mooi belichte foto

Zes tips voor mooie foto-belichting op je iPhone en iPad

Hoe voorkom je donkere en overbelichte foto's met de camera van je iPhone en iPad? iCulture geeft je zes tips waar je meteen mooiere foto's mee kunt maken.

mooi belichte foto
De iPhone en de iPad hebben allebei verrassend goede camera’s waar mensen graag mee fotograferen. Maar hoe maak je nu eigenlijk een mooie foto? Daar zou je een boek over kunnen schrijven, maar die ruimte hebben we hier niet. Meestal ben je al een heel eind, zolang je maar rekening houdt met de belichting van je foto. Fotograferen op een zonnige dag is bijvoorbeeld veel gemakkelijker dan ‘s nachts omdat er dan meer licht is voor de camerasensor om op te vangen. Al wil dat natuurlijk niet zeggen dat je ‘s nachts helemaal geen goede foto’s kan maken! Er zijn meer dan genoeg trucs om onder alle omstandigheden een mooi kiekje te schieten. Hieronder staan zes tips die je op weg helpen naar mooi belichte foto’s.

Tip 1: Hou rekening met het licht

fel zonlichtAls slimme fotograaf kijk je altijd waar het licht vandaan komt, zodat je weet waar je rekening mee moet houden tijdens het schieten. Het fotograferen van de zon, een felle lamp of de weerspiegeling van het licht is namelijk voor bijna iedere camera een moeilijke klus. Als het licht te fel is, kan de sensor van je camera de informatie niet goed verwerken. Gevolg: donkere foto’s en/of een dikke lens flare. Dit probleem kun je zelf voorkomen door niet tegen de zon in te fotograferen, de felle lamp buiten het frame van de foto te houden en niet de flitser te gebruiken als je een spiegel of donker raam fotografeert. Vaak maak je dan al meteen een goede foto zonder andere trucjes toe te passen.

tap to focus overbelichting

Tip 2: Pas zelf de belichting aan

De camera-app van je iPhone heeft de functie ‘Tap to focus’. Tik op het punt in het zoekerbeeld om de camera daarop scherp te laten stellen. De camera-app past dan ook automatisch de belichting aan. Vind je die belichting te licht of te donker? Beweeg dan met je vinger omhoog of omlaag om de belichting lichter of donkerder te maken. Zo heb je zelf meer controle over het resultaat.

Tip 3: Gebruik HDR bij moeilijk licht

imsense-voorbeeldStel: je wil juist tegen de zon in fotograferen, omdat je bijvoorbeeld de zonsondergang zo mooi vindt. In dat geval is het handig om een HDR-foto te gaan schieten. Hiermee maak je niet één maar meedere foto’s in verschillende belichtingsstanden, die worden samengeperst tot één foto. De donkere delen op de ene foto worden aangevuld met lichtere delen op de andere foto, zodat het eindresultaat er optimaal uit ziet. Hiervoor kun je de standaard camera-app van je iPhone voor gebruiken, maar apps zoals ProCam 2, Pro HDR X en Time Lapse with HDR bieden hun eigen methodes aan.

Lees ook: HDR-foto’s maken met je iPhone

Tip 4: Stel de camera-instellingen handmatig in

manualEen hele effectieve, maar niet zo gemakkelijke manier om over- en onderbelichting te voorkomen, is de camera niet meer automatisch te laten belichten en alle instellingen zelf te bepalen. Hiervoor heb je een specifieke app nodig die je deze mogelijkheid geeft, zoals Manual, Camera+ en ProShot. Die bieden namelijk de optie om de ISO-waarde, de sluitertijd, de witbalans en de focus van de camera aan te passen. Zo stel je de camerasensor van de iPhone handmatig in, net zoals je met een digitale spiegelreflexamera doet. Hierdoor heb je veel meer controle en kun je prachtige foto’s maken, als je tenminste weet waar je mee bezig bent.

Tip 5: Gebruik een extra flitser en/of een scherm

nova wireless flashIs de flitser van je iPhone niet sterk genoeg of is het effect van de flitser niet wat je zou hopen? Dan kun je nadenken over een aantal hulpmiddelen om dit te verbeteren. Het klinkt misschien gek, maar veel professionele fotografen gebruiken soms piepschuim, aluminiumfolie en zelfs wit A4-papier om het licht van de flitser te sturen. Zo kun je een onderwerp aan meerdere kanten belichten. Heb je een sterkere flits nodig? Dan zou je kunnen gaan denken aan gadgets zoals de Nova Off-Camera Wireless Flash (een extra flitser op zakformaat) of The Pocket Spotlight (een cameralamp die je op de audio-jack van de iPhone aansluit).

Tip 6: Filter de belichting en de kleuren

photo filter factoryWat doe je met foto’s die al overbelicht of onderbelicht zijn? Filteren. Filters passen namelijk de belichting en de kleuren van een foto achteraf aan en maken veel oneffenheden door het kunstzinnige effect minder zichtbaar. Daardoor tover je een matige foto snel om tot iets moois. Filters zijn daardoor enorm populair. Instagram, VSCO Cam, Photo Filter Factory en Snapseed zijn slechts enkele bekende voorbeelden van apps die filters op foto’s plakken. De camera-app van je iPhone biedt deze optie tegenwoordig ook, maar het aanbod in de App Store is veel groter en interessanter.

Je leest meer over het plakken van filters op je foto’s in ons dossier over Instagram.

Foto Yosemite-vallei (c) beboy/Shutterstock

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2016
Categorie Apps
Onderwerpen belichting, camera, fotografie, hdr