Intel-medewerker met 7360 LTE modemchip

‘iPhone 8 kan gigabit-data krijgen, dankzij nieuwe Intel-chip’

Apple zal voor de iPhone 8 waarschijnlijk kiezen voor Intel en Qualcomm aan de kant zetten. Intel's nieuwste baseband-chip kan namelijk alle netwerken aan en is sneller.

Er is grote kans dat Apple leverancier Qualcomm aan de kant zet bij de iPhone 8. De aanhoudende juridische strijd tussen beide bedrijven maakt de overstap aantrekkelijker. Maar ook speelt mee dat Intel vannacht de XMM 7650 heeft aangekondigd. Deze supersnelle modemchip is completer en sneller dan voorgaande varianten, dankzij ondersteuning voor gigabit LTE.

Intel-medewerker met 7360 LTE modemchip

Gigabit LTE met nieuwe Intel XMM 7650

De Intel XMM 7650 Baseband Processor kan zowel CDMA als LTE aan, waardoor het geschikt is voor alle wereldwijde netwerken, ook die van de Amerikaanse aanbieders Verizon en Sprint. Daarmee zou Apple één type iPhone 8 voor wereldwijd gebruik kunnen maken. Bovendien kan de chip LTE Category 16 aan, waardoor gigabit-snelheden binnen handbereik komen. Volgens PC Magazine is het erg waarschijnlijk dat Apple voor deze chip kiest bij de iPhone 7s en 8.

Concreet houdt het in dat je theoretisch kunt downloaden met snelheden van 1 Gbps en uploaden tot 225 Mbps. Er zijn maximaal 35 LTE-banden mogelijk en alle varianten van LTE, GSM en CDMA worden ondersteund. Qualcomm kondigde vorig jaar al aan dat de volgende generatie 800-serie smartphoneprocessoren voorzien zal zijn van X16-modems, die gigabit LTE-snelheden ondersteunen. In onderstaande video is daar meer over te zien:

Overigens heeft Qualcomm ook al een chip aangekondigd die 1,2 Gbit/s aankan, de Snapdragon X20 LTE, maar die komt pas in 2018 op de markt.

Apple: van Intel naar Qualcomm en weer terug

Bij de iPhone 7 koos Apple al gedeeltelijk voor Intel-inside. Het was nog niet mogelijk om helemaal naar Intel over te stappen, omdat deze chips nog geen CDMA-netwerken ondersteunden. Daardoor bleef Apple afhankelijk van Qualcomm, een bedrijf waarmee ze zijn verwikkeld in een conflict over licentiekosten van patenten.

Maar daar lijkt nu verandering in te komen, al lijkt de klok in zekere zin ook weer een beetje te worden teruggedraaid. In 2010 gebruikte Apple al de baseband-chips van Infineon, het bedrijf dat in hetzelfde jaar werd overgenomen door Intel. Destijds was het een logische keuze: de iPhone werkte alleen op GSM-netwerken, dankzij exclusieve overeenkomsten met partners zoals AT&T en T-Mobile. Toen Apple de iPhone ook CDMA-ondersteuning wilde geven, waren ze gedwongen om naar Qualcomm over te stappen. Sindsdien waren alle iPhones voorzien van Qualcomm-modemchips en daar kwam pas in 2016 verandering in.

‘Geen Samsung en Qualcomm, maar TSMC en Intel’

Apple’s grootste concurrent Samsung zal in de komende toptoestellen nog wel gewoon Qualcomm-chips gebruiken, namelijk de Snapdragon 835. Daarbij vormen de applicatieprocessor en de baseband-chip één geheel.

Bij Apple zal er waarschijnlijk wel sprake zijn van twee afzonderlijke producenten: TSMC voor de A11 applicatieprocessor (dus niet Samsung) en een andere partij voor de baseband-processor, waarschijnlijk Intel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 februari 2017, 7:30
Categorie Apple
Onderwerpen intel, iPhone 8, qualcomm

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.