Google Currents iOS-app nu ook in Nederland en België

· Gonny van der Zwaag

google currentsGoogle Currents ging afgelopen december van start. De Google Currents-app bevat content van allerlei online bronnen waar je in magazinestijl doorheen kunt bladeren. Het bevat bijna 400 publicaties van bekende uitgevers en 14.000 publicaties die in eigen beheer zijn gemaakt. Vanaf vandaag is Google Currents internationaal beschikbaar, waaronder in Nederland en België. Je kunt honderden nieuwsbronnen raadplegen en eventueel laten vertalen naar je eigen taal. Met Google Currents Producer kun je als website-eigenaar ook je eigen content geschikt maken voor de app, die op iPhone, iPad en Android beschikbaar is.

Maar wat is Google Currents nou eigenlijk? Een soort Flipboard? Een Zite of Pulse? Aanvankelijk had ik wat moeite om te begrijpen wat Google nu eigenlijk met Currents wil bewerkstelligen. Uiteindelijk blijkt Google Currents vooral een app om lekker onderuitgezakt te bladeren en daarmee voelt de app zich daarom misschien wat beter thuis op de iPad dan op de iPhone. Standaard zijn voor de hand liggende sites als Huffington Post, Techcrunch en TNW aanwezig. Ga je naar het onderdeel Trends, dan zie je welke onderwerpen in het nieuws zijn – al ligt het accent sterk op de VS. Obamacare blijkt een actueel onderwerp te zijn, volgens de lijst met trends. Tik je erop, dan krijg je artikelen van Baltimore Sun, Fox News, Boston Herald en ABC News te zien. Allemaal bronnen waar je normaal gesproken als Nederlander niet dagelijks komt, maar die je wel in staat stellen om een onderwerp vanuit meerdere invalshoeken te onderzoeken.

google currents portretJe kunt Google Currents echter ook gewoon als magazine-achtige nieuwsapp gebruiken. Je verwijdert de standaardfeeds en vervangt ze door je favoriete sites zoals iPhoneclub, Tweakers of wat je verder ook wilt lezen. De websitebeheerder hoeft geen aanpassingen aan de website te doen, al kán dat wel (via de eerder genoemde Google Currents Producer). Wil je bijvoorbeeld Italiaans voetbal volgen maar spreek je geen woord Italiaans, dan voeg je de website van Corriere dello Sport en geef je aan dat je deze in het Nederlands wilt lezen. De vertaalde versie bevat misschien wat krom taalgebruik, maar is goed genoeg om te begrijpen waar de Italiaanse krant over schrijft. Tijdens het lezen van een website in een vreemde taal druk je op het wereldbolletje om naar één van de 38 ondersteunde talen te vertalen.

Nu de Google Currents-app in meer landen beschikbaar is, zijn er ook wat verbeteringen doorgevoerd. Zo is er een nieuwe dynamische synchronisatiefunctie, waarmee je altijd nieuwe berichten hebt klaarstaan. Google heeft geprobeerd om bij het binnenhalen van de berichten de aanslag op je batterij, bandbreedte en opslagruimte te optimaliseren. Je kunt aangeven welke edities je offline wilt lezen, bijvoorbeeld vlak voordat je in een vliegtuig stapt (‘edities’ is een mooi woord voor de nieuwsbronnen die je hebt geselecteerd, de gekozen websites dus). Bij het offline opslaan worden ook de plaatjes bewaard.

google currents trends
Het onderdeel Trends toont actuele trends, met een sterk accent op de VS en Amerikaanse nieuwsbronnen. Links zie je een nieuwtje van iPadclub, een website die (nog) niet is geoptimaliseerd voor Google Currents. Het is wel bruikbaar, maar Google Currents lijkt de afbeeldingen op te blazen, waardoor ze niet zo scherp overkomen.

We schreven eerder al eens over Google Currents. Toen was de app alleen in de Amerikaanse App Store te krijgen.

Downloaden: Google Currents (gratis)

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.