Dit zijn de beste e-mail apps voor de Mac

Wat zijn de beste e-mailapps voor de Mac? Wil je meer functies dan de standaard Mail-app biedt? Wij zetten de beste macOS mail-apps voor je op een rij, zowel gratis als betaald.

Beste e-mail apps voor de Mac

Een Mac beschikt standaard al over de Mail-app voor macOS, Apple’s eigen e-mailapp waarin je de meest gangbare fucnties vindt. Maar in de Mac App Store (en daarbuiten) vind je vele alternatieven met handige extra functies, zoals het snoozen van e-mails voor later. Dit zijn de beste mail-apps voor de Mac!


Bij de hieronder genoemde apps kijken we vooral naar de extra functies ten opzichte van de standaard Mail-app op de Mac. De meeste e-mailapps hebben ook een aparte versie voor iPhone en iPad. Meer daarover lees je in onze lijst met de beste mail-apps voor iPhone en iPad.

Bekijk ook

Dit zijn de beste e-mailapps voor iPhone en iPad

Wat is de beste e-mail app op iPhone en iPad? Welke mailapp past het beste bij jou? We zetten de toppers op een rij en laten zien welke onze favorieten zijn.

iCulture adviseert: Spark

De beste email-app als je wilt samenwerken
Heeft iOS-app: ja

Spark is één van de populairste mail-apps en is wat ons de beste mail-app voor iPhone en iPad. Het is dan ook logisch dat we de Mac-versie ook aanbevelen. Spark richt zich met zijn ‘Smart Inbox’ op het scheiden van belangrijke en minder belangrijke e-mails. Berichten worden automatisch gecategoriseerd in één van drie categorieën: persoonlijk, notificaties en nieuwsbrieven. Per account kun je vervolgens ook bepalen of je meldingen van alle binnenkomende mails of alleen van belangrijke mails wilt ontvangen.

Handig is ook dat je e-mails kan vastzetten die dan als een soort geheugensteuntje bovenaan de lijst blijven staan. Je kan mails uitstellen (snoozen) voor later en de app aan je eigen voorkeuren aanpassen. Verder kan je in Spark eenvoudig samenwerken aan mails. Heb je een Mac met Touch Bar, dan kun je allerlei handige knoppen gebruiken. Verder kun je een e-mail gemakkelijk naar Todoist doorsturen door te swipen. Je kunt herinneringen instellen voor een follow-up en je kunt kijken wanneer je tijd hebt voor een afspraak dankzij de ingebouwde agendatool.

Wat we vooral handig vinden is dat je samen kan schrijven aan een e-mail en commentaar kunt geven, zonder dat de ontvanger dat kan zien. Je nodigt eenvoudig andere teamleden uit om bijvoorbeeld je e-mail te proeflezen. Als het goedgekeurd wordt, kan de ander je mail ook meteen versturen. Met beveiligde linkjes kun je naar specifieke threads of berichten verwijzen en binnen je team delen.

Gebruik je Spark voor iOS al, dan worden al je accounts via iCloud eenvoudig gesynchroniseerd. Lees ook onze review van Spark op de Mac. Spark wordt gemaakt door het team van Readdle, bekend van PDF Expert en diverse andere bekende apps. De basisversie van Spark is gratis, maar er zijn betaalde versies met extra opslag, meer teamrollen en meer functies voor het delen van links.

Spark is gratis voor persoonlijk gebruik met 5GB opslag, teams van twee personen en vijf e-mailtemplates. Het Premium-plan biedt 10GB opslag en meer functies.

Plus- en minpunten:
+ Makkelijk e-mail snoozen en inplannen
+ Samenwerken aan e-mailberichten en feedback vragen
– Prijzig voor grotere teams

Apple Mail

De beste email-app als je van gratis en standaard houdt
Heeft iOS-app: ja

De Apple Mail-app staat al op je Mac, dus je hoeft niets te doen. Veel mensen kiezen dan ook voor deze app, simpelweg omdat het van Apple is en dus wel goed moet zijn. De Mail-app is eenvoudig in te stellen. Het biedt support voor diverse maildiensten, waaronder Gmail, Exchange en meer. Ook kun je je eigen IMAP- en POP3-accounts gebruiken met ondersteuning voor end-to-end encryptie.

Dit is een overzichtelijke app. Je hebt je postbussen, mappen en accounts onder handbereik in de zijbalk. De berichten worden in een boomstructuur gepresenteerd, zodat je zicht houdt op eerdere berichten. En je hebt ook één unified inbox, waar alle berichten van al je accounts te zien zijn.

Met slimme postbussen kun je je mail filteren op basis van regels, bijvoorbeeld alleen ongelezen berichten, berichten met bijlage, berichten waar je nog niet op gereageerd hebt. Ook kun je een combinatie maken. Wat we ook erg handig vinden is dat je met Handoff kunt verder werken op je iPhone of iPad en dat je grote bijlagen als iCloud-linkje kunt meesturen (dankzij de wat minder bekende functie Mail Drop). Dit is een prima keuze om mee te beginnen als je nog niet goed weet wat je wilt. Je loopt dan vanzelf tegen vragen aan en kan dan altijd nog op zoek naar een alternatieve app.

Nadeel is dat Mail voor een groot publiek ontwikkeld moet worden, dus echt geavanceerde functies zijn er niet. Bij sommige macOS-releases stopt Apple er weer wat meer tijd in, maar over het algemeen ziet Mail er nog net zo uit als jaren geleden. Daardoor loopt Mail eigenlijk altijd achter op andere apps. Wél handig is de ingebouwde markup-tool, waarmee je snel iets kunt illustreren met een tekening.

Omdat je personen als VIP kunt aanwijzen en postbussen als favoriet kunt markeren hou je vrij goed zicht op je inkomende mail. Zoeken naar oude mailtjes werkt ook vrij goed en dankzij de integratie met andere onderdelen van macOS kun je gemakkelijk een antwoord sturen vanuit het berichtencentrum of vanuit een willekeurige app het deelmenu openen om iets door te sturen via e-mail. Een relatief recente toevoeging zijn de tabbladen, zodat je meerdere inboxes tegelijk open kunt hebben. Apple probeert bovendien spam en ongewenst meegluren te voorkomen.

Plus- en minpunten:
+ Gratis en standaard aanwezig op je Mac
+ Slimme postbussen
+ Unified inbox voor zicht op al je e-mail tegelijk
– Geen handige extra functies zoals snoozen en belangrijke mail vastzetten (mail inplannen is vanaf macOS Ventura wel mogelijk)

Airmail

De beste email-app als je meer functies zoekt
Heeft iOS-app: ja

Airmail is een soort Zwitsers zakmes onder de e-mailapps voor de Mac. De app is zeer veelzijdig en geheel naar eigen hand te zetten. Zo is de gebruikersinterface van Airmail vrijwel geheel naar eigen smaak aan te passen en biedt ondersteuning voor verschillende thema’s. Naast een waslijst aan extra mogelijkheden blinkt Airmail vooral uit in de integratie met andere diensten. Zo stuur je bijvoorbeeld bijlagen via Dropbox of Google Drive en stuur je e-mails meteen door naar je favoriete todo-app of je agenda.

Je kunt daarnaast ook je e-mails in de app zelf als taken behandelen en bijvoorbeeld uitstellen voor later. Airmail ondersteunt veel verschillende e-mailaanbieders maar zorgt er wel voor dat het overzichtelijk blijft. Via iCloud kun je ten slotte al je accounts en instellingen laten synchroniseren. Dit is vooral handig als je ook de iOS-versie van Airmail gebruikt. Lees ook onze review van Airmail op de Mac.

Airmail is snel en overzichtelijk. Er zitten veel functies in, maar die zitten niet in de weg als je ze niet gebruikt. Bijvoorbeeld de sneltoetsen van Gmail: die heeft Airmail ook, maar als je het niet wilt gebruik je ze niet. Je kunt ook eigen sneltoetsen maken. Door over je trackpad te vegen kun je snel een e-mailbericht snoozen, archiveren of weggooien. Uiteraard kun je je eigen swipe-acties instellen, want het is Airmail. Ook goed om te weten: de app is gratis voor de meeste functies, maar voor enkele geavanceerde functies moet je betalen. Dit blijft echter zeer redelijk qua prijs.

Plus- en minpunten:
+ Helemaal naar je hand te zetten
+ Veel functies, toch overzichtelijk
+ VIP-contacten instellen en slimme postbussen, net als bij Apple Mail
– Het uiterlijk is niet zo gepolijst als andere e-mailapps

Spike

De beste email-app als je in veel verschillende groepen zit
Heeft iOS-app: ja

Spike heeft weer een heel andere insteek: veel berichten zijn kort en dan lijkt het meer op een chatgesprek. Deze app heeft daarom naar het uiterlijk van iMessage en Facebook Messenger gekeken en op basis daarvan is een e-mailapp ontstaan. Overbodige opmaak zoals headers en handtekeningen laat Spike achterwege, zodat je snel tot de kern van een bericht kunt doordringen. Er is ook een inbox voor berichten met hoge prioriteit, afkomstig van al je maildiensten: iCloud, Google, Outlook en meer.

De groepsfunctie van Spike is ook geslaagd: je kunt voor al je werkgroepen, teams en andere bezigheden een aparte groep aanmaken, bijvoorbeeld ook voor je voetbalteam. Op die manier kun je samenwerken op een simpele manier, zonder dat je daar speciale software voor nodig hebt. Grootste nadeel is dat dit geen native Mac-app is, maar is ontwikkeld met Electron (hierbij gebruik je webtechnologieën zoals JavaScript en CSS voor het bouwen van desktop-apps). Desondanks is Spike best snel.

Een leuk extraatje is dat er een notitieblok en takenlijst in zit, zodat je snel wat kunt noteren. De takenlijst heeft niet zoveel functies als een gespecialiseerde takenlijstapp, maar dat verwacht je ook niet. Met spraakberichten kun je snel reageren op een e-mailbericht, voor het geval je even niet je handen vrij hebt. Spike is gratis voor persoonlijk gebruik; zakelijke gebruikers kunnen kiezen uit verschillende betaalde pakketten.

Plus- en minpunten:
+ Biedt ingebouwde notities en taken
+ Met Priority Inbox kun je focussen op wat belangrijk is
+ Originele interface en insteek
– Geen native Mac-app, maar webtechnologie

Polymail

De beste email-app als je anderen in de gaten wilt houden
Heeft iOS-app: ja

Polymail is niet slechts een e-mailapp maar werpt zich op als iets veel groters: een platform voor bedrijven. De app biedt naast de gebruikelijke mailfuncties ook extra’s zoals snoozen, e-mail inplannen en statistieken over wie en hoe vaak een bericht is gelezen. Het gekke is dat Polymail omgekeerd ook functies bevat om het tracking in e-mail te blokkeren. We snappen wel dat de insteek heel verschillend is, maar als je zelf niet begluurd wil worden, waarom zou je dan van je geadresseerden alles gedetailleerd willen volgen.

Daarnaast zijn er Contact Profiles waarin je relevante informatie over je contactpersonen kunt verzamelen, zoals een korte bio en social media-accounts. De app sprokkelt dit bijeen van LinkedIn, Twitter en dergelijke. Jij komt dus alles te weten over je contacten: foto’s, huidige baan, eerdere ontmoetingen en eventueel bestanden die je hebt uitgewisseld.

Maar laten we ons even richten op de mailfuncties: daar zijn wel wat overeenkomsten met Spark. Je vindt in deze app heel veel functies bijeen gebracht, waaronder productiviteitstools, later sturen en later lezen. Met de Follow Up-functie kun je aangeven over hoeveel dagen je op een bericht wil terugkomen. Het verzenden ongedaan maken kan ook, maar alleen binnen een paar seconden.

Polymail was ooit gratis te gebruiken, maar die tijd is voorbij. Je kunt nu 7 dagen proberen en moet daarna de portemonnee trekken: ongeveer een tientje per maand. Lees ook onze review van Polymail, maar besef wel dat de app rond die tijd nog gratis was.

Plus- en minpunten:
+ Je weet precies hoe vaak iemand jouw mail gelezen heeft
+ Allerlei handige functies, zoals e-mail verzenden ongedaan maken
+ Bevat functies om e-mailtracking tegen te houden, net als bij Apple
– Geen gratis versie met basic-features meer
– Tracking blokkeren en tegelijk zelf je contacten begluren is niet erg sociaal

Polymail is beschikbaar via de website van de ontwikkelaar.

Canary Mail

Als privacy bij jou extra belangrijk is, dan is Canary Mail mogelijk iets voor jou. Deze geavanceerde mail-app legt de focus op versleuteling en privacy. Standaard worden al je mails versleuteld, zodat alleen de ontvanger ze kan lezen. Naast de beveiliging wil Canary het ook makkelijker maken om mails te zoeken. Je kan met gewone woorden je mails opsporen, zodat je minder tijd hoeft te besteden in het doorspitten van je inbox. Ook zijn er filters, zodat je snel de berichten met bijlagen kan opzoeken. Puilt jouw inbox altijd uit met onbelangrijke mailtjes zoals nieuwsbrieven, dan helpt Canary ook met het opruimen ervan. En als je bezorgd bent of de ontvanger jouw mail wel gelezen is, kun je de leesbewijzen inschakelen. Om Canary Mail te gebruiken hoef je niet maandelijks een bedrag af te tikken.

Ondersteunde providers: Gmail, iCloud, Office 365, Yahoo, IMAP
Privacy: Met standaard encryptie zijn al je e-mails versleuteld

Meer handige mail-apps voor de Mac

  • Postbox (43 euro, gratis testversie) – Richt zich geheel op zakelijk gebruik met veel specifieke functies, zoals automatisch reacties, professionele handtekeningen, tags en meer.
  • Nylas Mail (open source, gratis) – Open source en richt zich met betaalde pakketten vooral op bedrijven die zelf met API’s nieuwe functies willen bouwen. Basisfuncties zijn gratis te gebruiken.
  • Thunderbird (open source, gratis) – Het bekende open source e-mailprogramma van Mozilla. Uit te breiden met talloze add-ons, al lijkt de app op het eerste gezicht wat simpel. Waarschuwt je ook als je vergeet om een bijlage mee te sturen en heeft ook ingebouwde instant messaging-functies.
  • Mail Pilot ($10) – Mail Pilot is een nieuwe mail-app die nog volop in ontwikkeling is. Het design oogt fris en helpt je de focus te leggen op berichten die er toe doen. De beta en publieke preview zijn nu beschikbaar.