VoiceOver-geluid op iPhone extra luid zetten

Als je gebruikmaakt van VoiceOver, dan kun je het geluidsvolume extra hard zetten, zodat je alles goed kan verstaan. In deze tip leggen we uit hoe je dat doet.

Speciaal voor slechtzienden is er op de iPhone een functie aanwezig waarmee je schermteksten kunt laten uitspreken: VoiceOver. Deze functie is sinds de iPhone 3GS beschikbaar. De gesproken teksten wil je het liefst zo luid mogelijk horen, zonder dat alle andere geluiden van de iPhone te hard staan. Deze tip legt uit hoe je het geluid van VoiceOver extra luid zet.


VoiceOver voorlezen

VoiceOver is een functie die ook op de Mac aanwezig is. Zelfs als je het scherm niet kunt aflezen kun je toch de iPhone met vingerbewegingen bedienen. VoiceOver leest voor welke opties beschikbaar zijn en leest voor welke teksten er op de knoppen staan. Je hoort direct een beschrijving wat er op het scherm te zien is, zodra je het aanraakt. Je kunt ook laten voorlezen hoe vol de batterij nog is of wat de signaalsterkte van het Wi-Fi-netwerk is. Je schakelt VoiceOver in via Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid. Om VoiceOver goed te kunnen verstaan, kun je het geluidsvolume wat harder zetten en deze tip legt uit hoe je dat doet.

Geluidsvolume VoiceOver aanpassen

Het geluidsvolume van VoiceOver is onafhankelijk van het volume van andere geluiden, zoals systeemgeluiden en muziek. Het werkt als volgt:

  1. Zorg dat VoiceOver een woord of zin uitspreekt.
  2. Druk op hetzelfde moment op de volumeknoppen aan de linkerkant van de iPhone.
  3. Het geluidsvolume van VoiceOver staat nu ingesteld, zodat het luider klinkt dan alle andere geluiden van je iPhone.

VoiceOver activeren

Het maakt niet uit of je het volume op of neer beweegt. Het werkt het beste als je een behoorlijk lange zin hebt gevonden die VoiceOcer moet uitspreken, zodat je alle tijd hebt om het volume aan te passen en te checken of het naar je zin is.

Dit werkt ook bij andere audiotoepassingen op de iPhone. Wil je een extra luide wekker, dan kan dat. Als er geen audio wordt afgespeeld wijzig je met het drukken op de volumeknoppen de luidheid van de beltoon.

VoiceOver is een van de vele toegankelijkheidsfuncties in iOS, die ook handig is als toegankelijkheidsfunctie voor mensen zonder handicap.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen blind, slechtziend, voiceover