RSS-apps via Depositphotos

De beste RSS-apps voor iPhone en iPad

Wat zijn de beste RSS-apps voor je iPhone of iPad, waarmee je nog sneller nieuws kunt lezen? In dit artikel vind je de belangrijkste iPhone RSS-apps op een rijtje, die samenwerken met Feedly, Feedbin, Newsblur en andere RSS-diensten.

RSS-apps voor je iPhone en iPad

Veel mensen halen hun dagelijkse nieuws tegenwoordig binnen via Twitter of Facebook, maar er is nog een manier: met RSS. Met RSS kun je razendsnel nieuws lezen van jouw favoriete websites. Je kunt door de nieuwskoppen bladeren, markeren welke je later wilt lezen en interessante artikelen in mapjes bewaren. RSS brengt het nieuws naar jou toe, op een overzichtelijke manier. RSS is ook ideaal om websites te volgen die niet zo vaak nieuwe (blog)berichten publiceren, omdat je in een oogopslag ziet wanneer er weer iets nieuws is verschenen. Je hoeft dan niet steeds handmatig naar de betreffende website te gaan. RSS bestaat nog steeds, ook al wordt het niet meer zoveel gebruikt. In deze lijst hebben we de meest interessante RSS-apps voor je verzameld. Daarnaast is er ook nog de Apple News-app, die in een beperkt aantal landen beschikbaar is. Dit is een Flipboard-achtige app waarmee je nieuws kunt lezen. Omdat Apple News jaren na de introductie nog steeds niet in Nederland en België beschikbaar is, zullen we deze app niet hier bespreken.

Hieronder lees je over:

Wat is RSS?

RSS is een protocol om informatie op internet beschikbaar te stellen. Het is mede ontwikkeld door internetactivist Aaron Swartz. Nieuwssites en weblogs stellen een RSS-feed van hun artikelen beschikbaar in een standaardformaat, dat makkelijk kan worden ingelezen. Via een RSS-app kun je ze vervolgens inlezen of je erop abonneren. Er wordt ook wel gesproken van RSS-aggregatie, omdat een RSS-app de berichtenstroom van meerdere websites samenbrengt. Zo kun je in Flipboard de nieuwsberichten van meerdere websites lezen via één interface en je kunt er bovendien nog allerlei andere berichtenstromen aan toevoegen, bijvoorbeeld van Facebook.

RSS-apps via Depositphotos

Foto: Sergey Nivens via Depositphotos

RSS-dienst versus RSS-apps

Om RSS te kunnen gebruiken heb je twee dingen nodig:

 • een RSS-app, die zorgt voor een mooie weergave van de artikelen op je scherm
 • een RSS-dienst, een serverdienst die de feeds voor je verzamelt

Sommige apps zoals Reeder kunnen alleen maar feeds inlezen en zijn daarbij afhankelijk van externe diensten. Aanbieders van RSS-diensten zijn bijvoorbeeld Feed Wrangler en Feedbin. Vroeger was Google Reader de meest gebruikte RSS-dienst, maar deze bestaat niet meer.

Sommige bedrijven bieden een alles-in-een-oplossing: zo biedt Feedly zowel een RSS-dienst als een app.

Waarop letten bij een iPhone RSS-app?

Het maakt niet uit welke combinatie van app en dienst je gebruikt, als het maar de functies biedt die jij zoekt. Wij vinden de volgende functies belangrijk:

 • Kun je gemakkelijk zelf feeds toevoegen?
 • Heb je een account bij een dienst zoals Feedbin of Feedly nodig?
 • Kun je gemakkelijk artikelen delen?
 • Kun je gemakkelijk artikelen voor later lezen opslaan
 • Hoe prettig zijn de artikelen te lezen qua opmaak?
 • Hoe makkelijk kun je door de nieuwskoppen bladeren?
 • Kun je makkelijk feeds importeren en weer exporteren?

Reeder 4

Reeder is een populaire en veelgebruikt RSS-app, die al aan de vierde grote update toe is. Deze app wordt gemaakt door een zelfstandige ontwikkelaar en bevat een aantal goede functies. Je kunt bij de ondersteunde diensten kiezen uit Feedly, Feedbag, Feed Wrangler en meer. Ook is er ondersteuning voor later lezen-diensten zoals Instapaper. Je kunt makkelijk je favoriete feeds toevoegen en voorzien van een ster. Helaas kun je de artikelen niet in verschillende mappen opslaan, zoals bij Feedly wel het geval is. Versie 4 bevat ook een Bionic Reading-mode, waarmee je sneller je artikelen kan lezen.

Reeder 4 voor iOS.

Bij het doorbladeren van de feeds kun je kiezen uit drie lijsten: All, Unread en Starred. Zo kun je gemakkelijk zien wat er nieuw is en elke artikelen je nog eens wilt lezen. De weergave van de artikelen is op allerlei manieren aan te passen. Zo heb je de keuze uit vier achtergrondkleuren, waaronder een sepia-gele weergave en een nachtmodus. Ook kun je het lettertype en de lettergrootte zelf aanpassen. Daarnaast kun je via allerlei kanalen delen, zoals Twitter, iMessage of de leeslijst in Safari. Geschikt voor iPhone en iPad.

Unread

Unread is de favoriete RSS-app van The Sweet Setup en ze hebben daar enkele goede redenen voor. Het is de app die er het beste uitziet en die voor de doorsnee gebruiker het makkelijks in gebruik is. In de gratis versie kun je een beperkt aantal artikelen lezen, maar als de app bevalt is het zeker de moeite om ervoor te betalen. Voor mensen die nauwelijks RSS gebruiken kan de gratis optie voldoende zijn. Je krijgt bijna alle premium-functies gratis, maar bent alleen beperkt door het aantal artikelen.

Unread is snel en makkelijk in gebruik. Het toevoegen van RSS-feeds is echter wat lastiger. Je moet hiervoor een account aanmaken bij Feed Wrangler, Feedbag, Feedly, Fever of Newsblur. Ben je van plan om vaker gebruik te maken van RSS, dan is het een goed idee om alvast een account te hebben. Op de iCulture-redactie gebruiken we het liefst Feedly, maar je kunt ook voor een van de andere aanbieders kiezen, net wat jij prettig vindt. Bij het invoeren van je account kun je gebruik maken van 1Password, de wachtwoorden-app. Je lijst met feeds wordt meteen ingelezen, onderverdeeld in ongelezen, alle en opgeslagen artikelen.

Unread ondersteunt ook categorieën en toont de RSS-feeds waar je abonnee van bent. Met veegbewegingen kun je de app makkelijk bedienen: veeg naar rechts om een pagina terug te gaan of naar links om een contextmenu te openen. Je kunt ook omhoog vegen om naar het volgende artikel te gaan. Je kunt thema’s aanpassen, artikelen delen of in de browser bekijken. Er zijn bij deze app wel wat minder mogelijkheden om het design aan te passen. Er zitten 7 thema’s in, waaronder een nachtmodus. Die zijn echter alleen beschikbaar voor betalende gebruikers.

Feedly

Feedly is de app die we op de iCulture-redactie fanatiek gebruiken. Feedly levert zowel een RSS-dienst als een bijbehorende app, die je artikelen synchroniseert tussen je apparaten en browsers. De app bevat ook een ontdektool, waarmee je meer feeds vindt die je kunt volgen. Je kunt eigen feeds toevoegen en de weergave daarvan aanpassen, bijvoorbeeld alleen een lijst met koppen, een foto met de nieuwskop ernaast of een van de andere weergaves. Dit kun je per feed anders instellen.

Feedly RSS-app

Via snelkoppelingen kun je artikelen snel delen via Twitter en andere diensten. Vooral handig voor mensen die snel veel feeds willen doorwerken. Je kunt zelf mappen maken, tags toewijzen aan artikelen en zo een collectie artikelen rond een bepaald onderwerp verzamelen. Wil je de RSS-dienst van Feedly gebruiken, dan ben je niet verplicht om ook de bijbehorende app te gebruiken. Talloze andere apps laten je inloggen bij Feedly, waaronder Reeder.

Fiery Feeds 2

Fiery Feeds is een RSS-lezer ontwikkeld door Lukas Burgstaller. Deze app is vooral gericht op professionele gebruikers, omdat het met meerdere RSS-diensten werkt en omdat je aangepaste acties kunt definiëren voor het delen van artikelen. Net als Mr. Reader is de app heel flexibel. Versie 2.0 van de app is op veel fronten gemoderniseerd. Dat geldt ook voor het betaalmodel, waarbij betalende gebruikers net iets meer functies tot hun beschikking krijgen dan gratis gebruikers. Zo is de functie Smart Views alleen beschikbaar voor betalende gebruikers en dat geldt ook voor het aanmaken van e-mailtemplates voor het delen van artikelen.

Met Hot Links kun je zien wat de onderwerpen zijn waar ‘iedereen’ op dit moment over schrijft. Dit is ideaal op momenten dat je geen tijd hebt om honderden RSS-feeds door te lezen en wil zien wat je hebt gemist. Fiery Feeds biedt ook High en Low Frequency feeds, zodat berichten die op kleinere blogs verschijnen niet ondersneeuwen door website zoals The Verge en Engadget, die vaak tientallen berichten per dag publiceren. Op de iPad ondersteunt Fiery Feeds ook drag and drop naar andere apps. Ben je premium-lid, dan kun je de volledige tekst van een feed ophalen en offline lezen. Wel schiet deze app wat tekort als het om zoekfuncties gaat. Je kunt alle functies een week lang proberen, daarna betaal je ca. €10 per jaar.

Newsify

Wil je liever je nieuws lezen als een soort krant, dan is Newsify wat je zoekt. De app pakt artikelen uit de feeds die je volgt en plakt ze in een krantachtige opmaak met koppen en een plaatje. Bij het bekijken van een artikel zie je de navigatiebalk bovenin het scherm en een werkbalk onderin. Je kunt hiermee snel een artikel als gelezen markeren, bewaren voor later of delen.

Je kunt overigens ook kiezen voor een lijstweergave van artikelen, maar daar heb je Newsify voor nodig. Door rechts te vegen krijg je een menu met alle items, zowel gelezen als ongelezen en bewaarde items. Ook kun je naar al je nieuwsbronnen gaan. Er zijn een paar opties om de app aan te passen, waaronder een automatische donkere modus voor ‘s avonds, een lichte sepia en een grijsversie. Ook kun je lettertype en lettergrootte aanpassen. Voor het delen van artikelen kun je kiezen uit diverse diensten zoals Pocket, Evernote en Instapaper. Daarnaast biedt het deelmenu je allerlei extra opties.

De app toont reclamebanners, die je tegen betaling kunt laten weghalen maar je zult dan wel maandelijks moeten betalen. Als premium-abonnee krijg je ook een zoekfunctie, volledige artikelen en meer afbeeldingen. De app synchroniseert via iCloud, zodat je artikelen op al je toestellen kunt lezen. Ook kun je aangepaste feed-URL’s invoeren en artikelen offline lezen. Wil je vooral grasduinen door artikelen en hoef je niet stelselmatig je feeds af te werken, dan is Newsify misschien een betere oplossing dan de RSS-apps voor professionele gebruikers. Het is alsof je een knipselmap doorwerkt met alleen nieuwsbronnen die jij interessant vindt.

Flipboard

Flipboard is eigenlijk meer een magazine-op-maat dan een RSS-app, al kun je er wel RSS-feeds mee inlezen. Het draait hier vooral om het uiterlijk, het ontdekken van nieuwe artikelen en allerlei manieren om iets nieuws te vinden. Je bladert makkelijk langs allerlei nieuwtjes, die al voor jou zijn geselecteerd. Via de zoekfunctie zet je de app wat meer naar jouw hand door de URL van een RSS-feed in te voeren. Deze wordt vervolgens toegevoegd aan de lijst van websites die jij volgt.

Flipboard Smart Magazines

Flipboard gaat niet zo heel netjes om met de RSS-feeds van websites, waardoor de weergave niet altijd mooi is. En dat is jammer, want RSS is bedoeld als een universeel formaat, dat via allerlei apps in te lezen is. Wees dus niet verbaasd als jouw favoriete apps er in Flipboard niet altijd uit zien, zoals ze bedoeld zijn. Websites moeten vaak speciale aanpassingen doen voor Flipboard-lezers. Je kunt in Flipboard je blogs, nieuwssites en zelfs YouTube-kanalen sorteren zodat je snelle toegang hebt tot alles wat je wilt lezen.

Andere goede RSS-apps

Er zijn nog meer RSS-apps die mogelijk aan jouw wensen voldoen:

 • lire (Full-text RSS) (€7,99, iPhone + IAP, iOS 10.0+) - Populair onder veel lezers. Toont volledige artikeltekst zonder dat je hoeft te klikken. Werkt samen met bijna alle denkbare RSS-diensten zoals Feedly, Feedbin, FeedHQ, The Old Reader, Inoreader, BazQux Reader en Newsblur.
 • NewsBlur (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 10.0+) - Wordt veel gebruikt door professionals.
 • Web Subscriber (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 10.3+) - Sorteert je feeds in ‘slow’ (minder frequente berichten) en de rest, zodat ze niet ondersneeuwen.
 • Inoreader (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 9.0+) - Een uitstekende RSS-app, laat je nieuws volgen op basis van trefwoorden. Je kunt opslaan voor later en offline lezen (alleen voor premium-abonnees).
 • Feeddler RSS News Reader (gratis, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - Heel veel functies die ook nog eens gebruiksvriendelijk zijn, zoals nachtmodus, Evernote-koppeling en ook nog helemaal gratis.
 • feeder.co - RSS Feed Reader (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 10.0+) - Simpele RSS-app, waarbij je berichten kunt voorzien van een ster en als ongelezen kunt markeren. Bekijk al je ongelezen artikelen in één lijst of ontvang een pushbericht als er nieuwe berichten zijn. Kies zelf hoe vaak een feed moet worden bijgewerkt.
 • Heartfeed RSS Reader (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 10.3+) - Minder bekende RSS-app met compacte rasterweergave van je artikelen. Ingebouwde browser om artikelen op het web te lezen. Werkt ook met bladwijzers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2019
Onderwerpen feedly, reeder, rss
Devices iPad, iPhone
Software iOS