iPad-Pro-concept-Martin-Hajek

5 dingen die we kunnen verwachten van de nieuwe iPads

Met het Apple Event van 9 september aan de horizon, zetten we in dit artikel de dingen op een rij waar we het meest naar uitkijken op het gebied van de iPads. Op welke nieuwe functies kan jij niet wachten?
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

iPad-Pro-concept-Martin-Hajek
Negen september komt steeds dichterbij en daarmee ook het Apple Event. Alles wijst erop dat het een drukke avond gaat worden, zeker als we niet één, maar twee iPads te zien krijgen. In dit artikel zetten we de redenen op een rijtje die de iPad Mini 4 en de iPad Pro de moeite waard maken. Naar welke kijk jij het meeste uit?

1. Multitasking
Splitview multitasking
Op de vorige Keynote van Apple (die tijdens WWDC 2015) kregen we een nieuwe functie van iOS 9 te zien die exclusief voor de iPad ontworpen is: multitasking. Dankzij deze optie kun je meerdere apps tegelijk openen en bedienen op de tablet van Apple. Check bijvoorbeeld je Twitter-tijdlijn terwijl je een artikel in Safari leest, of zoek informatie op over je vakantiebestemming terwijl je daarnaast in Maps de exacte locatie ervan bekijkt. Beide schermen zijn volledig interactief, zodat tegelijk kunt scrollen. Deze optie komt ook goed van pas als je regelmatig video’s bekijkt op de iPad. Via picture-in-picture wordt de video verkleind en kun je hem een plekje op je iPad-scherm geven terwijl jij bezig gaat met andere apps. De iPad Mini 4 zou deze multitasking-functie ook ondersteunen, al komt het uiteraard zijn best tot zijn recht op het grotere scherm van de iPad Pro. Nu we het daar toch over hebben…

2. Het grotere scherm van de iPad Pro
iPad-Pro-concept-breda
Letterlijk de grootste trekpleister van de iPad Pro is het 12,9-inch of 12,2-inch scherm, waardoor je alle ruimte hebt om je apps te bedienen en video’s te bekijken. Een groot verschil met de 7,9-inch iPad mini en 9,7-inch iPad Air. Dat mag ook wel, want met de steeds groter wordende iPhones kan de iPad natuurlijk niet achterblijven. Sharp zou de productie van het grotere display voor zijn rekening nemen, en werkt daarvoor samen met Foxconn. Apple richt zich met de iPad Pro specifiek op de zakelijke markt, waarbij het grotere scherm goed van pas komt om de productiviteit van de tablet te verbeteren. Als de iPad Pro inderdaad USB-C ondersteunt, dan kun je er ook een toetsenbord en muis op aansluiten.

3. De Force Touch-stylus
Sensu iPad stylus Het hardnekkige gerucht dat de iPad Pro een drukgevoelig Force Touch-display krijgt, is zich de laatste tijd opgesplitst in twee varianten. Enerzijds beweert men dat de iPad Pro een volledig Force Touch-scherm krijgt net zoals de iPhone 6s, terwijl anderen een speciaal pennetje aanwijzen die Force Touch naar het normale scherm van de iPad Pro moet brengen. Door met deze stylus stevig op het scherm te drukken, activeer je de Force Touch-functies van apps. Met de Apple Watch en nieuwe MacBooks kregen we al een mooi voorproefje van de mogelijkheden van Force Touch, bijvoorbeeld om extra menu-opties te verbergen of een app te verversen. Met de iPad kunnen deze opties verder uitgebreid worden, bijvoorbeeld bij het tekenen en het maken van notities. De vraag is nog of Apple de stylus afzonderlijk verkoopt of bundelt met de iPad Pro. Volgens de meest recente geruchten heeft de tablet een volledig Force Touch-display en wordt de stylus afzonderlijk verkocht.

4. Dunne iPad mini 4 met A8-processor
ipad-mini-4-hand
Omdat de iPad Pro een volledig nieuwe iPad-lijn is, zal deze waarschijnlijk het leeuwendeel van de aandacht opeisen tijdens het Apple Event. Vlak echter niet de iPad mini 4 uit, die ook onthuld zou worden. Na de teleurstellende iPad mini 3 lijkt Apple er deze keer wel een noemenswaardige upgrade van te gaan maken. Zo krijgt de kleine tablet een A8-chip, die we eerder al tegenkwamen in de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Ook wordt de iPad mini 4 uitgerust met een 8-megapixel iSight-camera en is op een gelekt CAD-model te zien dat de tablet net zo dun is als de iPad Air 2. Een ‘dikte’ van 6,1 millimeter dus.

5. iPad Pro met USB-C, betere speakers en A9-chip
ipad-pro-concept
De specificaties van de iPad Pro moeten een stuk indrukwekkender worden. Zo zou de grootste iPad tot nu toe de 12-inch Macbooks achterna gaan met een USB-C aansluiting, die je niet alleen gebruikt om de accu op te laden. Omdat USB-C universeel is, kun je de ingang ook gebruiken om een muis en toetsenbord aan te sluiten. In een handomdraai verander je de iPad Pro hierdoor in een laptop, wat met het oog op het bedrijfsleven geen overbodige luxe zou zijn. Ook is de kans aanwezig dat de iPad Pro uitgerust wordt met stereo speakers en een snellere A9-chip, die ook in de iPhone 6s verwerkt zal zitten. Daarnaast zou Apple werken aan een speciaal toetsenbord voor de iPad Pro, wat met de focus op het bedrijfsleven niet onwaarschijnlijk is. Dit toetsenbord wordt net als de stylus afzonderlijk van de iPad Pro verkocht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 september 2015, 15:21
Categorieën Achtergrond, Geruchten
Onderwerpen ipad mini 4, ipad pro, verwachtingen

iPad Pro

De iPad Pro is Apple's grootste en meest uitgebreide iPad, bedoeld voor professionals. De iPad Pro komt in twee formaten: 11- en 12,9-inch. Lees alles over de verschillende generaties iPad Pro, geschikte accessoires, prijzen en meer.

iPad Pro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.