iPhone beveiliging

Apple moet FBI helpen met ontgrendelen iPhone van terrorist

Een Amerikaanse rechter heeft Apple gevraagd om technische assistentie te leveren bij het ontgrendelen van de iPhone van een terrorist. Apple heeft echter eerder al gezegd dat alleen de gebruiker toegang heeft tot de gegevens van een vergrendelde iPhone.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

iPhone beveiligingEen Amerikaanse rechter heeft besloten dat Apple de FBI moet helpen bij het toegankelijk maken van de iPhone van een schutter, die in december 2015 veertien mensen ombracht in het Amerikaanse San Bernardino. Het is vrij uniek dat de rechter eist dat Apple helpt bij dit soort gevallen.

Update 20:30: Het Ministerie van Justitie laat weten dat ze slechts toegang wil tot een enkel apparaat, en niet van Apple verlangt dat er een permanente achterdeur wordt aangebracht in alle iDevices. Het zou dus alleen om dit geval gaan, want verder zijn er geen andere zaken waar deze maatregel voor nodig is. Het bericht van het Ministerie van Justitie is een reactie op de open brief van Tim Cook.

Update 10:00 uur: Apple heeft gereageerd met een open brief aan klanten.

Apple moet aparte software leveren

Syed Rizwan Farook, de schutter die samen met zijn vrouw veertien mensen om het leven bracht in de Amerikaanse stad San Bernardino, maakte gebruik van een iPhone 5c met iOS 9. De FBI heeft dit toestel in bezit, maar kan niet bij de opgeslagen data omdat het toestel is vergrendeld. De FBI verwacht dat er in het iCloud-account bruikbare informatie staat. De FBI is al twee maanden bezig, maar het is tot op heden nog niet gelukt om de gegevens op het toestel vrij te geven. Bij het invoeren van te veel foute wachtwoorden zal het toestel worden gewist.

Daarom wordt Apple nu ingeschakeld. Apple heeft van de rechter vijf dagen de tijd gekregen om met reële technische assistentie te komen om de iPhone vrij te kunnen geven. Zo zou het mogelijk moeten zijn om een oneindig aantal toegangscodes in te kunnen voeren, zonder dat daarbij de iPhone gewist wordt. Hierdoor zou de FBI eindelijk toegang kunnen krijgen tot de gegevens.

Apple heeft echter al meerdere malen aangegeven dat zij geen toegang hebben tot een vergrendelde iPhone met iOS 8 of later, waardoor het onwaarschijnlijk is dat Apple dit nu wel zou kunnen doen. Het is niet bekend of er voor Apple gevolgen zijn als ze niet binnen vijf dagen reageren.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 17 februari: Informatie toegevoegd over reactie van Amerikaanse ministerie van Justitie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 maart 2016, 16:54
Categorieën Apple, iDevices
Onderwerpen beveiliging, fbi, iPhone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.