iPhone 6s op een stapel

Apple: ‘Toegang tot data op nieuwere iPhones onmogelijk’

Apple heeft bij een rechter aangekaart dat ze iPhones met iOS 8 en iOS 9 niet kunnen ontgrendelen en data er vanaf halen. Bij iOS 7 is dat gedeeltelijk wel mogelijk, zegt Apple.

Apple heeft benadrukt dat ze iPhones niet kunnen ontgrendelen op verzoek van overheidsinstanties. Dat geldt “in de meeste gevallen, nu en in de toekomst”, schrijven juristen van Apple aan een Amerikaanse districtsrechter.

iPhone 6s op een stapel

Volgens Apple zorgt de volledige encryptie in iOS 8 en iOS 9 ervoor dat niemand toegang krijgt tot de data op het toestel, zelfs Apple niet. Alleen als je over de juiste pincode beschikt kun je de data raadplegen. De telefoon die het Amerikaanse Ministerie van Justitie wil laten onderzoeken, is echter voorzien van iOS 7. Apple gaf toe dat ze daarbij wel de mogelijkheid hebben om “bepaalde soorten onversleutelde data” te achterhalen, zoals e-mail, agenda-afspraken en data uit apps van derden. Tegelijk gaf Apple aan dat ze bij voorkeur dergelijke data alleen afgeven als ze ertoe gedwongen worden. Anders zou het vertrouwen dat klanten in Apple hebben in gevaar kunnen komen.

Apple schreef deze woorden aan rechter James Ornstein, die in eerdere gevallen tegenstander bleek van overheidscontrole. Hij gaf eerder bijvoorbeeld aan, dat hij niet de macht had om Apple te dwingen tot samenwerking. Het ministerie van Justitie was het daar niet mee eens.

Sinds de onthullingen van Edward Snowden heeft Apple het thema privacy regelmatig in de mond genomen. Ook onlangs benadrukte Tim Cook weer dat privacy belangrijk is en dat je gegevens veilig zijn bij Apple.

Apple is tegen Cybersecurity Information Sharing Act

Apple heeft ook een verklaring uitgegeven, waarin ze aangeven tegen de Cybersecurity Information Sharing Act (CISA) te zijn. Dit is beoogde wetgeving waarover de Amerikaanse Senaat de komende dagen moet stemmen. “We steunen het huidige CISA-voorstel niet”, vertelde een woordvoerder van Apple aan de Washington Post. “Het vertrouwen van onze klanten betekent alles voor ons en we geloven niet dat beveiliging ten koste moet gaan van hun privacy.”

CISA maakt het voor bedrijven mogelijk om informatie over cyberdreigingen te delen met elkaar en met de overheid. Tegenstanders vinden dat de privacy van burgers in gevaar komt en dat het overheden vergaande rechten geeft om persoonlijke data te bekijken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 oktober 2015, 14:32
Categorie Achtergrond
Onderwerp encryptie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.