Waarom de iPad Pro mogelijk een stylus krijgt

Volgens de laatste geruchten wil Apple een stylus voor de iPad Pro introduceren, maar waarom? We keken naar de mogelijkheden.

Sensu iPad stylusHet was met gemak één van de meest opzienbarende geruchten van het afgelopen weekend: Apple wil de grotere iPad Pro een stylus geven. Deze iPad-pen zou immens populair kunnen worden bij bedrijven en creatieve gebruikers. Maar waarom zou deze stylus zo van belang zijn? En waarom wijkt Apple af van de visie van Steve Jobs, die ooit fel tegen het gebruik van een stylus was?

De iPad Pro zou met behulp van zijn stylus veel preciezer te bedienen zijn dan de huidige iPads. Omdat een penpunt veel dunner is dan dan je vinger, zie je wat je beter wat je doet. Net als met een gewone pen en papier. De iPad Pro zou zich hierdoor perfect lenen voor productievere taken, zoals het maken van notities of tekeningen. Daarvoor hoeft de iPad-stylus niet een ‘simpele’ pen te zijn: met een paar slimmigheden kan Apple’s stylus slimmer dan concurrerende apparaten worden. Een jaar geleden had Apple al 22 stylus-patenten hiervoor op zak.

Waarom Apple toch voor een stylus kiest

iPad Pro Curved concept 1Hoewel een stylus veel voordelen met zich meebrengt, lijkt Apple op het eerste gezicht nogal een concessie te maken. Ze gaan hiermee namelijk in tegen een uitspraak van Steve Jobs, waarin de inmiddels overleden CEO het gebruik van een stylus beschimpt:

Wie wil er nou een stylus? Je moet hem pakken en wegstoppen. Je raakt hem kwijt. Bah. Niemand wil een stylus.

De uitspraak van Jobs is inmiddels echter alweer wat ouder: hij bekritiseerde het gebruik van een pennetje in 2007, op het moment dat de eerste iPhone werd geïntroduceerd. Deze iPhone was bovendien een heel ander product dan de iPad Pro die de laatste tijd in geruchten voorbijkomt. De eerste iPhone was een apparaat vooral bedoeld voor consumptie, terwijl de iPad Pro zich zou richten op de zakelijke markt en productie. Zakelijke iOS-gebruikers zijn inmiddels al gewend extra apparaten te gebruiken: voor het schrijven van langere teksten op een iPad wordt er immers vaak een fysiek toetsenbord bij gepakt.

We hebben Apple bovendien wel vaker zien terugkomen op uitspraken van Jobs. Met de introductie van de iPad noemde hij het 9,7-inch-scherm van de tablet ideaal: maakte je een tablet kleiner, dan moest je volgens hem je vingers vijlen om de knoppen goed aan te raken. Later introduceerde Apple echter alsnog een 7,9-inch iPad mini.

Stylus: handig voor notities maken

Patent stylus papier naar iPhoneRicht Apple zich met de iPad Pro op de zakelijke markt, dan zal de tablet al snel te vinden zijn in veel vergaderkamers. Daar zou de stylus al snel van pas kunnen komen: door met de pen op het scherm te schrijven, zou je notities schrijven zoals je dat ook op een stuk papier zou doen. Daarmee zou Apple een interessante compromis bieden. Want hoewel je op het moment al mee kunt schrijven met het virtuele toetsenbord van de iPad, is het soms moeilijk om hiermee een hoog tempo aan te houden. Een fysiek Bluetooth-toetsenbord meenemen is dan een oplossing, maar zo’n keyboard is ballast die je eigenlijk niet mee wil nemen.

Door je op ‘ouderwetse’ wijze te laten schrijven, kan de iPad je tekst omzetten naar tekens en in bijvoorbeeld je Notities-app opslaan. Een functionaliteit die de iPad-app Penultimate nu al deels aanbiedt met dikkere iPad-styli of je vinger. Interessant voor de zakenwereld, maar ook voor scholen waarop je zo snel mogelijk wil meeschrijven op een iPad.

Een patent uit 2011 beschrijft een iPad-pen die op afstand bewegingen kan doorgeven. Dit kan een interessante toepassing hebben voor het delen van notities. Tijdens het schrijven op de iPad Pro kan de pen bijvoorbeeld alle bewegingen doorgeven aan de iPads van collega’s, waardoor ze live met je mee kunnen kijken op het scherm.

Tekenen met een stylus

ProcreateCreatieve iPad Pro-gebruikers zouden de speciale pen kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld het maken van tekeningen. Daarvoor zou de precisie van de stylus goed van pas kunnen komen: je hebt een dunne penpunt, waardoor je goed ziet waar je op het moment precies tekent. De pen kan naast precisie echter nog meer voordelen met zich meebrengen. Zo beschrijft Apple in een patent hoe de stylus kan worden gebruikt om bepaalde delen van het scherm te ‘voelen’, waardoor je het idee krijgt dat je op een andere textuur werkt. Handig om de kaders van een vel papier op gevoel te herkennen, of om het idee te krijgen dat je op een bepaalde soort papier tekent. In 2013 patenteerde Apple bovendien een actieve stylus, waarmee je harder of zachter op het scherm drukt om dikke of dunne lijnen te tekenen.

Meer dan een stylus?

moleskine_Livescribe-handMet de huidige patenten kan Apple de iPad Pro-stylus meer maken dan een simpel pennetje. Het is daarom nog de vraag hoe Apple de pen precies op de markt wil brengen. Wordt dit een accessoire dat je alleen met de iPad zal gebruiken? Of gaat Apple een apparaat maken dat je overal met je meeneemt, zelfs als je de iPad Pro niet op zak hebt? Apple zou veel van de technieken kunnen combineren met een ‘gewone’ pen, waardoor je iDevices zelfs analoge teksten van je verzamelen. Een functie die we kennen van bijvoorbeeld de LiveScribe-pen.

iPad Pro in 2015

Er wordt misschien wel veel over de iPad Pro geschreven, maar we moeten alsnog even wachten tot hij ook te koop is. Volgens bronnen zal de grotere tablet later dit jaar verschijnen, mogelijk al ergens tussen april en juni. Je vindt alle geruchten en andere informatie over de iPad Pro in ons dossier.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 januari 2015, 13:47
Categorie Achtergrond
Onderwerpen ipad pro, stylus

iPad Pro

De iPad Pro is Apple's professionele tablet. Het is de grootste en meest uitgebreide iPad, bedoeld voor zakelijk en creatief gebruik. De iPad Pro is er in twee formaten: 11- en 12,9-inch. Lees alles over de verschillende generaties iPad Pro, geschikte accessoires, prijzen en meer.

iPad Pro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.