iPhone fidgetspinner

Fidget spinners voor je iPhone: welke spinner-apps zijn echt leuk?

Fidgetspinners zijn een rage, ook in de App Store. Welke handspinners en spinner-games zijn leuk genoeg om op de iPhone te installeren? Wij testten een aantal goede en slechte.

Nederland (en de rest van de wereld) is ten prooi gevallen aan een rage: de fidget spinners. Op de markt heten ze vaak handspinners of kortweg spinners. Ze kosten bij straathandelaren rond de 5 euro, dus de verleiding is groot om er eentje te kopen, zelfs als volwassene. Tegelijk weet je dat zo’n fidget spinner over een paar weken alweer in de prullenbak ligt, want dergelijke hypes duren maar heel kort. Daarom gingen we op zoek naar digitale alternatieven, die niks kosten en minder vervuilend zijn.


iPhone fidgetspinner

Fidget spinner: wat is het?

Een fidget spinner is een plastic speelgoedje, bestaande uit een middencirkel met drie armen, die op kogellagers ronddraaien. Door de spinner in het midden vast te houden en een zwiep te geven kun je de armen keihard laten draaien. Veel meer kun je er ook niet mee doen; het is uitsluitend bedoeld als friemeldingetje voor in je hand. Je kunt het gebruiken om vervelende gewoontes af te leren, zoals nagelbijten, roken en penklikken.

Fidget Spinner met kind

Aanvankelijk was de fidget spinner bedoeld voor kinderen met concentratieproblemen, om ze iets in handen te geven. Inmiddels loopt bijna elke scholier met een spinner rond en zijn ze niet aan te slepen. We zagen ze afgelopen weekend overal op de markt, in prijs variërend van 4 tot 5 euro. Bij online winkels zijn ze vaak iets duurder, oplopend tot wel 25 euro. De luxere varianten met lampjes en andere versieringen zijn ook wat duurder, maar draaien door al die tierlantijnen soms wat minder soepel.

Experts juichen het friemelen met de spinners toe. ‘Laat kinderen met fidget spinner spelen, friemelen is belangrijk voor concentratie’ was dit weekend te lezen bij RTL. En de Nationale Zorggids vindt: ‘Rage van fidget spinners goed voor kinderen met ADHD’. Bovendien: als het cool is om er eentje te hebben en de hele klas een spinner heeft, voelen kinderen met ADHD zich minder in een hokje geplaatst.

Fidget spinners op de iPhone

Vorig jaar was Pokémon Go dé zomerhit van 2016, dit jaar zijn het de fidget spinners. Maar zoals met alle hypes: over een paar weken kan het alweer voorbij zijn en dan zit je met een stuk plastic dat samen met miljoenen andere spinners op de vuilnisbelt belandt. Wij gingen daarom op zoek naar digitale varianten. Daarmee heb je toch nog iets om handen, zonder dat je vervuiling van de oceanen en natuur op je geweten hebt.

Fidgetspinner App Store

Een app voelt toch anders aan
De App Store staat inmiddels vol met tientallen fidgetspinner-apps. Daarbij gaat natuurlijk wel iets van de ervaring verloren: het idee van de fidget spinner is dat je iets fysieks in handen hebt, dat zwaar aanvoelt en waarmee je kunt zitten friemelen. Bij een digitale spinner gaat dat effect verloren, al zijn er ook hoesjes waarbij de fidget spinner is ingebouwd. Besef wel dat de ervaring van een digitale spinner heel anders is: je hebt niets fysieks in handen en sommige games zijn eerder bedoeld om je adrenaline op te voeren dan om je rustig te maken. Pluspunt is wel dat je veel meer keuze uit spinnervarianten hebt dan bij de dingetjes die je op de markt koopt. Omdat natuurlijk geen hond geld uitgeeft voor zo’n game vind je in alle apps die we getest hebben rijkelijk veel reclames, die je niet altijd kunt afkopen.

Hieronder vind je de beste en slechtste digitale spinners die wij hebben getest.

iCulture adviseert: Finger Spinner

Veruit de populairste fidget spinner voor de iPhone heet Finger Spinner en is gemaakt door Ketchapp. Finger Spinner is een grappige variant op de handspinner, waarbij je over het scherm veegt om het wieltje te laten draaien. Je mag maximaal vijf keer zwiepen voor een zo hoog mogelijke score. Dit werkt al snel verslavend, zeker als je om beurten probeert om elkaar te verslaan. Met verdubbelaars, verhogen van de snelheid en het virtueel smeren van je kogellagers kun je de score verder opvoeren. Je verdient bij elke speelsessie een flink aantal munten, maar je kunt ze ook verdienen door naar reclamevideo’s te kijken.

Finger Spinner

In de ranglijsten kun je zien hoe goed jij presteert ten opzichte van anderen. Voor €1,99 kun je de (niet-irritante hoeveelheid) advertenties afkopen. Bij deze app gaat het ook niet om het eindeloos blijven draaien, maar is het meer een competitief spelletje geworden.

Fidget Spin

Fidget Spin is een game die ons wat minder beviel. Dit is er eentje van de categorie Flappy Bird: het roept vooral frustratie op tijdens het spelen, in plaats van ontspanning. Je wordt er niet bepaald rustig van terwijl je probeert om het ‘balletje hoog te houden’. Tik steeds op het middelpunt van de spinner zodat deze weer omhoog zwiept. Net als bij het omhoog houden van een voetbal moet je precies op het juiste moment in actie komen.

Fidget Spin iPhone-game

We raakten bij deze game gefrustreerd door de korte speelsessies en de opdringerige reclames, die je door de speelwijze (snel tikken op het scherm) vaak per ongeluk aantikt. Afrader.


Fidget Hand Spinner

Deze app lijkt nog het meest op de fysieke spinner. Je kunt kiezen uit meerdere spinners, die je eindeloos kunt laten ronddraaien. Bijkomend voordeel is dat zo’n digitale spinner automatisch telt hoe vaak het ding is rondgedraaid. Er zit verder geen spelelement in. Rechtsboven zie je wat je huidige record is, waarbij het erom gaat om zolang mogelijk te draaien. Verdere vaardigheden heb je niet nodig, alleen een lange adem (en eventueel een hulpje, die het draaien van je kan overnemen als je na een paar uur uitgeput raakt).

Fidget Hand Spinner

Je kunt kiezen uit meerdere spinners, waarvan een aantal alleen zijn te unlocken door een reclamevideo te kijken. Voorzover we konden nagaan zitten er geen in-app aankopen in, maar dat kan nog veranderen. De houten achtergrond ziet er wel leuk uit.


Fidget Spinner

Deze game toonde bij het opstarten al meteen een schermvullende reclame, die ongevraagd de App Store opende bij het aantikken van het kruisje. Deze app probeert de fysieke spinner zo goed mogelijk te benaderen, met keuze uit diverse kleuren handspinners en achtergronden.

Fidget Spinner-game

Het is een kwestie van steeds swipen over het scherm, terwijl de armen ronddraaien. Er zit geen spelelement in, maar dat heeft de fysieke handspinner ook niet. Deze app vonden we tegenvallen. Er komen erg veel schermvullende reclames voorbij, die bij het wegtikken weer vervangen worden door andere reclames. De spinner zelf ziet er realistisch uit, maar de overige graphics zijn behoorlijk slecht.


Tappy Fidget Spin

Tappy Fidget Spin gooit het weer over een heel andere boeg. Deze game laat een fidgetspinner in steeds wisselende kleuren stuiteren. Jij moet heel snel aan het wiel draaien om te zorgen dat de juiste kleur onderin het scherm staat. Ook dit is er weer eentje van de categorie ‘Flappy Bird-frustrerend’. Aanvankelijk zul je maar scores van 2 of 3 krijgen. In de Game Center-ranglijst is te zien dat een score van rond de 100 al behoorlijk goed is.

Tappy Fidget Spin

De reclames (van o.a. Mobile Strike) die tussen de speelsessies getoond worden zijn vrij lang, soms 15 tot 30 seconden. Bij andere games kun je met het bekijken van dergelijk lange video’s extra munten verdienen, maar bij deze app niet. Kortom: niet alleen frustrerend om te spelen, maar ook frustrerend om de ellenlange reclames uit te zitten. Je kunt je afvragen waarom het stuiterende voorwerp een fidgetspinner is; het had immers net zo goed een gekleurd balletje kunnen zijn. En dat klopt, want een soorgelijke game bestaat al en heet Spinny Circle (link). Zelfde idee, zelfde speelwijze, maar van een andere ontwikkelaar. . Deze Spinny Fidget-variant is dus duidelijk bedoeld om met een gejat idee mee te liften op de hype. Het lijkt in niets op de fysieke fidgetspinners.


Fidgetspinner-hoesjes voor de iPhone


Er zijn inmiddels al iPhone-hoesjes waarbij de fidget spinner is ingebouwd. Eigenlijk is dat een niet zo’n slimme investering, want als de hype voorbij is ziet je hoesje er meteen gedateerd uit.

Fidgetspinner iPhone-hoes

Een betere optie is om de fidgetspinner vast te plakken achterop je iPhone(hoesje), als je hoe dan ook een spinner achterop je iPhone wilt hebben. Misschien kun je een exemplaar vinden met zuignap, die makkelijk weer te verwijderen is.

iPhone handspinner vastplakken

iPhone als fidget spinner

Natuurlijk zijn er ook al idioten die hun iPhone kapotmaken om er een fidgetspinner van te maken. Het slaat nergens op, want door de ongelijke gewichtsverdeling draait zo’n halve of hele iPhone helemaal niet zo lekker als een normale fidgetspinner. Dus doe geen moeite: het werkt niet.

iPhone als fidgetspinner

Natuurlijk gaat het hierbij vooral om aandacht trekken. Als je maar genoeg reclamegeld aan je YouTube-video’s verdient, kan het ongetwijfeld uit. Onderstaand filmpje van EverythingApplePro werd al meer dan 4 miljoen keer bekeken.

Friemelkubus (fidget cube)


Vind je de hype rond de fidgetspinner toch meer iets voor kinderen, dan is er goed nieuws: er is ook een friemelkubus voor volwassenen. Die bevat allerlei knopjes, kogeltjes, schakelaars en andere dingetjes waar je de hele dag mee kunt friemelen. Het idee is ontstaan uit een Kickstarter-project, maar je kunt ze tegenwoordig overal online vinden. Voor rond de 15 euro friemel je je suf.

Friemelkubus (fidget cube)

Van deze friemelkubussen zijn ondertussen ook al apps en games gemaakt, zoals het gelijknamige Fidget Cube ( link ) en Fidget Games (link). Maar eerlijk gezegd: het is toch niet hetzelfde als met een fysieke kubus friemelen.


Conclusie: welke spinner-app is de beste?

Na een aantal fidgetspinner-apps geïnstalleerd te hebben (en een heleboel gefrustreerd te hebben weggegooid) vinden we de huidige #1 App Store-download Finger Spinner (link) eigenlijk de beste, ook al is de ervaring totaal anders dan bij een fysieke spinner. Deze game heeft iets verslavends, is simpel en houdt de hoeveelheid reclame nog enigszins acceptabel. De spelelementen met de verdubbelaar, smeren van de kogellagers en verhogen van de snelheid geven je het gevoel dat je uitgedaagd wordt.

Finger Spinner-app

Bij veel andere fidgetspinners is sprake van troep. In al langer bestaande games is het balletje vervangen door een spinner, meer niet.

Zoek je een spinner-app die het meest lijkt op een fysieke spinner, dan is Fidget Hand Spinner (link, die met de houten achtergrond) nog het beste te doen. Je kunt kiezen uit meerdere spinners, die je met het kijken van video’s kunt unlocken. Elke spinner heeft een ander uiterlijk en andere fysieke eigenschappen. Maar het gevoel van een friemeldingetje in je hand ontbreekt bij allemaal. Dan toch maar liever zo’n goedkoop ding van de markt halen?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
februari 2021
Onderwerp
Categorie
Apps