Reacties voor: Nintendo wankelt nog niet, maar voelt hete adem van Apple [Opinie]

Moet Nintendo echt zo bang zijn voor Apple als de geruchten doen geloven? Drie game-experts geven hun mening.
Claire Peels - · Laatst bijgewerkt:
39 reacties
 1. Mooi artikel!

 2. nice 😀

 3. Ja idd mooi artikel.
  Er kan er maar een de beste zijn.

 4. Leuk artikel om te lezen.

 5. Apple kan nooit een serieuze concurrent voor Nintendo en Sony worden als ze geen gamepad-uitbreiding op de markt brengen. Virtuele knopjes zijn het toch net niet.

 6. Apple zou zich meer moeten richting op de casual casual gamers. Geloof me de strijd tegen Sony en Nintendo en Microsoft zullen ze op dit gebied verliezen..

  Doe gewoon waar je goed in bent. Hou het op de mobiele gamers. Maak desnoods een iTouch zonder de extra’s met een goede processor en bied dat aan als een goedkope gameconsole.

 7. Erg goed, volledig en duidelijk artikel! Muchos complimentos!

 8. Met plezier dit artikel gelezen. Ik wacht op de 3DS… Is toch anders gamen dan een ipad/iPhone.

 9. nintendo wil altijd winnen over apple , op een ipad zijn meestal speletjes leuke maar op een iphone is het tekliene om uuren lang een speletje te doen , een droom van apple denk ik

 10. *Applaus*

  Er zou altijd wel een verschil zijn tussen de nintendo en Apple, omdat er toch wel degelijk verschil zit tussen de hardware van beide. Maar ik moet wel zeggen dat Apple wel aardig dichtbij komt.

 11. 3DS is baas!!

 12. Origineel geplaatst door Marco
  Apple kan nooit een serieuze concurrent voor Nintendo en Sony worden als ze geen gamepad-uitbreiding op de markt brengen. Virtuele knopjes zijn het toch net niet.

  Helemaal met jou eens..blijft ruk om bepaalde spelletjes te doen op een touchscreen.
  Voor bepaalde spelletjes ideaal, maar als je serieus een concurrent wilt zijn (en dat kan zeker) moet je wel een gamepad ofzo uitbrengen.

 13. Goed artikel, leuk!

 14. Naah ik vind dat als ze een nieuwe psp uitbrengen met een groter scherm en vet goede graphics dat ik daar dan liever op game. Handhelds zoals de PSP daar komen hele andere spelletjes op.

  Dat zijn eigenlijk console games maar dan in het klein om onderweg te kunnen spelen.

 15. Hoe duur zal die 3DS zijn??

 16. Ook hier complimenten voor het leuke informatieve artikel..

 17. Ach… Streaming van games komt eraan en gaming in the cloud ook. Ik wil nog wel eens zien wie dan de grootste zal zijn…

 18. Weer lekker mieren neuken…
  Maare goed artikel, het is ook niet zo raar. iPhone heb je altijd bij je en de games zijn goedkoper

 19. Mooi artikel over een razend interessant onderwerp.

  Ik ben het helemaal met David Nieborg eens dat de release van de 3DS een echt ijkmoment wordt; het zal dan met name om de verkochte games gaan.

  Vergeet niet dat een groot deel van de verkochte DS-jes al van een aantal jaren terug is (en die tellen nog steeds mee in de verkoopcijfers die je aanhaalt). Het is eigenlijk interessanter om te kijken hoeveel DS-jes versus iPhones/iPods er in 2009 of 2010 zijn verkocht. Dat verschil is niet meer groot.

  Sinds de komst van de iPhone is de markt voor handheld-games heel erg veranderd. Zo zijn gamers vrijwel niet meer bereid om nog €45 voor een game te betalen. Op de DS is piraterij een levensgroot probleem. Mensen hebben ooit een DS gekocht, maar geven nu vrijwel niets meer aan games uit. Het is de vraag of die mensen wel overstappen naar de 3DS en als ze al overstappen, of ze dan de volle mep voor games gaan betalen.

  Piraterij en de app store van Apple hebben de prijsperceptie van consumenten mbt handheld-games danig veranderd in de afgelopen 3 jaar. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe goed de nieuwe games voor de 3DS gaan lopen. Dat zou best eens sterk kunnen tegenvallen.

 20. Goed artikel. Ik zie inderdaad al een jaar of 2 het einde van de PSP naderen. Vermoedelijk is het nu te laat voor de opvolger, die had 2 jaar geleden al moeten komen. Tenzij de PSP2 totaal vernieuwend is, maar dat zie ik nog niet gebeuren.

  Verder zie ik inderdaad zoals al in het artikel is geschreven, een mooie toekomst voor Nintendo en iDevices naast elkaar. Ze vullen elkaar mooi aan. Ik denk ook wel dat ik een 3DS ga kopen, als ze tenminste de prijs een beetje fatsoenlijk kunnen houden.

  M’n PSP komt alleen nog uit de kast voor spelletjes die er 5 jaar geleden al waren, dat zegt eigenlijk wel genoeg.

 21. Hoe deskundig ben je als deskundige als je denkt dat het er nog van gaat komen dat de iPad voor 200 euro verkocht gaat worden?? Dan zal de iPhone gratis weggegeven gaan worden bij abo’s.

  Dan daarbij is er een hele belangrijke factor, de DS koop je speciaal om te gamen en gamen op de iPhone doe je omdat je dat ding toch al hebt. Ik ken persoonlijk niemand die een iPod of iPhone koopt om te gamen en dat je er mee kunt bellen en muziek op kunt zetten is dan leuk mee genomen.
  Neemt niet weg dat het mobiel gamen wel veranderd is door de huidige generatie smartphones.

 22. De DS gebruik ik af en toe nog, maar nu met de iPad en de iPhone is dat al stukken minder. Qua graphics doet de iPhone er niet voor onder en qua keuze in games ook niet, dus wat is dan nog het voordeel van de DS?!

 23. De i-devices zijn absoluut leuke game-platformen voor kinderen, maar een groot nadeel/verschil is (het gebrek aan) de fysieke joystick/’cursor-keys’; bij veel games op i-devices krijg je dan een ‘virtuele’ joystick, maar die werkt stukken minder dan de fysieke toetsen… Lijkt een klein verschil, maar ik zie apple niet snel zulke toetsen toevoegen…

 24. Mooi artikel !
  N.B: Pokemon is wel beschikbaar op iphone maar wel alleen op gejailbreakte idevices

 25. Sinds de oprichting in 1889weet het dat winst en innovatie twee belangrijke pijlers zijn bestaat het al zo lang?moest het niet 1988 of zo iets zijn?

 26. Het sterke van bijvoorbeeld een iPhone is, dat het een telefoon is, gamen is maar een klein gedeelte van een iDevice. Daarom vallen deze apparaten niet goed te vergelijken, maar je kan ook zeggen dat iDevices véél beter zijn omdat je er veel meer mee kan. op een iDevice kan je bijv. even lekker internetten, i.p.v. gamen. Daar komt nog bij dat een iDevice een veel betere UI heeft.

  Voor ouders zou een iDevice veel beter zijn voor hun kind, zo zet je ze niet alleen aan het gamen, maar ook aan het internetten, filmpjes kijken, socializen. Daarmee bedoel ik, er is meer dan gamen! Een iDevice is in verhouding ook way cheaper, spelletjes zijn meestal niet duurder dan 99cent.

 27. ‘Nintendo’s strategie is mensen verbazen, verwonderen, verrassen. Dat zit in het DNA.’

  Persoonlijk vind ik het enorme onzin als je kijkt naar wat Nintendo nu werkelijk doet.
  Verbazen en verassen met de 100ste Mario game, de enige rede dat ze nog bestaan is vanwege hun succes in de jare 80 en 90.. Dit melken ze nu extreem uit.
  Als het bedrijf nu was opgezet had het geen kans van slagen.

  Moet er even bij vermelden dat ik de nes, snes, sega 8 en 16bit heb grijs gespeeld, in de tijd dat Nintendo god was.

  Het verbaast me niks dat Apple terrein wint enige wat ze nog missen zijn miljoenen producties zoals games op de consoles. GT reeks op race gebied, GOW en MGS op Actie, WOW op rpg en UT en COD op FPS gebied.

  Maar het ziet er positief uit voor Apple als je ziet dat er steeds meer serieuze game engine’s speciaal worden uitgebracht voor iOS zoals de Unreal Engine.

 28. Origineel geplaatst door mattias
  Sinds de oprichting in 1889weet het dat winst en innovatie twee belangrijke pijlers zijn bestaat het al zo lang?moest het niet 1988 of zo iets zijn?

  Nee Nintendo bestaat al 121(!) jaar! Het was eerst maker van speelgoed ( niet digitaal ) en spelletjes 🙂

 29. lol denk dat apple of een game versie van een ipad uit gaat brengen over een tijdje. Of ze komen met een geheel nieuw concept van console gaming waarbij je een apple tv nodig hebt 😀

  En weg is concurentie met xbox,playstation en de wii.

 30. Die man van gamed.nl heeft wel een opmerkelijke achternaam, vooral in dit artikel. Philips! 😀 Alle merknamen komen voor en dan ook nog eens Philips 😛

 31. Origineel geplaatst door Hans Worst
  Dan daarbij is er een hele belangrijke factor, de DS koop je speciaal om te gamen en gamen op de iPhone doe je omdat je dat ding toch al hebt. Ik ken persoonlijk niemand die een iPod of iPhone koopt om te gamen en dat je er mee kunt bellen en muziek op kunt zetten is dan leuk mee genomen.
  Neemt niet weg dat het mobiel gamen wel veranderd is door de huidige generatie smartphones.

  Dit is zeker waar, gamen is de interessante functie ná bellen, ipod, web, pda, interessante en gekke apps, en (vergeef me) het aanzien.

  Neemt niet weg dat ik als levenslange Nintendo-fan hoop op wat meer uitgebreide games met een goed verhaal, desnoods voor een centje extra. De ports van Rayman 2 en Phoenix Wright voor iOS zijn een, hoewel ports, stap in de goede richting en bewijzen dat een gebrek aan fysieke knoppen het probleem niet is.

  Overigens een correctie naar een poster boven me: Nintendo heeft inderdaad de wereld weten te verbazen met Mario Galaxy, én met het vervolg, jawel.

 32. Als je een iPhone hebt, is een PSP of DS extra geld/kosten De games zijn duurder en er is minder beschikbaar. Een iPod Touch kun je veel meer mee dan alleen games spelen. Op een PSP kun je wel ‘echt’ gamen zoals op eem console of PC. Maar wilt men dat nog wel? Die hard gamers, ja. Maar de rest? De rest die niet helemaal leip gaat over Halo, CoD etc? Die vind de simpele games geweldig. En deze markt is veeeeeeel groter. Die hard Gamers zijn een klein groepje, wel veel in aantal maar veel kleiner dan de grote meerderheid die de simpele games leuk vindt, denk aan kleine kinderen, jonge meisjes, vrouwen opzich, twintigers, dertigers, ouders en opa’s en oma’s, vuilnisman, vakkenvuller, leraren, CEO’s, top sporters etc etc, iedereen..

 33. ik heb ze gewoon allemaal. een iphone om te bellen en een snel spelletje te spelen (al was dungeon hunter wel weer een diepere ervaring, benieuwd naar DH2) een ds voor de uitgebreidere spellen zoals zelda en nog wat andere fijne rpg’s. en een psp voor de god of wars van deze wereld. ze zijn geen concurrent voor elkaar, ze hebben allemaal hun sterke en zwakke kanten. het is maar waar je voor kiest. maar over het algemeen zijn de spelletjes van 79cent echt wel even wat anders dan een goed ontwikkelde mario, zelda of god of war.

 34. Leuk artikel idd! Wat is nog mis in de analyse is een opmerking over het aantal betalende gamers. In mijn omgeving hebben alle DS-bezitters een R4 kaartje vol games, maar weinig mensen hebben een jailbreak op hun iphone. Voor de developers natuurlijk interessant welk platform ook daadwerkelijk geld opbrengt via betalende klanten.

 35. Ik hoop eigenlijk dat er meerdere platformen naast elkaar blijven bestaan. Er is plaats genoeg voor iedereen. Wij hebben thuis hier de iPod thouchk iPhone en iPad. Ook een Nintendo ds en een Wii. Wat we het meest gebruiken zijn de Apple producten. Die zijn het meest veelzijdig, koopt snel even een goedkoop spelletje, leest even even een krantje, belt even, schrijft een brief enzovoort. Apple heeft de meeste potentie. Inderdaad zijn er spelletjes die beter op een Nintendo ds of een psp gespeelt kunnen worden mbt de knoppen, maar er zijn zoveel meer spelletjes die prettiger werken op een iPod, iPhone en iPod touch. De
  Nintendo is vernieuwend en innovatief, maar wat dacht je van de ipod, iPhone en iPad, dat zijn ook innovatieve producten. De 3D versie van Nintendo is natuurlijk geweldig, maar het aanschaffen van het product is pas het begin, dan nog de vreselijk dure spelletjes waarvan je niet altijd weet of jii, je zoon of dochter die wel leuk vindt. Niet keuk, pech gehad. Dan is de lite versie die in de AppStore kan downloaden een verademing en als je het spelletje dan bevalt, kost het spelletje maar een fractie van een DS spel.ik vermoed dat het totale concept van een AppStore, de veelzijdigheid, de mobiliteit, gebruiksvriendelijkheid, gebruiksduur een nieuw tijdperk heeft ingeluid en niet meer terug te draaien is. Gelukkig maar. Apple heeft dit trqject al jaren gelden uitgezet. Niet vanuit de gedachte hoe dient de techniek de mens, maar hoe wil de mens de techniek gebruiken. Eerst met de iPod met iTunes, de appstore, iPhone en nu de iPad.

 36. Mooi en interessant artikel, inderdaad.
  Hoewel ik benieuwd ben naar de 3DS, moet ik zeggen dat mijn Nintendo DS Lite nu al een poosje bij iemand anders ligt. Ik heb de handheld lang ‘de beste aanschaf ooit’ genoemd.
  De iPhone heeft qua gamen een veel belangrijker plek ingenomen. Niet alleen qua gamen trouwens. 🙂
  Een nadeel is wel dat het grote aanbod leuke games de aandacht versnippert. Op de DS kon ik bijvoorbeeld uren kwijt zijn aan een game als Harvest Moon.

  En inderdaad: eenmaal gewend aan mooie games voor nop of weinig, maakt dat over een aanschaf van € 49,00 toch wel even langer nagedacht wordt.

 37. Stel: Apple neemt Nintendo over (Ipod PLUS iPhone PLUS iPad) + aanklikbare accesoire zodat de iPod PLUS iPhone PLUS iPad de exacte functies heeft van Wii en Nintendo 3DS is mooi want Nintendo maakt gebruiksviendelijke, efficiente – klein, energiezuinig, innovatieve – producten, net als Apple. Na de overname zal het minimaal vijf jaar duren voordat de iPd PLUS iPhone PLUS iPad de exacte functies heeft als Wii en Nintendo 3DS omdat het porten van de Nintendo software infrastructuur zo lang duurt om het voor de developers gebruiksvriendelijk te kunnen houden. Dus Apple zal bij een overname van Nintendo niets veranderen aan Nintendo producten en diensen totdat het volgende Nintendo software- en hardware platform ontwikkeld is op het niveua van Nintendo’s software en hardware infrastructuur nu.

 38. Ik speel ook vaak doodlejump, Ironman en andere snelle spelletjes, maar echt gamen kan ik het bij lange na niet noemen 🙂

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.