Apple Watch Series 7 vs Apple Watch Series 6

Apple Watch Series 7 vs Apple Watch Series 6: tijd om te upgraden?

De Apple Watch Series 7 is officieel aangekondigd, maar op het eerste gezicht is er niet veel veranderd. Hoe groot is de upgrade nou werkelijk? We vergelijken de Apple Watch Series 7 met de Apple Watch Series 6 en kijken naar de verschillen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple Watch Series 7 vs Apple Watch Series 6

De Apple Watch Series 7 lijkt in veel opzichten op zijn voorganger, de Apple Watch Series 6. Toch zijn er wel verschillen. Een upgrade is misschien niet zo dringend noodzakelijk, maar als je een ouder model Apple Watch hebt vraag je je misschien welke van de twee je moet hebben. Wat als je een interessante deal voor de Apple Watch Series 6 ziet, moet je die dan aanschaffen of heeft het écht zin om voor de Apple Watch Series 7 te gaan? In dit artikel zetten we de verschillen en overeenkomsten op een rij.

Dit artikel verscheen in september 2021. Inmiddels zijn er nieuwere Apple Watch-modellen verschenen. Check ons overzicht Apple Watch kopen om te kijken welke modellen nu actueel zijn.

Apple Watch Series 7 vs Apple Watch Series 6 verschillen

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen de Apple Watch Series 7 vs Apple Watch Series 6:

  • Behuizing: De horlogekast is licht aangepast qua design en is er in twee nieuwe formaten: 41mm en 45mm.
  • Gewicht: De Apple Watch Series 7 is iets zwaarder geworden. De kleinere versie gaat van 30,5g naar 32,0g en de grotere horlogekast gaat van 36,4g naar 38,8g.
  • Kleur: De Apple Watch Series 7 is verkrijgbaar in de nieuwe kleuren middernacht (zwart), sterrenlicht (wit) en groen. Blauw en rood keren ook weer terug. Op het oog hebben ze dezelfde tint, maar het is mogelijk dat het nét een ander kleurtje is. De Series 6 is er in zilver, goud, spacegrijs, blauw en rood.
  • Display: Het nieuwe model heeft smallere schermranden (1,7mm, voorheen 3,0mm) waardoor het scherm groter is. Op het 20% grotere scherm past meer inhoud. Er zijn ook nieuwe wijzerplaten, afgestemd op het nieuwe formaat.
  • Breuk- en stofbestendiger: Het nieuwe model heeft een IP6X rating voor stofbestendigheid gekregen. Bovendien is het scherm breukbestendiger.
Apple Watch Series 7 stofbestendig
  • Helderheid: Het scherm is tot 70% helderder binnenshuis.
  • Volledig toetsenbord: Het grotere scherm van de Series 7 maakt een volledig toetsenbord mogelijk, maar het is de vraag of dit nog in Nederland komt.
  • Opladen: De Apple Watch Series 7 laadt 33% sneller op en heeft een nieuwe snellader meegeleverd met usb-c-aansluiting. De Apple Watch Series 6 kan je ook sneller opladen dan zijn voorgangers: in zo’n anderhalf uur is hij volledig opgeladen. Maar bij de Series 7 gaat het nóg sneller.
  • Navigatie: De Apple Watch Series 7 heeft ondersteuning voor de Chinese Beidou-satellieten voor navigatie. Dit is vergelijkbaar met de Amerikaanse GPS-satellieten.

Er zijn meer verschillen dan je op het eerste gezicht zou denken, al kun je je afvragen hoe belangrijk ze voor jou zijn. Let wel op: de vrolijke kleuren rood, blauw en groen zien er op de marketingfoto’s mooi uit, maar ze zijn wat lastiger te combineren met bandjes.

Apple Watch Series 7 in aluminium vanaf de zijkant.

Overeenkomsten Apple Watch Series 7 vs Apple Watch Series 6

Op heel veel punten komen beide modellen met elkaar overheen. Of je nu kijkt naar het de batterijduur, de speaker, of de always on-scherm functie: in beide modellen zijn ze gelijk. De lijst is dan ook behoorlijk lang.

  • Opslag: Beide modellen zijn voorzien van 32GB opslag, voldoende voor toekomstige updates.
  • Processor: De Apple Watch Series 7 heeft een S7 System-in-Package (SiP), maar bevat dezelfde S6 CPU die ook al in de Series 6 zat. De performance is dan ook hetzelfde gebleven. Wel zijn enkele andere componenten in de SiP vervangen, waardoor het totale pakketje een nieuwe naam heeft gekregen.
  • U1-chip: Apple heeft dezelfde U1-chip voor Ultra Wideband gebruikt.
  • Bluetooth: In beide toestellen is er sprake van Bluetooth 5.0.
  • Always-on hoogtemeter: Met de always-on hoogtemeter in de Apple Watch Series 7 kan je altijd zien op welke hoogte je bent en dus niet alleen tijdens workouts. Maar die zat ook al in de Series 6.
  • Zuurstofsaturatiesensor: Deze maakte z’n debuut in de Apple Watch Series 6 en zit ook weer in de Series 7.
  • Wifi: Wifi werkt in beide modellen met 5GHz.
  • Speaker: De speaker in de Series 6 én 7 is gelijk en is 50%% luider dan die in de Series 3.
  • Always-on: Het scherm op beide toestellen is always-on, dat je optioneel kunt uitschakelen.
  • Prijs: Apple heeft nog geen Nederlandse prijzen bekendgemaakt voor de Series 7, maar in de VS hebben beide modellen de adviesprijs van $399. Dat wijst erop dat er ook aan de Europese prijzen nauwelijks gesleuteld zal worden.

Lees ook ons artikel met bekende details over de Apple Watch Series 7, waarin nog meer informatie over specs te vinden is.

Bekijk ook

7 details over de Apple Watch Series 7 die je misschien nog niet kende

In dit artikel bespreken we 7 interessante details over de Apple Watch Series 7 die je misschien nog niet kende. Het horloge is inmiddels te bestellen en Apple geeft eindelijk meer duidelijkheid.

Conclusie Apple Watch Series 7 vs Apple Watch Series 6

De verschillen tussen de twee laatste generaties Apple Watch zijn wel aanwezig, maar klein. Wat ons betreft is de keuze dan ook duidelijk: heb je al een Apple Watch Series 6, dan is het onzin om te upgraden naar de Series 7. Ben je toe aan een nieuwe Apple Watch, dan zou je wel voor de Series 7 kunnen kiezen, maar met een scherpe deal voor de Series 6 zit je ook goed. De verschillen zijn wat ons betreft te klein om een upgrade te rechtvaardigen.

Wil je direct een Apple Watch hebben, dan zoude we voor de Apple Watch SE of de Apple Watch Series 6 gaan. Er is nog geen releasedatum voor de Series 7 bekend, dus het zou ook tot december kunnen duren. Ook lijkt het erop dat Apple eigenlijk van plan was om een radicaal vernieuwde smartwatch uit te brengen, maar daarna haastig op plan B is overgestapt en voor zekerheid heeft gekozen, met een model dat nauwelijks is aangepast. De Series 7 is een prima keuze, maar grote vernieuwingen ten opzichte van de Series 6 zijn er niet. Snelladen is interessant voor mensen die hun Apple Watch in bed gebruiken en bij het opstaan weinig tijd hebben om hun horloge lang op de lader te hangen.

Man met fiets en Apple Watch Series 7

Het iets grotere scherm is mooi meegenomen en dat geldt ook voor de verbeterde robuustheid, helderheid en de nieuwe kleuren, maar het zijn geen essentiële functies om een upgrade te rechtvaardigen. Veel functies komen ook naar de Series 6, zoals de nieuwe workouts. Je mist de nieuwe wijzerplaten en het on-screen toetsenbordje, wat waarschijnlijk niet eens in het Nederlands werkt.

Check de prijs bij de volgende winkels:

Deze modellen zijn niet meer bij Apple te koop, maar zijn nog wel als tweedehands Apple Watch op de kop te tikken. Ben je er klaar voor om een nieuwe Apple Watch te kopen? In ons artikel lees je alles over de prijzen, voorraad en meer.

Bekijk ook

Nieuwe Apple Watch kopen? Dit zijn de prijzen

Wil je de Apple Watch Series 9 kopen , de betaalbare Apple Watch SE of sportieve Apple Watch Ultra 2? Dan vind je in dit artikel alle informatie over de Apple Watch prijzen en verkrijgbaarheid.

Apple Watch Series 6

De Apple Watch Series 6 verscheen in 2020 in twee nieuwe kleuren rood en blauw en de gebruikelijke kleuren spacegrijs, zilver en goud. Je kon kiezen uit twee formaten, namelijk 40mm en 44mm. Nieuw was de saturatiemeter, waarmee je het zuurstofgehalte in je bloed kunt meten. Lees onze ervaringen in de Apple Watch Series 6 review als je meer wilt weten over deze Apple Watch. Dit model is in 2021 opgevolgd door de Apple Watch Series 7.

Apple Watch Series 6

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.