Dit zijn de beste alternatieven voor Apple’s Mail-app op de Mac

Wat zijn de beste e-mailapps als je bent uitgekeken op de standaard Mail-app in macOS? Wij zetten de beste alternatieven voor je op een rij, zowel gratis als betaald.

Een Mac met macOS beschikt standaard al over de Mail-app, Apple’s eigen emailapplicatie waar je het meeste wel mee kunt doen. Maar in de Mac App Store (en daarbuiten) vind je inmiddels vele alternatieven met handige extra functies, zoals het snoozen van e-mails voor later. In deze lijst zetten we de beste Mac-alternatieven voor de standaard Mail-app voor je op een rij.

Beste alternatieven voor Apple Mail op Mac

Bij de hieronder genoemde apps kijken we vooral naar de extra functies ten opzichte van de standaard Mail-app op de Mac. Ook vermelden we bij elke app welke e-mailaanbieders worden ondersteund en waar je verder op moet letten, bijvoorbeeld ten aanzien van je privacy. De meeste e-mailapps hebben ook een aparte versie voor iPhone en iPad.

iCulture adviseert: Airmail

Airmail is een soort Zwitsers zakmes onder de alternatieve e-mailapps voor de Mac. De app is zeer veelzijdig en geheel naar eigen hand te zetten. Zo is de gebruikersinterface van Airmail vrijwel geheel naar eigen smaak aan te passen en biedt ondersteuning voor verschillende thema’s. Naast een waslijst aan extra mogelijkheden blinkt Airmail vooral uit in de integratie met andere diensten. Zo stuur je bijvoorbeeld bijlagen via Dropbox of Google Drive en stuur je e-mails meteen door naar je favoriete todo-app of je agenda.

Airmail 3 voor de Mac in een smalle weergave.

Je kunt daarnaast ook je e-mails in de app zelf als taken behandelen en bijvoorbeeld uitstellen voor later. Airmail ondersteunt veel verschillende e-mailaanbieders maar zorgt er wel voor dat het overzichtelijk blijft. Via iCloud kun je ten slotte al je accounts en instellingen laten synchroniseren. Dit is vooral handig als je ook de iOS-versie van Airmail gebruikt. Mede vanwege het feit dat het een betaalde app is (geen verdienmodel op basis van jouw e-mailgegevens), adviseren we Airmail. Lees ook onze review van Airmail op de Mac.

Ondersteunde aanbieders: iCloud, MS Exchange, Gmail, G Suite (voorheen Google Apps), IMAP, POP3, Yahoo!, AOL, Outlook, Live
Privacy: Airmail gebruikt versleutelde communicatie en zegt geen mails op te slaan.

Spark

Een ander populair alternatief is het gratis Spark. Die richt zich met zijn ‘Smart Inbox’ op het scheiden van belangrijke en minder belangrijke e-mails. E-mails worden automatisch gecategoriseerd in één van drie categorieën: personal, notifications en newsletters. Per account kun je vervolgens ook bepalen of je meldingen van alle binnenkomende mails of alleen van belangrijke mails wilt ontvangen.

Inbox in Spark voor de Mac.

Handig is ook dat je e-mails kan vastzetten die dan als een soort geheugensteuntje bovenaan de lijst blijven staan. Net als in Airmail kun je mails uitstellen (snoozen) voor later en de app aan je eigen voorkeuren aanpassen. Spark heeft ook een iOS-versie die eveneens gratis is en instellingen via iCloud kan synchroniseren. Lees ook onze review van Spark op de Mac.

Ondersteunde aanbieders: iCloud, MS Exchange, Gmail, G Suite (voorheen Google Apps), IMAP, POP3, Yahoo!, AOL, Outlook, Live
Privacy: Het is niet geheel duidelijk hoe Spark met je gegevens omgaat, dus enige voorzichtigheid lijkt op zijn plaats.

Newton Mail

Newton Mail is vooral interessant als je op zoek bent naar specifieke functies die andere e-mailapps niet bieden. Newton Mail richt zich dan ook vooral op zakelijk gebruik. Daarbij kun je denken aan ontvangstbevestigingen, zodat je kan zien of iemand jouw belangrijke mail heeft ontvangen (en gelezen). Ook maakt de app het mogelijk om e-mails in te plannen, bijvoorbeeld als je een e-mail naar personen in meerdere tijdzones stuurt en verzamelt de app alle relevante informatie van degene met wie je mailt. Newton Mail vereist een abonnement à €50 per jaar, maar daarmee heb je wel toegang tot alle apps.

Newton voor iPhone, iPad, Mac en Apple Watch

Naast de Mac kun je Newton Mail op iPhone, iPad, Apple Watch en Android gebruiken. Er is overigens een proefperiode van 14 dagen waarin je alle functies gratis mag gebruiken.

Ondersteunde aanbieders: iCloud, MS Exchange, Gmail, G Suite (voorheen Google Apps), IMAP, Yahoo!, Outlook, Office 365
Privacy: Newton Mail downloadt je mails voor onder meer pushberichten, maar zegt geen toegang te hebben tot de data zelf en deelt deze ook niet met anderen.

Unibox

De meeste e-mailapps organiseren e-mail rond de e-mailberichten zelf. Unibox pakt dit anders aan. Deze e-mailapp organiseert je inbox rond de personen waarmee je mailt. Als je veel met dezelfde mensen mailt komt dat het overzicht wel ten goede, maar je moet dan wel goed onthouden met wie je het ook alweer waar over had. De gehele e-mailgeschiedenis met een persoon wordt in één lijst getoond, maar er is ook een handige conversatiemodus voor meerdere deelnemers.

unibox-app

Unibox ondersteunt meerdere e-mailaccounts tegelijkertijd en maakt het mogelijk om te focussen op één account of afzonderlijke mappen. Handig is ook dat je bijlagen terugvindt gekoppeld aan personen. Via de website kun je een probeerversie downloaden die 15 dagen volledig werkt.

Ondersteunde aanbieders: MS Exchange (alleen IMAP), iCloud, Gmail, G Suite (voorheen Google Apps), IMAP, Yahoo!, Outlook, Office 365
Privacy: Unibox maakt gebruik van beveiligde communicatie en slaat gegevens versleuteld op.

Polymail

Polymail is niet slechts een e-mailapp maar werpt zich op als platform gericht op bedrijven. De app biedt niet alleen de gebruikelijke functies die we van andere e-mailapps kennen, zoals snoozen, maar kan ook e-mails inplannen en toont per verzonden e-mail precies door wie en hoe vaak een e-mail is gelezen. Daarnaast zijn er, vergelijkbaar met Newton Mail, profielen waarin relevante informatie, zoals een bio en social media-accounts, van je contactpersonen verzameld worden en kun je automatisch herinneringen versturen.

Polymail voor de Mac.

Polymail is gratis te gebruiken, maar voor de extra functies heb je wel een betaald Pro-account nodig dat $10 per maand kost. Voor bedrijven is er daarnaast Polymail Teams met extra functies zoals teamstatistieken en gedeelde templates en campagnes. Lees ook onze review van Polymail.

Ondersteunde providers:: Gmail, iCloud, Outlook, Yahoo
Privacy: Verzonden e-mails worden tijdelijk opgeslagen en maakt gebruik van beveiligde communicatie

Meer alternatieve e-mailapps voor Mac

  • Postbox (43 euro) – Richt zich geheel op zakelijk gebruik met veel specifieke functies, zoals automatisch reacties, professionele handtekeningen, tags en meer.
  • Nylas Mail (gratis) – Nog relatief nieuw, maar richt zich met betaalde pakketten vooral op bedrijven die zelf met API’s nieuwe functies willen bouwen. Basisfuncties zijn gratis te gebruiken.
  • Thunderbird (open source, gratis) – Het bekende open source e-mailprogramma van Mozilla. Uit te breiden met talloze add-ons, al lijkt de app op het eerste gezicht wat simpel. Waarschuwt je ook als je vergeet om een bijlage mee te sturen en heeft ook ingebouwde instant messaging-functies.

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 17 juli: Verduidelijkt waarom Airmail als betaalde app onze voorkeur heeft.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2017
Categorie Apps
Onderwerpen e-mail, mac
Devices Mac, MacBook