Foto's op iCloud.com krijgt nieuwe indeling

Apple koopt iCloud.net en sluit sociaal netwerk

Apple heeft iCloud.net overgenomen, een domeinnaam waarop een Aziatisch sociaal netwerk actief was. iCloud.net sluit later deze maand.

Als je Tong Lei heet en voormalig eigenaar bent van iCloud.net, dan zit je er momenteel waarschijnlijk warmpjes bij. Apple heeft de domeinnaam iCloud.net gekocht, een van de laatste iCloud-domeinnamen die nog niet in handen was van het bedrijf. Het bijbehorende sociale netwerk zal eind deze maand worden gesloten.

Foto's op iCloud.com krijgt nieuwe indeling

iCloud.net in handen van Apple

Apple heeft de afgelopen jaren geprobeerd om alle domeinnamen met iCloud in handen te krijgen. Bij iCloud.com kostte ze dat $5,2 miljoen en het lukte nog net om vlak voor de lancering van iCloud alles rond te krijgen. iCloud.com was eigendom van het Zweedse softwarebedrijf Xcerion, dat de naam sinds 2007 gebruikte voor een eigen cloud-opslagdienst. Vier jaar later droegen ze nog eens een flinke hoeveelheid domeinnamen over aan Apple. Het ging daarbij om zo’n 170 domeinnamen, variërend van iCloud.us tot iCloud.eu en iCloud.tv.

In 2011 speelde er ook nog een rechtszaak met iCloud Communications, maar dat bedrijf liet al snel de zaak vallen.

iCloud.net vooral actief in Azië

Bij iCloud.net zullen de bedragen wat lager liggen, omdat het om slechts één domeinnaam gaat. Tot nu toe gebruikte eigenaar Tong Lei de naam voor een sociaal netwerk, maar dat stopt eind februari. Hij schrijft:

Hi all users of iCloud.net:
You may find an announcement showing on the homepage of iCloud.net, yes, we decide to close iCloud.net and stop all its services.
We offer social service since 2011, but now, iCloud.net finished his mission, it is time for him to retire.

Erg groot en bekend was iCloud.net niet, al zijn er weinig concrete cijfers bekend over het Aziatische sociale netwerk. Wel opvallend is dat Apple vijf jaar nodig had om het domein in handen te krijgen. Daarmee is de missie nog niet helemaal volbracht, want iCloud.co.uk is in handen van een Britse uitgeverij, Dennis Publishing.

Wat Tong Lei betreft: hij heeft nog een aantal andere websites die gewoon in de lucht blijven, waaronder een zoekmachine en een Bitcoin-website.

Sociaal netwerk?
Techcrunch meent dat het wel heel toevallig is dat iCloud.net een sociaal netwerk was. Apple zou immers ook plannen hebben om meer met sociale netwerken te gaan doen. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over een foto-app, die lijkt op Instagram of Snapchat. Al is het ook mogelijk dat Apple die functies rechtstreeks in de normale Foto-app.

Wat we in ieder geval wel weten, is dat Apple steeds meer inkomsten wil halen uit diensten. Het gaat daarbij om iCloud, de App Store en Apple Music. In het afgelopen kwartaal steeg de omzet in die categorie met 18% vergeleken met een jaar eerder. De komende vier jaar wil Apple de omzet uit diensten verviervoudigen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 februari 2017, 6:30
Categorie Apple
Onderwerpen domeinnaam, icloud, overname

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.