‘iOS 8 en iWatch krijgen Healthbook-app met gezondheidsfuncties’

Apple gaat in iOS 8 en bij de iWatch focussen op gezondheid. Een nieuwe app Healthbook legt workouts en metingen vast.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iWatch Todd HamiltonApple gaat in iOS 8 sterk de focus leggen op gezondheid en het meten van lichaamsfuncties. Dat blijkt uit nieuw ontdekte informatie. Er komt in iOS 8 een nieuwe app Healthbook waarin je allerlei data over gezondheid, fitness en workouts kunt opslaan, waaronder metingen die met de iWatch zijn gedaan. De iWatch krijgt een aantal sensoren waarmee je lichaamsfuncties kunt meten. Dat Apple zich sterk richt op gezondheid was al te merken aan het grote aantal experts op het gebied van medische sensoren, dat Apple in korte tijd in dienst heeft genomen.

Apple zou volgens de New York Times ook op 13 december een afspraak met de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA hebben gehad, om details over nieuwe producten te bespreken. Bij die ontmoeting waren namens Apple Jeff Williams, Bud Tribble, Cathy Novelli, Michael O’Reilly en Tim Powderly aanwezig. Michael O’Reilly kwam afgelopen week nog op iPhoneclub, omdat deze arts en sensorspecialist in 2013 bij Apple in dienst is getreden, mogelijk om te werken aan de iWatch en gezondheidsfuncties in iOS 8. Apple heeft al de fundering daarvoor gelegd, door in de iPhone 5s te experimenteren met sensoren (Touch ID) en een speciale chip voor bewegingsactiviteiten (M7 co-processor).

m7-processor

De nieuwe informatie over gezondheidsfuncties in iOS 8 is afkomstig van 9to5Mac, een website die in 2013 een verbazend goed track record had. Bijna alle geruchten die ze in de loop van het jaar zelf hadden opgeduikeld via bronnen, bleken te kloppen.

Nieuwe app Healthbook

Kinepolis PassbookDe nieuwe Healthbook-app zal voorgeïnstalleerd aanwezig zijn in iOS 8. Het zal een flinke klap betekenen voor apps van externe ontwikkelaars die nu je gezondheid in de gaten houden, zoals Moves, de pas vernieuwde Nederlandse app Human en Runkeeper. Maar introductie van de iWatch betekent ook dat accessoiremakers zoals Fitbit en Nike concurrentie krijgen. De iWatch zou volgens de geruchten stappen tellen, verbrande calorieën en afgelegde afstand tellen. Je kunt er je gewichtsschommelingen, bloeddruk, hartslag en waterconsumptie mee vastleggen. Over de iWatch is niet veel nieuwe informatie naar buiten gekomen, behalve dat hij rond de release van iOS 8 beschikbaar moet zijn en sensoren bevat die metingen naar Healthbook doorsturen. Er blijft een mogelijkheid dat de Healthbook-app ook data van andere fitnessaccessoires kan inlezen. Bijvoorbeeld die van Nike, waar Apple een vriendschappelijke relatie mee heeft. Apple CEO Tim Cook zit zelfs in het bestuur van Nike.

De Healthbook-app heeft overeenkomsten met de Passbook-app. Niet alleen de namen komen overeen, maar er zal ook en soortgelijke kaarteninterface in zitten, waarop de belangrijkste lichaamsfuncties zijn genoemd. Je kunt bladeren door je medische informatie en lichaamsmetingen bekijkenDe ontmoeting met de FDA is nodig om goedkeuring te krijgen, omdat functies in iOS 8 ook als medisch hulpmiddel gezien kunnen worden. Vandaar dat het goed uitkomt dat Apple inmiddels een aantal zwaargewichten op medisch gebied in dienst heeft, die weten hoe je gezondheidsaccessoires goedgekeurd kunt krijgen.

Goedkeuring van FDA

jeff williamsJeff Williams (zie foto) houdt zich bij Apple bezig met productkwaliteit. Hij was de rechterhand van Tim Cook en is tegenwoordig senior vice president Operations, aldus het profiel op de Apple-website. Williams was de hoogst geplaatste Apple-medewerker die bij de FDA-bijeenkomst aanwezig was. Ook was vice president Software and Technology Bud Tribble aanwezig, samen met de al eerder genoemde medische sensorspecialist Michael O’Reilly. De twee overige Apple-medewerkers houden zich bezig met lobbyen en overheidszaken: Cathy Novelli werkt als vice president Worldwide Government Affairs en Tim Powderly heeft een juridische rol op het gebied van Government Affairs.

fda-meeting-apple

Namens de FDA was Margaret A. Hamburger aanwezig bij de bijeenkomsten. Uit haar MD-titel blijkt dat ze is opgeleid als arts. Ze is bij de FDA verantwoordelijk voor goedkeuring van producten op het gebied van ‘Food and Drugs’. Uit haar agenda blijkt dat ze op 13 december 2013 een afspraak had in Silver Spring (Maryland) om met Apple-topmensen te praten over ‘Mobile Medical Applications’. Dit is ook hoe de afspraak uitlekte: de agenda van FDA-officials is openbaar te raadplegen.

Lees meer over de Healthbook-app in: Dossier Healthbook.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 februari 2014, 13:33
Categorieën Geruchten, iDevices, iOS
Onderwerpen firmware, fitness, gezondheid, healthkit, ios 8, quantified self

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.