Bronnen bevestigen aankoop iCloud-domein, nieuwe dienst niet alleen voor muziek

Bronnen bevestigen tegenover All Things Digital de aankoop van het iCloud.com-domein door Apple. AppleInsider beweert op basis van eigen bronnen dat de naam iCloud intern reeds gebruikt wordt. De dienst zou bovendien voor meer dan alleen muziek zijn.

iCloudEerder deze week dook het gerucht op dat Apple de domeinnaam ‘iCloud.com’ van het Zweedse Xcerion gekocht zou hebben voor nieuwe online diensten, zoals de inmiddels veelbesproken opslagdienst. Opvallend genoeg heeft Xcerion zijn eigen dienst hernoemd naar CloudMe. Bronnen van All Things Digital bevestigen vandaag dat Apple het domein inderdaad heeft gekocht, maar wilden niet zeggen welk bedrag daarmee gemoeid was. Volgens GigaOM, dat het nieuws eerder deze week naar buiten bracht, zou Apple de domeinnaam voor een slordige 4,5 miljoen dollar in handen hebben gekregen.

Volgens AppleInsider zou Apple de naam ‘iCloud’, volgens meerdere bronnen, al gebruiken in verschillende producten die momenteel onder ontwikkeling zijn. Dit wijst erop dat Apple inderdaad de naam iCloud gekozen heeft voor haar nieuwe opslagdienst. Het zou gaan om betaversies van Mac OS X Lion en iOS 5. Eerder deze week dook al het eerste crashreport van een iOS 5-toestel op, waaruit blijkt dat Apple de nieuwe software al met applicaties van derden aan het testen is. Apple zal op de WWDC in juni de toekomst van iOS en Mac OS X gaan onthullen, zo maakte het bedrijf eind maart bekend. Zeer waarschijnlijk zal ook iCloud daar een deel van uitmaken.

Bronnen onthulden tegenover de website dat de nieuwe iCloud-dienst allereerst de mogelijkheid krijgt om bladwijzers, e-mail, contacten en iCal-afspraken op te slaan en te synchroniseren. Dit is nu ook al mogelijk met de betaalde MobileMe-dienst, die Apple onlangs uit de winkels liet halen. Dit zou betekenen dat iCloud MobileMe mogelijk zal gaan vervangen en niet alleen een muziekkluis wordt, zoals uit de berichtgeving van de afgelopen weken bleek. Deze component zou het mogelijk maken om eigen muziek en in de iTunes Store aangekochte muziek op te slaan en te streamen. Apple zou hiervoor reeds met twee van de vier grote platenmaatschappijen een overeenkomst hebben bereikt.

Aanvankelijk spraken de geruchten over de online opslagdienst van Apple nog over een soort kluis waarin naast muziek allerlei andere persoonlijke spullen opgeslagen konden worden, zoals video’s en foto’s. Duidelijk is wel dat de dienst voor een belangrijk deel afhankelijk zal zijn van het 1 miljard dollar kostende datacenter dat Apple in de Amerikaanse staat North Carolina liet bouwen. Medewerkers van Apple bevestigden eerder al dat dit datacenter voor iTunes en MobileMe gebruikt zou gaan worden. Volgens planning zal het 46.500 vierkante meter grote datacenter dit voorjaar officieel in gebruik worden genomen.

Omdat de volgende generatie iPhone en de nieuwe iOS-software niet eerder dan september worden verwacht, is het volgens AppleInsider niet waarschijnlijk dat de iCloud-dienst al op de WWDC in juni al voor het publiek opengesteld zal worden. In plaats daarvan zou Apple de dienst in juni voor ontwikkelaars kunnen openstellen om zich goed te kunnen voorbereiden op de reguliere release later dat jaar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 april 2011, 20:56
Categorieën Diensten, Geruchten, iDevices, Mac & macOS
Onderwerpen itunes, online opslag

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven?

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.