MacOS widgets berichtencentrum

Zo werken widgets in het Berichtencentrum van macOS

In macOS vind je widgets in het Berichtencentrum: allerlei kleine apps waarmee je snel informatie kunt raadplegen. Deze gids legt uit hoe ze werken.

Het Berichtencentrum is begonnen op de iPhone, maar inmiddels ook al lange tijd aanwezig op de Mac. En net als bij iOS, kunnen ontwikkelaars widgets maken om nuttige informatie toe te voegen aan het Berichtencentrum. In deze tip leggen we je uit hoe het werkt.

MacOS widgets berichtencentrum

Widgets installeren

Het berichtencentrum verscheen voor het eerst in OS Mountain Lion en werd in Mavericks nog verder uitgebreid. Maar het bevatte tot dan toe alleen onderdelen die door Apple waren goedgekeurd. In OS X Yosemite werd het allemaal interessanter, doordat ontwikkelaars eigen widgets konden ontwikkelen. Die kun je downloaden vanuit de Mac App Store.

Onderaan het Vandaag-tabblad is een knop Wijzig om de onderdelen van het Berichtencentrum te bewerken. Klik je erop, dan wordt het Berichtencentrum nog groter: je ziet een tweede kolom aan de rechterkant, met allerlei items die je kunt toevoegen. Ook kun je items weghalen die je niet langer wilt zien of de volgorde aanpassen.

Bij het bewerken van de widgets zie je onderaan een knop naar de Mac App Store, waar je extra widgets kunt downloaden. De meeste apps zullen ook al beschikbaar zijn op iOS, zodat er een mooie samenwerking ontstaat tussen beide platformen. Losse apps kunnen standaard al een widget bevatten, die automatisch in het Berichtencentrum verschijnt. Installeer je bijvoorbeeld de rekenmachine-app PCalc op de Mac, dan wordt de bijbehorende widget automatisch aan het Berichtencentrum toegevoegd.

Widgets aanpassen en bewerken

Widgets zien er in macOS bijna hetzelfde uit als de widgets in het Berichtencentrum van iOS. Zelf levert Apple al een aantal widgets mee, zoals voor Aandelen, Weer en Calculator. Er is een widget voor de Herinneringen-app en een sociale widget waarmee je berichtjes op Facebook en Twitter kunt publiceren. Je kunt berichten via iMessage versturen, op de wereldklok kijken hoe laat het aan de andere kant van de wereld is en kijken welke afspraken je de komende uren hebt staan.

Een aantal van die widgets is aan te passen. Hiervoor moet je in de bewerkingsmodus gaan. Beweeg je vervolgens met de muis over de titelbalk van een widget, dan verschijnt er een i-icoontje. Klik erop en je ziet dat je aanpassingen kunt doen. In de weer- en klokwidget kun je bijvoorbeeld steden toevoegen of verwijderen.

Interactie met widgets

De meeste widgets zijn bedoeld om gewoon te bekijken: je ziet wanneer er bijvoorbeeld een volgende afspraak is of wat de weersverwachtingen zijn. Maar er zijn ook widgets waarmee interactie mogelijk is, zoals bij de Calculator-widget. Klik met de muis op de knoppen om een berekening uit te voeren of tik de berekening in via het toetsenbord. Verwacht geen ingewikkelde berekeningen: deze widget kan alleen optellen, aftrekken en andere simpele bewerkingen met cijfers.

MacOS Berichtencentrum Calculator

Afscheid van Dashboard

Widgets zijn al sinds OS X Tiger uit 2005 beschikbaar op de Mac, zelfs van derde partijen. Je met vinger- en muisbewegingen toegang krijgen tot Dashboard of gewoon via Spotlight ‘Dashboard’ intikken om het te openen. Met de plustoets voeg je extra widgets toe – ook van derde partijen zoals HP, ESPN, Ski Report en Flight Tracker.

widgets dashboard

Via deze pagina bij Apple kun je nog meer Dashboard-widgets van derden vinden. Je ziet meteen dat het er nogal gedateerd uitziet, net zoals de pagina met webapps die Apple gelukkig offline heeft gehaald. Widgets voor het Dashboard zijnmten dode opgeschreven. Zowel gebruikers als ontwikkelaars liepen er nooit warm voor. Een actieve ontwikkelaarscommunity is er niet.

De widgets van Dashboard zijn echter totaal anders dan die van het Berichtencentrum. Apple biedt ze nog wel aan, maar de ontwikkeling staat al jaren stil. Dashboard-widgets worden geschreven in HTML en JavaScript. De insteek van de widgets in het Berichtencentrum is anders: ze lijken op kleine iOS-apps.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2017
Categorie Apps
Onderwerpen macos, yosemite
Devices Mac, MacBook
Software macOS