Liam, robot voor recycling van iPhones

Liam goes Dutch! Apple’s enige Europese recycle-robot staat in Breda

Apple heeft ook in Nederland een Liam recycle-robot staan die afgeschreven iPhones uit elkaar haalt en gereed maakt voor recycling. Wereldwijd heeft Apple slechts twee van dit soort fabrieken, wat het Nederlandse exemplaar vrij uniek maakt.

Apple zet de laatste jaren hoog in op milieuvriendelijkheid. Ze hebben recent zelfs hun eigen energiebedrijf opgericht. Vooral sinds Tim Cook aan het roer staat speelt recycling een grote rol. In maart toonde Apple hun recycle-robot ‘Liam’ aan de wereld die afgeschreven iPhones uit elkaar haalt en gereed maakt voor recycling. Nu blijkt dat er ook een Liam robot in Nederland staat. Dit is een van twee robots die Apple wereldwijd in gebruik heeft.


Liam, robot voor recycling van iPhones

Liam maakt iPhone 6-modellen klaar voor hergebruik in Breda

In Breda heeft Apple een recycle-fabriek waar afgeschreven iPhones uit heel Europa worden verzameld en door Liam uit elkaar worden gehaald. Per jaar worden er zo’n 1,2 miljoen iPhone 6-modellen door Liam gestript. Uit de behuizingen van iPhones kan Apple onder andere zilver, platinum en koper opnieuw gebruiken en uit de speakers zijn bijvoorbeeld de magneten geschikt voor hergebruik.

De 1,2 miljoen iPhones die door Liam uit elkaar worden gehaald zijn slechts een begin. Apple verkoopt per jaar zo’n 220 miljoen iPhones, dus de robot moet nog flink aan de bak. Liam is afgesteld om enkel iPhone 6-toestellen uit elkaar te halen. Hoewel sommige iPhone-modellen erg op elkaar lijken, verschilt de plek van bepaalde schroefjes toch net iets per model. Medewerkers van Apple’s fabriek voorzien Liam elke dag van voldoende doosjes iPhones en legen de bakken met gestripte onderdelen; verder regelt Liam alles zelf.

Liam recycling

De cirkel is compleet: materialen uit iPhones weer terug de markt in

Duurzaamheid staat bij Apple hoog in het vaandel. Volgens Apple’s topvrouw Lisa Jackson van milieuzaken is de cirkel van de circulaire economie pas compleet als de teruggewonnen materialen uit iPhones weer terug de markt in gaan. Apple is volgens haar het enige bedrijf dat daar momenteel serieuze investeringen voor doet. Met de gerecyclede onderdelen blijkt het vooral lastig om de hoge kwaliteit die we van Apple gewend zijn te blijven waarborgen.

Wereldwijd heeft Apple twee fabrieken met een Liam recycle-robot, één in Cupertino bij Apple’s hoofdkantoor en één in Nederland, in Breda.

Heb je Liam nog niet aan het werk gezien en ben je benieuwd hoe de robot nu precies ieder schroefje netjes sorteert? Bekijk dan bovenstaande korte video van Apple over Liam.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.