI-zaak

Volgens Tim Cook wordt door het verzoek van de FBI vrijheid in gevaar gebracht, terwijl de overheid dat juist zou moeten beschermen. Apple zegt dat ze met alle eerdere verwikkelingen in de San Bernardino-case hebben meegewerkt, maar dat het verzoek om toegang te geven tot de iPhone te ver gaat. “Ze hebben ons gevraagd om een achterdeur in de iPhone te bouwen”. Met zijn uitspraken impliceert Cook dat een dergelijke achterdeur niet aanwezig is. De afgelopen jaren heeft Apple steeds benadrukt dat privacy van iPhone-gebruikers veilig is en dat er bij recente iOS-versies geen mogelijkheid is om toegang te krijgen tot de toestellen.

De rechtbank wil dat Apple een speciale versie van het iPhone-besturingssysteem maakt, waarin belangrijke beveiligingsfuncties achterwege zijn gelaten. Zoiets is nog nooit eerder in de geschiedenis gebeurd:

We kunnen geen precedent vinden van een Amerikaans bedrijf dat is gedwongen om zijn klanten bloot te stellen aan een groter risico op een aanval.

Als de overheid de All Writs Act kan gebruiken om het ontgrendelen van een iPhone makkelijker te maken, dan zouden ze toegang hebben tot ieders toestel om data te achterhalen. Als de overheid hiermee doorgaat zouden ze van Apple kunnen eisen dat ze spionagesoftware maken om berichten te onderscheppen, gezondheidsgegevens en financiële data te bekijken, je locatie te volgen en toegang te krijgen tot de microfoon en camera van je iPhone, zonder dat je daarvan op de hoogte bent.

Bekijk ook

Apple: 'Toegang tot data op nieuwere iPhones onmogelijk'

Apple heeft bij een rechter aangekaart dat ze iPhones met iOS 8 en iOS 9 niet kunnen ontgrendelen en data er vanaf halen. Bij iOS 7 is dat gedeeltelijk wel mogelijk, zegt Apple.

Apple zegt dat er geen garantie is dat zo’n speciale, onbeveiligde iOS-versie niet in andere zaken kan worden gebruikt, waardoor de privacy van gebruikers in gevaar komt. Tientallen jaren werk aan het verbeteren van de beveiligingsmaatregelen gaan daarmee de prullenbak in, aldus Apple.

Bekijk ook

FBI en Apple: alles over deze privacyzaak

Apple is verwikkeld in een conflict met de FBI. Ze weigeren om een iPhone 5c van een terrorist te ontgrendelen, maar deze zaak kan vergaande consequenties hebben voor de privacy van alle iPhone-gebruikers. Hoe kwam de zaak tot stand en wat zijn de gevolgen? Dat lees je in dit uitlegartikel.

Informatie

Laatst bijgewerkt
31 augustus 2017 om 10:06
Onderwerpen
,
Categorie
Apple

Reacties: 35 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.