Apple heeft Google en Skyhook op iPad ingeruild voor eigen locatiedienst

Apple is met ingang van de iPad overgestapt op een eigen locatiedienst voor het vaststellen van de locatie van gebruikers. Voorheen gebruikten ze daarbij gegevens van Skyhook en Google.

apple mapsAl sinds Apple in oktober 2009 de locatiedienst Placebase overnam, gaan er geruchten dat Apple bezig is met een eigen locatiedienst. TechCrunch besloot onlangs eens wat beter te kijken naar de verklaring die Apple op verzoek van het Amerikaanse congres opstelde, over het gebruik van locatiediensten. Apple’s bedrijfsjurist Bruce Sewell legt in de brief uit dat de informatie die Apple verzamelt niet te koppelen is aan een specifieke gebruiker of een specifiek apparaat. Maar er valt op pagina 5 (van 13) ook te lezen dat Apple nu eigen locatiediensten gebruikt.


Met ingang van de iPad (iOS 3.2) is Apple afgestapt van de locatiediensten van Google en Skyhook Wireless en vertrouwt volledig op eigen diensten:

For devices running iPhone OS versions 1.1.3 to 3.1, Apple relied on (and still relies on) databases maintained by Google and Skyhook Wireless (“Skyhook”) to provide location-based services. Beginning with the iPhone OS version 3.2 released in April 2010, Apple relies on its own databases to provide location-based services and for diagnostic purposes.

Gevraagd naar een reactie wilde Skyhook niet erop ingaan of ze nog steeds data leveren aan Apple. Maar in algemene bewoordingen gaven ze wel aan begrip ervoor te hebben dat Apple een eigen dienst heeft opgetuigd: “everyone who has a platform wants to own as much of the location stack as possible. Location data is going the be huge and owning it is going to be the next big war in mobile.” De ontdekking van TechCrunch was eigenlijk al eerder opgemerkt, maar nog niemand had de moeite genomen om het eens nader te onderzoeken.

Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de applicatie Kaarten/Maps op de iPhone en iPad? Apple heeft de applicatie zelf ontwikkeld en hoewel iedereen de app automatisch associeert met Google, zou Apple op termijn het kaartmateriaal kunnen vervangen. Alles is daarvoor in huis: Placebase is een kaartenmaker en deze maand kocht Apple ook het bedrijf Poly9 erbij, actief in het maken van 3D-kaartsoftware. De functie Find My iPhone maakt al gebruik van locatiegegevens. Een andere toepassing die Apple met een eigen locatiedienst kan uitrollen is bijvoorbeeld een Google Latitude-achtige dienst, waarbij je kunt kijken waar je vrienden zijn.

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.