watchOS 6 nieuwe functies

watchOS 6 review: de Apple Watch wordt steeds meer volwassen

Apple Watch-gebruikers kunnen ook dit jaar weer updaten naar de nieuwste versie, niet heel verrassend watchOS 6 genoemd. Wij hebben watchOS 6 getest en in deze review van watchOS 6 delen we onze ervaringen. Wat zijn de hoogtepunten en wat betekent dit voor de toekomst van de Apple Watch? In deze watchOS 6 review lees je onze bevindingen!

watchOS 6 review

watchOS 6 review

De afgelopen jaren merk je dat de Apple Watch steeds populairder wordt. Je ziet ze veel meer in het straatbeeld dan een paar jaar geleden en ook gebruikers zijn steeds enthousiaster. Hoewel de Apple Watch nog zeker geen need-to-have-product is, heeft het horloge zich inmiddels ruimschoots bewezen. Een belangrijk onderdeel van het succes is watchOS, het besturingssysteem van de Apple Watch. Nu is alweer het zesde deel beschikbaar, waarbij er een aantal functies uitspringen. Wij hebben watchOS 6 getest en delen onze ervaringen in deze review van watchOS 6.

Inmiddels zijn er nieuwere versies van watchOS verschenen. Bekijk in ons overzicht watchOS wat de nieuwste update is!


Over deze watchOS 6 review:
Wij hebben de beta’s van watchOS 6 geïnstalleerd op een test-Apple Watch (zowel een Series 2 als Series 3 en Series 4). We hebben daarvoor de laatste beta en de Golden Master gebruikt.

Apple Watch wijzerplaten in watchOS 6

watchOS 6 review: maakt de Apple Watch steeds meer volwassen

Als we kort terugkijken naar de allereerste versies van watchOS, merk je hoeveel er in die jaren verbeterd is. Vier jaar geleden stond watchOS nog in de kinderschoenen. Je zou de ontwikkeling van watchOS dan ook goed kunnen vergelijken met die van een persoon. watchOS 1 en 2 staan gelijk aan een kind, met alle basisfuncties en beperkte mogelijkheden. Naarmate watchOS ouder wordt, komen er ook nieuwe functies bij. Dit zagen we vooral in watchOS 3, watchOS 4 en watchOS 5, die te vergelijken zijn met een tiener en een puber. Met watchOS 6 zijn we eindelijk bij de overgang naar een echte volwassenen aanbeland.

Eindelijk een eigen App Store
Belangrijk bij die overgang naar de volwassenheid is de zelfstandigheid van de Apple Watch. De nieuwe App Store op de Apple Watch verandert niet alleen de manier hoe je apps downloadt, maar vooral de mogelijkheden van apps. Apps kunnen nu volledig onafhankelijk zijn van de iPhone en staan dus op zichzelf. Helaas hebben we daar nog geen concrete voorbeelden van gezien, omdat de echte voorbeelden de komende weken pas verschijnen. Wat we wel al merkten is dat het bladeren door de App Store direct op de Apple Watch een verbetering is ten opzichte van de huidige manier. Nieuwe Watch-app ontdek je nu toch vooral als een extensie van een iPhone-versie, terwijl de nieuwe App Store er juist voor zorgt dat je actief naar Apple Watch-apps zoekt.

App Store op Apple Watch met app-pagina.

De App Store werkt precies zoals je verwacht en is ook relatief snel, ook op oudere modellen. Het downloaden gaat heel eenvoudig, want met een paar tikken staat er een nieuwe app op je Apple Watch. Wat vooral handig is, is de mogelijkheid om je wachtwoord van je Apple ID in te voeren via je iPhone. Je hoeft dan dus niet te dicteren, want je typt het gewoon vanaf je iPhone.

Door de hele App Store voelt de Apple Watch steeds meer als een losstaand product, in plaats van een verlenging van je iPhone. Hoewel we de complete onafhankelijkheid nog niet bereikt hebben, zijn we wel een heel eind op weg. Je hebt namelijk voor een aantal instellingen en het activeren van je Apple Watch nog steeds een iPhone nodig.

De nieuwe apps van watchOS 6
Hand in hand met de App Store gaan de nieuwe standaardapps in watchOS 6. We vinden de Dictafoon erg handig, hoewel alternatieven als Just Press Record ook prima werkten. Het voordeel van Dictafoon is dat al je opnames van al je apparaten in één app staan. De app werkt goed, en is ideaal voor korte opnames. Waar we ook een fan van zijn, is de nieuwe Rekenmachine-app. Het is soms best praktisch om even iets uit te rekenen, zonder dat je je iPhone uit je broekzak of tas hoeft te halen. Vooral de fooifunctie vinden we prettig, waarmee je ook meteen de rekening kan splitten.

watchOS 6 rekenmachine.

Een andere app waar we blij mee zijn, is de Audioboeken-app. Na de Muziek en Podcasts-app was dit het ontbrekende stukje. Je kan nu alle soorten audio direct via je Apple Watch luisteren, ook als je geen iPhone bij je hebt. De app werkt op exact dezelfde manier als de twee andere audio-apps, dus je weet precies wat je kan verwachten. We vinden het vooral fijn dat de app bijhoudt waar je gebleven was en dit synchroniseert met je apparaten.

Eén van de laatste nieuwe apps is de Geluid-app. Met de app kun je meten hoeveel decibel geluid er om je heen is en hij geeft ook waarschuwingen als het geluid (tijdelijke) gehoorschade veroorzaakt. Deze is alleen beschikbaar op de Apple Watch Series 4 en geeft waarschuwingen als het omgevingsgeluid te hard is. Dit komt vooral van pas als je vaak naar concerten gaat. Je weet dan waar je beter wel of niet kan staan, al kan je er in veel gevallen ook niet zo heel veel aan doen omdat het geluid nou eenmaal erg hard is. Met de complicatie bekijk je het geluidsniveau direct op je wijzerplaat. We vinden het wel wat zonde om zoveel ruimte in te nemen voor een app die je niet zo vaak gebruikt.

Geluid-app in watchOS 6

Gezondheid: minder grote verbeteringen, maar ook belangrijk
Ieder jaar staan ook de nieuwe gezondheidsfuncties centraal. In watchOS 6 zijn de verbeteringen een stukje kleiner, maar desalniettemin de moeite waard. In de Activiteit-app vinden we de nieuwe trends. Deze geven vooral meer inzicht op de lange termijn. Het is leuk dat je gisteren of vandaag je doelen behaalt hebt, maar hoe ziet het grotere plaatje eruit? Dat beeld geeft de nieuwe Trends-functie. Deze functie geeft veel meer inzicht in je prestaties en moedigt je ook meer aan om een stijgende lijn door te zetten of juist een dalende trend te doorbreken.

Activiteiten trends iOS 13

De nieuwe Cyclus-app geeft inzicht in je menstruatiecyclus. Op een mooie grafische manier zie je wanneer je ongesteld bent en wanneer je vruchtbare periode is. We vinden de app er mooi uit zien, hoewel het in het begin nog een beetje uitvogelen is wat de gekleurde icoontjes precies betekenen. Belangrijk daarbij is dat alle data veilig gesynchroniseerd worden via je iPhone en de Gezondheid-app. We vertrouwen dit soort persoonlijke gegevens meer toe aan Apple dan aan een externe partij.

Wel is het jammer dat dit jaar nog de slaaptracking ontbreekt, zelfs op de Apple Watch Series 5. We hopen sterk dat Apple dit volgend jaar toevoegt, want voor nu moeten we het nog steeds doen met andere Apple Watch-apps om slaap te meten. Hoewel dit nog steeds prima kan, hadden we liever een app van Apple gezien die nauwer samenwerkt met standaardfuncties en bijvoorbeeld de Activiteit-app.

Wijzerplaten: summiere verbeteringen
Op het gebied van watchOS 6-wijzerplaten vinden we dat de update wat teleurstelt. Dat komt vooral omdat de meeste wijzerplaten alleen voor de Series 4 en Series 5 beschikbaar zijn. Veruit de meeste gebruikers hebben nog een Series 3 of ouder, maar voor die modellen zijn alleen de Cijfers Duo- en Cijfers Mono-wijzerplaten nieuw. We vinden deze wel mooi, maar gebruiken ze niet. Dat komt vooral door de beperkte mogelijkheden wat complicaties betreft. Voor de klassieke look hadden we ook graag de California-wijzerplaat op andere modellen gezien, want die ziet er wel erg mooi uit.

watchOS 6 wijzerplaten Cijfers Mono en Duo.

Het is aan de ene kant begrijpelijk dat sommige functies alleen voorbehouden zijn aan het allernieuwste model, omdat de hardware simpelweg beter is. Bij de Geluid-app vinden we het volkomen begrijpelijk, omdat de nieuwe modellen een betere microfoon hebben en dus beter het geluidsniveau meten. Maar voor de nieuwe wijzerplaten heeft Apple nauwelijks een excuus: de California-wijzerplaat kan prima in een ronde en kleinere vorm toegevoegd worden aan de Series 3 en ouder.

Naast deze watchOS 6 functies zijn er nog veel meer verbeteringen waar we blij mee zijn. Denk bijvoorbeeld aan de verbeterde Siri met ingebouwde Shazam-ondersteuning. Ook de mogelijkheid om direct te updaten zonder tussenkomst van de iPhone zorgt er hopelijk voor dat het installeren van updates een stuk sneller gaat. Alle kleine aanpassingen laten vooral zien dat de stap naar echte onafhankelijkheid nu echt gezet is.

Score

9

watchOS 6

watchOS 6

Voordelen +

  • Eigen App Store belooft veel goeds voor toekomst van Apple Watch-apps
  • Nuttige nieuwe toevoegingen van standaardapps
  • Mooie nieuwe wijzerplaten
  • Kleine verbeteringen zijn erg fijn

Nadelen -

  • Aantal nieuwe wijzerplaten voor oudere modellen beperkt
  • Nog steeds geen slaaptracking

Conclusie watchOS 6 review

Al met al zijn we tevreden met de verbeteringen voor de Apple Watch. Onze ervaringen zijn goed en we zijn blij dat Apple met watchOS 6 duidelijk stappen gezet heeft en de Apple Watch steeds meer ziet als zelfstandig product. De hoogtepunten zijn de nieuwe standaardapps en de komst van de App Store, al moet bij die laatste nog maar blijken hoe ontwikkelaars hier op in springen. We hebben er alle vertrouwen in dat dit helemaal goed gaat komen, vooral omdat veel actieve ontwikkelaars al jaren om meer vrijheid vragen.

Wel vinden we het jammer dat Apple de gebruikers van oudere modellen vooralsnog een klein beetje in de steek laat wat betreft de nieuwe wijzerplaten, want dat nieuwe aanbod is wel erg karig. Ook zijn de verbeteringen op het gebied van gezondheid wel wat karig, met alleen de activiteitstrends en de nieuwe Cyclus-app. We hadden graag de slaaptracking gezien, maar daar moeten we waarschijnlijk nog een jaartje op wachten.

Bekijk ook

Dit zijn onze favoriete nieuwe functies in watchOS 6

watchOS 6 gaat weer een interessante update worden voor Apple Watch-gebruikers. Welke watchOS 6 functies zijn onze favoriet? We zetten de belangrijkste nieuwe functies van watchOS 6 op een rij. Met meer dan 20 verbeteringen zit er ook voor jou iets interessants in!

Informatie

Laatst bijgewerkt
februari 2021