Aankondiging dat de iCulture app stopt

De iCulture-app is dood – lang leve de iCulture web-app!

Er is veel gebeurd sinds we hebben aangekondigd dat de iCulture-app gaat stoppen. Sindsdien hebben we hard gewerkt aan onze web-app, zodat deze zo goed mogelijk de oude iCulture-app kan vervangen. De iCulture-app is per 1 augustus 2023 nu officieel buiten gebruik gesteld. Hoe gsaat het nu verder? In dit artikel praten we je bij!
Jean-Paul Horn | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Huh? De iCulture-app is gestopt? Hoe gaat het nu verder?

Afgelopen maart hebben we aangekondigd dat de iCulture-app gaat stoppen. Sommige mensen reageerden (begrijpelijk) teleurgesteld, maar we hebben gelukkig ook heel wat steunbetuigingen gekregen van mensen die begrip toonden voor de situatie. Zonder een vaste ontwikkelaar voor de lange termijn lukt het niet om de app op het gewenste niveau te houden en dat heeft ons doen besluiten om extra te investeren in onze web-app. Daarmee kunnen we sneller ontwikkelen en nieuwe functies komen meteen beschikbaar op elk platform.

Alle iCulture-app functionaliteit nu uitgeschakeld

Per 1 augustus 2023 om 13:00u hebben we alle achterliggende functionaliteit voor de iCulture-app helemaal uitgeschakeld, nadat we die de voorgaande dagen al langzaamaan afgebouwd hebben. Het enige artikel wat je nu nog kunt lezen in de app is het artikel wat je momenteel leest, zodat we ook alle “achterblijvers” nog netjes kunnen informeren. Voor alle overige zaken, zoals reageren op artikelen, kun je nu alleen nog terecht via de iCulture web-app of de normale mobiele website als je iCulture niet als losse web-app geïnstalleerd wilt hebben.

Migratie via iCulture App data connector

In onze vorige update hebben we onze iCulture App Data Connector vrijgegeven. Via die tool kun je eenvoudig alle door jou opgeslagen artikelen (zowel favorieten als gelezen status) koppelen aan je eigen Apple ID. Daarmee kun je op een later moment als we gebruikersaccounts gaan aanbieden deze gegevens weer snel importeren. Optioneel kun je voor je eigen administratie een exportbestand met je favorieten downloaden. Een volledige uitleg lees je op onze speciale website: iCulture app data connector. Die tool blijft minimaal actief tot einde 2023.

Verdere plannen voor de iCulture PWA

Uiteraard houdt het voor ons hiermee niet op. Zoals je mogelijk al hebt gezien zijn we nu ook nadrukkelijker begonnen met de oproep om de iCulture web-app (PWA) aan je beginscherm toe te voegen en de push-meldingen in te schakelen. Voor de langere termijn kijken we naar het aanmaken van en inloggen met gebruikersaccounts, zodat we onder andere de optie kunnen aanbieden voor een advertentievrije website, bijhouden van (on)gelezen artikelen en opslaan van favoriete artikelen. We hebben helaas geen vastgesteld tijdspad hiervoor, maar we weten dat velen van jullie hier met smart op zitten te wachten.

Lees ook onze eerdere updates. Veel lezersvragen zijn daar al beantwoord.

Deze complete migratie Bovenstaande updates waren niet mogelijk geweest zonder de inzet van Mark Jansen (@mark_jansen) en Alex Bouma (@stayallive)👏

Herinnering: Instellen push-notificaties

We hebben onze opzet voor het ontvangen en instellen van push-meldingen iets gewijzigd, waardoor de verzending een stuk betrouwbaarder wordt. Merk je dat nog steeds geen meldingen meer van de iCulture PWA ontvangt, verwijder dan de web-app, voeg deze opnieuw toe aan je beginscherm en heractiveer de iCulture push-meldingen. Dat laatste hebben we nu ook iets toegankelijker gemaakt met een eigen icoon in het hoofdmenu.

Bekijk ook

Zo zet je een website op het beginscherm van je iPhone of iPad (en dit zijn de voordelen)

In een paar stappen kun je je favoriete website op het beginscherm van je iPhone of iPad zetten. Handig als jouw favoriete site geen eigen app heeft. Zo heb je meteen snelle toegang en soms zijn er dankzij webapps meer voordelen.

Een andere veelgehoorde vraag is de ondersteuning voor Badges (teller) en geluiden. Badges is iets waar wij ook met smart op wachten, maar dit is helaas nog niet mogelijk vanuit Onesignal, de partij die onze push-meldingen verzorgt. We hebben goede hoop dat deze mogelijkheid er binnen afzienbare tijd is.

Ondersteuning voor een geluid bij push-melding is helaas door Apple niet toegestaan. Notificaties voor web-apps worden altijd “stil” afgeleverd, dus zonder geluid, trilling, voelbare feedback of schermactivatie (screen wake). De optie lijkt er wel te zijn als je bij de instellingen voor Meldingen kijkt, maar vooralsnog geldt deze beperking dus, ook in iOS 17.

Veelgestelde vragen over de iCulture web-app (PWA) en de iCulture app

Wanneer stopt de iCulture app?

De iCulture-app is per 1 augustus compleet uitgeschakeld. Behalve het artikel dat je nu leest zal er geen andere content meer worden opgehaald en getoond. Ook is reageren op artikelen niet meer mogelijk.

Hoe kan ik de opgeslagen favorieten uit de iCulture-app bewaren?

Dit is mogelijk via de speciale iCulture app data connector website.

Alle artikelen openen nog steeds in de iCulture-app

Dat is helaas alleen op te lossen door de iCulture app compleet te verwijderen. Sorry als je deze om nostalgische redenen nog wilde bewaren 😢

Hoe kom ik in de web-app terug naar de vorige pagina?

Veeg vanaf de linkerrand van het scherm naar het midden om een scherm terug te gaan. Dit is een vrij universele veegbeweging die je in veel iOS apps (en sites) kunt gebruiken.

Waarom heeft de web-app geen icoon voor donkere modus?

Dat is helaas nog niet mogelijk. Het voorstel wordt al enige tijd besproken door de W3C: Add support for defining a theme color for both light & dark modes (prefers color scheme).

Wanneer kan ik de advertenties in de web-app en/of de website afkopen?

Dit is helaas een ingewikkelder traject, omdat we dit moeten kunnen koppelen aan gebruikersaccounts en zo’n systeem hebben we nog niet. We kunnen alleen beloven dat het hoge prioriteit heeft, maar we kunnen geen toezeggingen doen over een bepaalde termijn.

Ik heb een levenslange reclamevrij aankoop gedaan! Werkt die straks nog?

Wij zijn zeker van plan onze trouwste fans te belonen. Je iCulture Superfan aankoop (of een eerdere variant van levenslang reclamevrij) zal ook geldig zijn voor onze website, maar pas nadat we gebruikersaccounts hebben ingevoerd (zie vraag hierboven). Wel is het van belang dat je nu alvast je iCulture-app data koppelt aan je Apple ID via onze speciale pagina.

Reacties: 31 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.