Gmail icon original

Gmail op iPhone en iPad gebruiken: alles over Google’s maildienst

Gmail op de iPhone of iPad instellen? Dit artikel vertelt alles over Gmail op iOS, de officiële Gmail-app van Google en alternatieve apps.

Gmail is een e-maildienst van Google. Op deze uitlegpagina lees je hoe je Gmail gebruikt op de iPhone en iPad, welke apps je nodig hebt om Gmail-berichten te lezen en te beantwoorden en welke alternatieve apps er zijn. Ook lees je hoe je omgaat met specifieke functies in Gmail op iPhone en iPad, zoals filters en labels.

Wat is Gmail?

Gmail icon originalGmail is een e-maildienst van Google. Je kunt een gratis account aanmaken waarbij je standaard 15 GB gratis opslagruimte krijgt. Deze opslagruimte wordt gedeeld met andere Google-diensten zoals Google Drive. Tegen betaling kun je de opslagruimte uitbreiden, net als bij Apple’s iCloud. Er zijn ook zakelijke Gmail-accounts via Google Apps for Business mogelijk.

Gmail is een directe concurrent van Apple’s iCloud-mail en Microsoft’s Outlook (voorheen Hotmail). Gmail werkt niet met traditionele mappen, maar met filters en labels. Met labels wijs je aan e-mailberichten een specifieke tag toe, zodat je ze later makkelijk terugvindt. Met filters kun je bovendien je inbox automatiseren door regels in te stellen.

Officiële Gmail-app op iPhone en iPad

Google heeft een eigen Gmail-app uitgebracht voor de iPhone, iPad en iPod touch. Hiermee heb je toegang tot je inbox en de belangrijkste extra Gmail-functies, waaronder op onderwerp gesorteerde inboxen. Nog een voordeel is dat je ook kunt instellen dat je alleen pushberichten wilt ontvangen bij e-mails in je primaire inbox. Je krijgt op deze manier geen notificaties van nieuwsbrieven, reclamemails en andere geautomatiseerde berichten. Daarnaast brengt Google de Inbox by Gmail-app uit, die uit een overname is ontstaan. Deze bevat iets meer functies om je mail te filteren en te sorteren.

Verderop in deze gids vind je nog meer e-mailapplicaties die geschikt zijn voor Gmail. Gmail ondersteunt tweestapsverificatie voor extra beveiliging. Bij het inloggen voer je een verificatiecode in die je via sms of de Google Authenticator-app op de iPhone ontvangt. Sommige apps ondersteunen deze tweestapsverificatie, terwijl je bij andere apps een uniek eenmalig wachtwoord moet genereren.

Gmail instellen in standaard Mail-app

Je kunt de Gmail-berichten ook lezen in de standaard aanwezige Mail-app op iPhone en iPad. Via de algemene instellingen van iOS kun je je Google-accountgegevens invoeren. Zodra je dit doet, komen de Gmail-berichten binnen in de standaard Mail-app. Tegelijk kun je aangeven dat je ook Google Agenda en Google Contacten wilt synchroniseren.

Dit doe je door de volgende stappen te volgen:

  1. Ga naar de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Tik op Accounts en wachtwoorden.
  3. Tik op Nieuwe account.
  4. Tik op Google.
  5. Vul je accountinformatie in.

Gmail instellen in Mail-app

Gebruik je Apple’s Mail-app voor Gmail, dan worden alle gebruikte labels getoond als mappen. Beperkingen zijn er wel: omdat mail in Apple’s standaardlayout wordt gegoten zijn extra mogelijkheden zoals de speciale onderwerpen-mailbox van de Gmail-app niet toegankelijk.

Google Inbox by Gmail

Google InboxGoogle heeft een tweede, officiële app voor Gmail: Inbox. Deze verandert je mailbox in een takenlijst, waarbij e-mails op basis van prioriteit worden gesorteerd. Daarnaast zie je bij e-mails meteen toegestuurde bijlagen, waardoor je ze soms niet meer hoeft te openen. In onze uitgebreide review beschrijven we wat Inbox zo bijzonder maakt. Inbox by Google is grotendeels ontstaan uit Sparrow, een populaire e-mailapp die Google heeft overgenomen. Maar er zitten ook functies in die van Mailbox lijken te zijn afgekeken.

Alternatieve apps voor Gmail op iPhone en iPad

Naast Apple en Google zijn er nog veel meer ontwikkelaars die Gmail-apps voor iOS maken. Ook andere ontwikkelaars hebben een gooi gedaan naar het ontwikkelen van een interessant alternatief, waarvan sommigen je op totaal andere manier de mailbox laten benaderen. We hebben inmiddels aardig wat mail-apps op iCulture besproken die je ook in combinatie met Gmail kunt bekijken, zoals hier weergegeven bijvoorbeeld CloudMagic, Mailbox en Dispatch. In onderstaand artikel zie je welke goed bij jou past.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2017