iCulture geeft WhatsApp, Twitter en iCulture-app iOS 7 make-over

·

iOS 7 herontwerp apps (watermerk)Niet alleen iOS wordt met iOS 7 door Apple voorzien van een compleet vernieuwde interface. De nieuwe versie van Xcode zit vol met nieuwe UI-elementen, die ontwikkelaars kunnen gebruiken om hun apps het nieuwe iOS 7-uiterlijk mee te geven. Eerder werden deze nieuwe UI-elementen al naast de oude versies gezet, maar we vroegen ons meteen één ding af: hoe gaan bekende iOS-apps er uitzien als ze gebruik gaan maken van deze interfacevernieuwingen? We vroegen onze huisontwerper @basvanderploeg om iOS-apps Twitter, WhatsApp en onze eigen iCulture-app deels opnieuw te ontwerpen in de stijl van iOS 7.

WhatsApp

De verschillen zijn misschien wel het grootst als je het huidige WhatsApp naast onze opnieuw ontworpen versie zet. WhatsApp is al tijdenlang een vrij traditioneel ogende app met veel standaard interface-elementen. Hoewel deze nieuwe versie op een dag net zo traditioneel zal ogen als de huidige app nu doet, ziet het herontwerp er op het moment strak en modern uit. Of de app er exact zo gaat uitzien, is alleen nog even de vraag: WhatsApp schijnt al een tijdje te werken aan een herontwerp.

Downloaden: WhatsApp (€0,89, iPhone, iOS 4.3+)

WhatsApp iOS 7 3D mockup watermerk 560

WhatsApp app huidigWhatsApp app iOS 7 (watermerk)

Links huidig ontwerp, rechts iOS 7-concept

Twitter

Het iOS 7-herontwerp dat Bas voor Twitter bedacht is een stuk lichter en simpeler dan het origineel. De blauwe balk bovenin het scherm is vervangen door een witte variant waar het matte, blauwe vogeltje op te zien is. De knoppen voor retweets en favorieten zijn opnieuw ontworpen in de stijl van iOS 7, zodat ze bij de plattere en dunnere interface passen. Het 3D-effect onder de veegbalk is ook verdwenen, waardoor het gevoel van diepte in de app nagenoeg is verdwenen. We zijn benieuwd of Twitter er op een dag zo uit komt te zien. Zou Twitter het aandurven de blauwe balk op te geven?

Downloaden: Twitter (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Twitter iOS 7 3D mockup watermerk 560

Twitter app huidigTwitter app iOS 7 watermerk

Links huidig ontwerp, rechts iOS 7-concept

iCulture

Onze eigen iCulture-app is in de iOS 7-stijl opeens een stuk lichter. De zwarte balken zijn vervangen door witte alternatieven uit Apple’s UI-keuken en de dikgedrukte artikelkoppen zijn vervangen voor het dunnere iOS 7-lettertype Helvetica Neue Light. De knoppen zijn nog grotendeels identiek, maar bij de opties Archief en Markeer boven in de app is het minder duidelijk dat het knoppen zijn: dit zijn een blauwe tekst en een blauwe cirkel geworden. De reactieaantallen staan ook niet langer in kleine grijze vaandels, maar worden getoond in een simpele ovaal.

Downloaden: iCulture (gratis, iPhone, iOS 4.3+)

iCulture iOS 7 mockup 3D watermerk 560

iCulture app huidigiCulture app iOS 7 watermerk

Links huidig ontwerp, rechts iOS 7-concept

Nog even voor de goede orde: bovenstaande afbeeldingen laten zien hoe deze drie apps er uit kunnen zien in iOS 7. Het is nog even afwachten wat er met de betreffende apps in iOS 7 zal gebeuren.

door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt nu al een paar keer per dag naar zijn pols, om vast te wennen aan de Apple Watch.

40 reacties

 1. door basvn

  Is het mogelijk met ios om meerdere interfaces in 1 app in te voeren? Zodat deze er in ios 6 anders uitziet dan in ios7.

  Beantwoorden Quote

 2. door jan

  ziet er wel mooi uit

  Beantwoorden Quote

 3. door Daniel

  Ik weet niet hoe het zit, maar kunnen jullie de app nu alvast aanpassen? Of doen jullie dat pas bij de echte release?

  Beantwoorden Quote

 4. door Florens

  Ik vind iOS7 echt prachtig, maar iets saaier zal het wel worden.

  Beantwoorden Quote

 5. door leroy

  Ik zou zeggen niks meer aan doen !

  Beantwoorden Quote

 6. door Maurice Hooijmans

  Prachtige concepten!!!

  Beantwoorden Quote

 7. door Martin

  Laat allemaal maar komen! I love ios 7

  Beantwoorden Quote

 8. door Rednose

  Heel mooi door Bas gemaakt. Alleen in de concept iCulture app vind ik het blauw ( met name door het grote blauwe tekst vlak ) iets te overheersend.

  Beantwoorden Quote

 9. door Maurice Hooijmans

  @Martin: Precies!

  Beantwoorden Quote

 10. door MauriceH

  Kan niet wachten!

  Beantwoorden Quote

 11. door remco

  @basvn:ik denk dat je dan het (ik heb een te oude telefoon) krijgt qua versie van iOS. Je zal dus niet moet update om de nieuwe lay-out niet te krijgen. Eerst maar eens afwachten wat de ontwikkelaars doen met iOS 7

  Beantwoorden Quote

 12. door kasuja

  flat design zoals apple dat doet wil niet zeggen dat je niks eigens meer kan hanteren. de drie concepten lijken heel erg op elkaar.

  stuk voor stuk mooie concepten maar probeer jij maar eens in een oogopslag de apps van elkaar te onderscheiden.

  Beantwoorden Quote

 13. door martin

  Ziet er strak uit allemaal. Wel 1 nadeel, ze lijken allemaal wel heel erg op elkaar. Het is niet zo gemakkelijk als nu om in 1 oogopslag te zien in welke App je zit.

  Beantwoorden Quote

 14. door reckimo

  Allemaal nice!! doorvoeren heuh

  Beantwoorden Quote

 15. door Mees

  iCulture app ziet er beter uit dan het iOS 7-concept, alsjeblieft laat het zo.

  Beantwoorden Quote

 16. door LightPhoenix

  Origineel geplaatst door basvn
  Is het mogelijk met ios om meerdere interfaces in 1 app in te voeren? Zodat deze er in ios 6 anders uitziet dan in ios7.

  Hoi Bas, als je een app ontwerpt die ook geschikt is voor iOS 7 zal hij in iOS 7 automatisch te nieuwe layout oppakken, in iOS6 zal de app dezelfde indeling aannemen maar dan in de iOS6 stijl. Een app is daarvoor relatief makkelijk om te zetten (openen in nieuwste versie xcode en wellicht een paar kleine wijzigingen aanbrengen).

  Beantwoorden Quote

 17. door voordewind

  En iCulture op de iPad??
  Snap niet d’r nog steeds geen app is daarvoor. Zou je toch niet van zo een dergelijke site verwachten lijkt mij!!

  Beantwoorden Quote

 18. door Noëlle

  Heb echt met open mond naar de keynote zitten kijken, maar ik zou het toch graag willen dat er wat meer (individuele) kleuren in de apps komen, zoals er ook al gezegd wordt hier. Ook zou het me super lijken als je dan zelf een basis kleur zou kunnen kiezen oid wat dan telkens in de bovenbalk verschijnt. (Of is dat te windows-stijl ;) )

  Beantwoorden Quote

 19. door nando

  De iculture app ziet er zo prachtig uit !

  Beantwoorden Quote

 20. door Tom van Zummeren

  @remco: Nee, dit gaat niet gebeuren. De app zal zich automatisch aanpassen afhankelijk van de iOS versie waar het op draait. Lijkt me een beetje radicaal als alle apps nú al ondersteuning voor iOS 5 én iOS 6 gaan laten vallen. Dan houden ze (vooral het komende jaar) een erg kleine doelgroep over die hun app kan aanschaffen.

  Beantwoorden Quote

 21. door Donavan

  John Appleseed spreekt Nederlands? :O xD

  Beantwoorden Quote

 22. door Niwla

  Ik vind de concepten erg mooi en kan niet wachten! Ik ben na een kleine week ios7 (op mijn iphone4) weer terug op ios6 en als je eenmaal terug bent voelt ios6 wel heel erg aan als een “candyshop”. Het strakke van ios7 went snel!

  Gevoelsmatig denk ik zelfs dat door ios7 er meer witte als zwarte iphones verkocht gaan worden (als dit nu al niet het geval is). Wit past naar mijn smaak beter bij ios7 dan zwart. Of apple heeft nog “one more thing” dit jaar en komt met een iphone in verschillende kleuren (wat al een gerucht is) en is ios7 daarop aan de passen qua basiskleuren

  Beantwoorden Quote

 23. door LightPhoenix

  @Tom van Zummeren: Apps zijn backward compatible, als je iOS 6 draait pakt hij automatisch de oude layout, draai je iOS 7 dan zal hij automatisch de iOS 7 layout draaien. Al verwacht ik binnenkort ook custom libraries die ervoor zorgen dat de iOS 7 look ook voor lagere iOS versies beschikbaar komen.

  Beantwoorden Quote

 24. door sunlightzeep

  Origineel geplaatst door voordewind
  En iCulture op de iPad??
  Snap niet d’r nog steeds geen app is daarvoor. Zou je toch niet van zo een dergelijke site verwachten lijkt mij!!

  Waarom? De site is toch perfect leesbaar op een iPad?

  Beantwoorden Quote

 25. door Wolter

  Mooi gedaan ! Ziet er eigenlijk veel beter uit dan de normale versies. Beter gaan jullie deze screenshots even sturen naar de bedrijven!

  Beantwoorden Quote

 26. door Dennis

  iOS7 versie beter dan huidige… Want over deze ben ik helaas helemaal niet te spreken. Laat maar vast komen.
  Past alvast mooi op mij (nog niet perfecte iOS7 beta)

  Beantwoorden Quote

 27. door Marcel

  Sinds wanneer is iCulture ook actief als provider? :p
  Ziet er leuk uit. Maar zoals het hier boven al werd aangegeven lijkt het allemaal wel op elkaar. Maar denk dat het in de praktijk minder storend zal zijn dan wanneer je meerdere screenshots naast elkaar legt. Over het algemeen weet je wel welke app je hebt gestart ;)

  Beantwoorden Quote

 28. door Whacko

  @LightPhoenix: @Tom van Zummeren: Check dit eens.
  is het omgekeerde van de vraag eigenlijk. HEt zorgt ervoor dat de flat style ook op ios5 en 6 “werkt”.

  Beantwoorden Quote

 29. door Marco

  De apps worden wel allemaal eenheidsworst. Alles wit hoeft van mij niet.

  Beantwoorden Quote

 30. door SRG

  Ik vind dat witte allemaal maar een beetje saai. iOS 7 is verder prachtig, niks mis mee (icoontjes buiten beschouwing). Maar als elke app er ineens zo uit zien zie ik het verschil niet meer hoor. Ik vind het juist mooi dat alle apps nu een eigen sfeer en uiterlijk hebben. Als alles wordt zoals Apple iOS 7 heeft gemaakt wordt het wel een beetje eentonig. Gewoon je eigen kleurtje erin houden hoor! Ook mooi! :)

  @Marco: Precies wat ik bedoel!

  Beantwoorden Quote

 31. door Tom van Zummeren

  Origineel geplaatst door Whacko
  @LightPhoenix: @Tom van Zummeren: Check dit eens. is het omgekeerde van de vraag eigenlijk. HEt zorgt ervoor dat de flat style ook op ios5 en 6 “werkt”.

  Oh nee he, alsjeblieft zeg. Waarom zou je dit doen? Dan valt je app in iOS 6 ineens flink buiten de boot. Wat heeft dat voor nut?

  Origineel geplaatst door LightPhoenix
  @Tom van Zummeren: Apps zijn backward compatible, als je iOS 6 draait pakt hij automatisch de oude layout, draai je iOS 7 dan zal hij automatisch de iOS 7 layout draaien. Al verwacht ik binnenkort ook custom libraries die ervoor zorgen dat de iOS 7 look ook voor lagere iOS versies beschikbaar komen.

  Dat is exact wat ik Remco probeerde uit te leggen met mijn comment ;) Hij zei:

  Origineel geplaatst door remco
  @basvn:ik denk dat je dan het (ik heb een te oude telefoon) krijgt qua versie van iOS. Je zal dus niet moet update om de nieuwe lay-out niet te krijgen. Eerst maar eens afwachten wat de ontwikkelaars doen met iOS 7

  Beantwoorden Quote

 32. Groen gebruiken als kleur ipv blauw en het design voor die Whatsapp app is af zou ik zeggen :)

  Beantwoorden Quote

 33. door AppleFreak

  Het zou me niks verbazen als dit de ontwerpen voor deze apps worden ik hoop alleen niet dat WhatsApp van die lelijke nieuwe tekstballonen krijgt net als de nieuwe Android versie

  Beantwoorden Quote

 34. door Bart

  Ziet er bij alle drie mooi uit,
  Bij whatsapp merk ik verschil niet echt?
  Twitter vind ik veel mooier en icultre is ook veel lichter en mooier geworden.

  Beantwoorden Quote

 35. door Bram

  Bij WhatsApp mis ik de ronde foto’s die gebruikt worden in iOS 7

  Beantwoorden Quote

 36. door Jasper

  Maar die blauwe balk van Twitter aan de bovenkant is toch gewoon een eigen ontwerp en dat verandert toch niet als ios 7 komt?

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.