HealthKit en ResearchKit

‘Apple wil HealthKit gebruiken voor diagnose met Apple Watch-gezondheidsapps’

Met HealthKit worden veel gezondheidsgegevens verzameld, maar Apple wil dit verder uitbreiden. Apple werkt aan het verbeteren van HealthKit, waardoor er ook diagnoses gesteld kunnen worden. Twee nieuwe gezondheidsapps voor de Apple Watch dragen daar aan bij.

Apple doet al heel veel op het gebied van gezondheid, zeker sinds de komst van de Apple Watch. Met HealthKit en de Gezondheid-app kun je allerlei data vastleggen, van gewicht tot je voeding. Met ResearchKit en CareKit heeft Apple ook tools voor ontwikkelaars waarmee ze gezondheidsapps kunnen ontwikkelen. Volgens Bloomberg zou Apple HealthKit nog verder willen ontwikkelen, waardoor de gegevens daadwerkelijk geanalyseerd worden. Ook wordt er gewerkt aan twee nieuwe gezondheidsapps voor de Apple Watch.

HealthKit en ResearchKit

HealthKit gaat gezondheidsdata ook interpreteren

HealthKit is momenteel vooral een verzamelplek voor allerlei gegevens, die je zelf moet interpreteren. Maar Apple zou druk bezig zijn met het doorontwikkelen van HealthKit, waardoor je als gebruiker ook daadwerkelijk advies krijgt. Doordat HealthKit straks gegevens kan interpreteren, krijgen gebruikers specifiek advies om hun gezondheid te verbeteren. Het doel is dan ook om van HealthKit een systeem te maken dat simpele diagnoses kan stellen.

Apple zou hiermee twee problemen op willen lossen: het overbrengen van data van het ene ziekenhuis naar het andere ziekenhuis en het beter analyseren van grote hoeveelheden gegevens. Het is op dit moment nog niet duidelijk op welke termijn Apple deze verbeteringen voor HealthKit wil introduceren en hoever de diagnoses gaan.

Vernieuwde Gezondheid-app van iOS 9.3.

Dit voorjaar zocht Apple nog naar een expert op het gebied van gezondheid en privacy. Mogelijk valt dit samen met deze plannen van Apple om HealthKit verder uit te breiden. Ook Tim Cook liet zich eerder al uit over gezondheid tijdens het Amsterdam StartupFest.

Apple Watch als gezondheidstracker

De Apple Watch speelt in deze visie een belangrijke rol. Apple zou daarom bezig zijn met twee gezondheidsapps voor de Apple Watch. De ene app zou het slaapritme in de gaten moeten houden, terwijl een andere app je hartritme nauwkeuriger meet. De app zou voornamelijk meten hoe lang het duurt voordat je hartslag van zijn piek naar rustniveau terugkeert, dus gericht op het herstel. De huidige Hartslag-app van Apple meet alleen je hartslag, maar geeft daar verder geen waarde aan. Er zijn inmiddels wel veel apps die dit proberen te doen, zoals HeartWatch en Cardiogram. Veel van deze apps zijn voor gewone gebruikers vaak verwarrend, omdat je zelf de interpretatie moet halen uit de grote hoeveelheid data.

Niet meer sensoren
Apple is echter niet van plan om meer sensoren in de Apple Watch te stoppen. De Apple Watch Series 2 heeft, naast de hartslagsensor en bewegingssensor, nu ook een eigen GPS-chip die vooral van pas komt bij workouts. Volgens de bronnen levert de bewegingssensor genoeg bruikbare data op, waardoor andere sensoren niet per se nodig zijn.

Een bloeddrukmeter en een glucosemeter zou alleen een klein percentage van de gebruikers helpen, aldus bronnen tegenover Bloomberg. Meer sensoren zou bovendien betekenen dat Amerikaanse instanties zoals de Food and Drug Administration goedkeuring zou moeten geven voordat de Apple Watch verkocht mag worden. Bovendien zou de Apple Watch meer zelfstandig moeten kunnen werken om dit bruikbaar te maken. Dit is alleen mogelijk met een eigen chip voor mobiel internet, maar dat lijkt er nog niet snel van te komen. Pas ergens in 2017 zou er een Apple Watch met mobiel internet op de markt komen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 september 2016, 14:03
Categorieën Achtergrond, Geruchten
Onderwerpen apple watch, gezondheid, healthkit

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.