Erwin Oudshoorn met de app Talkie

iCulture-lezer Erwin bouwt eigen iPhone-app voor spraakproblemen

Met vallen en opstaan gaf iCulture-lezer Erwin Oudshoorn handen en voeten aan zijn diepgewortelde wens om een eigen iPhone-app te bouwen. Inmiddels staat de tweede versie van Talkie, een app voor spraakproblemen, in de App Store.

Erwin Oudshoorn met de app TalkieDat het gezegde ‘aanhouder wint’ vaak opgaat, bewijst iCulture-lezer Erwin Oudshoorn. Hij wilde graag een eigen iPhone-app bouwen, maar het ontbrak hem aan de kennis en ook aan een goed idee. Met vallen en opstaan leerde hij zichzelf programmeren en dat idee bleek uiteindelijk ook dichterbij te zijn dan hij verwachtte. Door een aangeboren afwijking kon hij al moeilijk praten, maar een kaakoperatie maakte dat op een gegeven moment helemaal onmogelijk. Zijn eigen iPhone-app Talkie moest uitkomst bieden om de communicatie met mensen eenvoudiger te maken. Wij stelden Erwin enkele vragen over zijn app en de weg ernaartoe.


Geboren met lymfatische malformatie
Erwin Oudshoorn (29) is geboren met een lymfatische malformatie. Dat is een afwijking in de lymfevaatjes die bestaan uit grote en kleine holtes die niet aangesloten zijn op de lymfebanen waardoor er een ophoping ontstaat van lymfe weefselvocht dat niet afgevoerd kan worden, zo schrijft hij op zijn eigen blog, waar hij ook zijn behandeltraject nauwgezet bijhoudt. Deze aandoening kan overal in het lichaam voorkomen, maar uit zich bij Erwin in vergroeide kaken. Ondanks dat, ziet hij zichzelf niet als iemand met een beperking en kan hij naar eigen zeggen erg goed functioneren in de maatschappij.

Talkie-app gemaakt met online cursus programmeren

De eerste stap in het bouwen van een eigen iPhone-app is natuurlijk het programmeren onder de knie krijgen. De programmeertaal Objective-C bleek voor Erwin erg lastig te leren. “Na een paar pogingen om het te leren legde ik me er steeds bij neer dat het niet lukte”. De introductie van de nieuwe programmeertaal Swift was voor hem dan ook een uitkomst:

Tussen kerst en oud en nieuw in 2015 heb ik een online cursus Swift gevolgd en heb ik toen eigenlijk niets anders gedaan dan 20 uur aan videomateriaal bekeken.

Bekijk ook

Apple kondigt nieuwe programmeertaal Swift aan

Apple heeft Swift aangekondigd, een nieuwe programmeertaal voor ontwikkelaars. Swift is sneller dan Python en Objective-C.

Twee maanden lang niets zeggen
Daarmee was de eerste stap om zijn wens te verwezenlijken een feit. Toen moest er natuurlijk nog een goed idee komen. Dat diende zich enkele maanden later aan door een praktisch probleem. In juni 2016 onderging hij een dubbele kaakoperatie. Omdat zijn kaken op elkaar geschroefd waren, kon hij twee maanden lang helemaal niets zeggen.

Toen kwam ik op het idee om een eigen spraakapp te maken. Normaal typ ik het altijd in de standaard Notitie-app, maar die letters zijn zo klein dat iedereen mijn telefoon uit mijn handen griste om het te kunnen lezen en dat werd ik zat.

Zijn eigen app moest dan ook gebruikmaken van grotere letters. Eind juni stond Talkie in de App Store.

We waren benieuwd waarom Erwin met Objective-C begonnen is en vroegen hem waarom hij niet meteen voor Swift koos. Er blijkt een simpele verklaring voor:

Swift werd in 2014 aangekondigd/geïntroduceerd. De pogingen die ik deed met Objective-C waren voor die tijd, maar toen had ik ook niet echt een idee voor een app. Dat kwam pas vorig jaar toen ik een dubbele kaakoperatie onderging. Het leren van een taal is ook best lastig denk ik wanneer je geen concreet doel hebt om iets te maken.

Verder vroegen we Erwin wat hij het lastigst vond aan Objective-C:

Het moeilijkste aan Objective-C was de manier van opbouw en allerlei NS-functies. Swift is veel eenvoudiger en makkelijker te begrijpen. Persoonlijk doet het mij denken aan Actionscript 3.0 van Adobe waarmee ik destijds ook Flash AIR-applicaties maakte.

Talkie iPhone-app voor spraakproblemen

Talkie is een gratis iPhone-app en richt zich op mensen met spraakproblemen, zoals Erwin zelf. Je typt een kort bericht in de app en vervolgens heb je twee manieren om dat te communiceren. Je laat het scherm zien aan je gesprekspartner zodat hij of zij het zelf kan lezen of je laat Talkie de tekst voorlezen. Simpel en doeltreffend.

Talkie app voor spraakproblemen

Update met tekenfunctie en soundboard
Inmiddels heeft Erwin een grote update uitgebracht waarmee hij de app nu ook kan gebruiken om te tekenen, bijvoorbeeld op foto’s of afbeeldingen vanuit je camerarol. En met het nieuwe soundboard bespaart hij nu een hoop tijd omdat veelgebruikte woorden voorgeprogrammeerd kunnen worden. Een woord gebruiken is een kwestie van op de juiste tegel tikken. Met het soundboard richt hij zich nu ook op een iets bredere groep gebruikers. Volgens hem is deze functie ook goed bruikbaar op vakantie. Zo kun je moeilijke woorden in het soundboard voorprogrammeren “om te onthouden hoe je ze uitspreekt”. Zijn volgende uitdaging is om dezelfde app ook voor Android te kunnen uitbrengen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.