Medische apps

‘Apple werkt aan drie medische toepassingen’

Apple gaat drie medische toepassingen ontwikkelen, waaronder twee accessoires voor hartpatiënten. Dat blijkt uit e-mails die bij de Amerikaanse overheid zijn opgevraagd.

In 2013 bracht Apple een bezoek aan de FDA, de Amerikaanse toezichthouder voor medische toepassingen. We wisten toen nog niet hoe de Apple Watch zou gaan heten, maar duidelijk was wel dat er gezondheidsfuncties in zouden zitten. Ook de naam HealtKit bestond nog niet; er werd destijds nog gesproken over de codenaam HealthBook. Inmiddels zou Apple druk in gesprek zijn met de FDA over medische toepassingen. Uit e-mails blijkt nu dat Apple drie medische apparaten wil ontwikkelen, waarvoor goedkeuring nodig is.

Medisch apparaat patent

Drie medische toepassingen, twee apparaten

Eén toepassing lekte een paar dagen geleden al uit: het zou gaan om een app voor Parkinson-patiënten en ook was er eerder dit jaar al sprake van een medisch gezondheidsaccessoire dat in ontwikkeling zou zijn. Bij de twee andere toepassingen gaat het waarschijnlijk om fysieke accessoires voor hartpatiënten. Het zou daarbij kunnen gaan om dit apparaat waarvoor Apple eerder al een patentaanvraag deed.

Dit blijkt uit e-mails die door een gezondheidswebsite zijn opgevraagd door een beroep te doen op de Freedom of Information Act. Dit is vergelijkbaar met de Wob-verzoeken in Nederland.

Regelmatige afspraken met FDA
Patent voor constateren van medisch gevaar met Apple Watch.Apple heeft sinds 2013 regelmatig afspraken gehad met de FDA en ook regelmatig via telefoon en e-mail contact gehad. Daaruit blijkt dat Apple het reviewproces voor medische apps heeft besproken, maar ook het proces voor certificering van medische hulpmiddelen. Verder is besproken hoe beide organisaties kunnen samenwerken op gebieden die niet gereguleerd zijn. Apple zou door de FDA ook zijn uitgenodigd om aanwezig te zijn bij vergaderingen over de internationale regulering van medische software. Dat heeft er wellicht toe geleid dat Apple strenger is geworden.

Uit de e-mails die zijn opgevraagd blijkt dat de FDA en Apple de bijeenkomsten zo veel mogelijk onder de radar probeerden te houden. Namen en locaties werden aangepast en er moest worden gezorgd dat er op de (publieke) agenda’s van FDA-topmensen geen afspraken met Apple-personeel zichtbaar waren. Overigens gingen de bijeenkomsten niet alleen over medische apparaten, maar ook over toepassingen zoals ResearchKit en CareKit. Sindsdien hebben beide bedrijven een nauwe relatie onderhouden. Apple heeft de afgelopen drie jaar opmerkelijk veel eHealth-experts en medische experts in dienst genomen. Die zouden kunnen werken aan ResearchKit en HealthKit, maar het is ook goed mogelijk dat ze aan compleet nieuwe medische toepassingen werken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 november 2016, 15:08
Categorie Achtergrond
Onderwerpen gezondheid, medisch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.