Veel mensen hebben standaard ingesteld dat ze alle bestanden van iedereen kunnen ontvangen. Maar hoe vaak maak je nu eigenlijk gebruik van AirDrop met anderen? Waarschijnlijk maar een paar keer per maand op z’n hoogst. The Atlantic vertelt over een medewerkster van Adobe die in de trein naar huis werd omringd door een groep tieners, die binnen een paar seconden begonnen met het bombarderen van haar iPhone met Bitmoji-plaatjes. Ze had geen idee wat er aan de hand was en keek verdwaasd om zich heen, tot hilariteit van de tieners.
Soms kun je zoveel berichtjes ontvangen, dat je telefoon erop vastloopt. AirDrop is standaard aanwezig op elke iPhone, iPad en Mac en is bedoeld om draadloos foto’s, video’s, bestanden en meer uit te wisselen via Bluetooth en Wi-Fi. Het werkt op een afstand van maximaal 10 meter.
Jongeren die een AirDrop-bombardement uitvoeren, wijzigen wel eerst de naam van hun iPhone, bijvoorbeeld naar ‘Donald Trump’. De plaatjes die ze sturen zijn vaak memes of gekkigheden. De clou is dat de ontvanger meteen de afbeelding in beeld krijgt en dat is het leukst als iemand al geconcentreerd op het iPhone-scherm zit te kijken. Omdat AirDrop geen aparte app is kun je geen specifieke mensen blokkeren en kunnen gebruikers niet verbannen worden. Je hebt ook niet de contactgegevens van de ander nodig om iets te kunnen sturen. En het kost nauwelijks tijd.
Okay I’m like 2 seats away from the teens on the plane that tried to airdrop me this 😑 pic.twitter.com/ryzEVE1wpj
— David Frum should be in prison (@AJerBearAffair) January 9, 2019
Wat je uiteraard wel kunt doen, is uitschakelen dat je bestanden van iedereen kunt blokkeren (via Instellingen > Algemeen > AirDrop). Tenzij je het leuk vind om zomaar wat plaatjes te ontvangen, natuurlijk. Die zeldzame keren dat je toch met een wildvreemde iets wilt uitwisselen kun je het altijd weer even tijdelijk op ‘Iedereen’ zetten.