Nieuwe Finder in Yosemite

Mac Dock terugzetten naar oorspronkelijke instelling

Wil je de oorspronkelijke dock terug van macOS die je kreeg toen je de Mac voor het eerst gebruikte? iCulture legt uit hoe je dit voor elkaar krijgt.

Nieuwe Finder in YosemiteAls je een nieuwe Mac voor het eerst opstart, dan krijg je altijd de standaardversie van het Dock te zien. Hierin staat een vast rijtje programma’s. Hoe langer je de Mac gebruikt, des te meer zul je het Dock willen aanpassen, waardoor het rommelig wordt. Wil je terug naar de oorspronkelijke indeling? Deze tip legt uit hoe dat werkt.

Dock OS X met achtergrond

Bij een nieuwe Mac heb je een standaard volgorde van de appicoontjes. Het zijn allemaal apps die door Apple zelf zijn gemaakt. Het idee is dat je daarmee direct een overzicht hebt van alle mogelijkheden die je Mac heeft, zonder dat je hoeft te zoeken. Hoe langer je de Mac gebruikt, hoe meer apps je installeert en hoe meer icoontjes er in de lijst verschijnen. Je kunt ze zelf naar elke gewenste volgorde slepen, maar als je terug wilt naar de oorspronkelijke indeling, dan kan dat ook.

Mac Dock terugzetten naar oorspronkelijke indeling

In de standaardversie van de dock staan altijd een aantal belangrijke programma’s van macOS: Launchpad, Safari, Mail, Contacten, Agenda, Notities, Herinneringen, Kaarten, iMessage, FaceTime, iTunes, iBooks, Mac App Store en Systeemvoorkeuren. Daarnaast verschijnen ook standaard de programma’s die je gratis bij je Mac hebt gekregen: Pages, Numbers en Keynote. Dit standaard-dock geeft een compleet overzicht van alle mogelijkheden die je Mac heeft. Natuurlijk kun je al die icoontjes handmatig opnieuw in het dock zetten, maar je kunt ook een Terminal-commando gebruiken die het in een oogwenk voor je doet.

Mac Dock terug naar oorspronkelijke instelling zetten

Voer de volgende stappen uit:

  1. Open het programma Terminal. Dit programma vind je in de map Hulpprogramma’s, die in de map Programma’s staat.
  2. Vul het volgende Terminal-commando letterlijk in zoals het er staat. Maak geen spelfouten, want anders werkt het niet:

    defaults delete com.apple.dock; killall Dock

  3. Druk vervolgens op Enter. Nu worden alle icoontjes van de standaard dock opnieuw geplaatst. Je huidige icoontjes die niet bij die selectie staan, worden niet automatisch verwijderd, zodat je niet iets kwijt raakt.
  4. Verwijder eventueel de icoontjes die je niet meer wilt gebruiken. Als je Pages, Numbers en Keynote niet op je Mac hebt staan, verschijnen er vraagtekens op de plekken waar die apps hadden moeten komen te staan in het Dock. Het is handig om die dan ook meteen te verwijderen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2017
Categorie Mac
Onderwerp dock